Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ile ilgili tanıtım toplantısı yapıldı.

 

 Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ 4 Eylül 2012 tarih ve 28401 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.  Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ ile Ekonomik Yatırımlar ile ilgili müracaatlar başladı. Başvurular 02 Kasım 2012 Cuma günü sona erecek.

 

 

Tabandan yukarıya doğru katılımcılık yaklaşımıyla; kırsal alanda tarıma dayalı sanayinin gelişmesini, yerel kapasiteyi ve kurumsallaşmayı geliştiren, istihdam yaratma potansiyeli olan, üretici gelirlerini artıran ve çeşitlendiren, uygun kırsal teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaştırılmasını esas alan ekonomik yatırımlar ile kırsal altyapının geliştirilmesi ve iyileştirilmesini hedefleyen yatırım teklifleri destekleneceği Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’na başvuru dönemi ilgili tebliğin resmi gazetede yayımlanmasıyla başladı.

 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin BİLHAN yaptığı açıklamada; “  Ekonomik Yatırımların destekleneceği programda hibeye esas proje tutarının gerçek kişi başvurularında 150.000 TL ve tüzel kişiliklerde ise üst limitinin 600.000 TL olacağı bildirildi.

İl Müdürü Nizamettin BİLHAN ayrıca “Hibeye esas proje tutarının %50’sinin hibe desteği ile destekleneceği ekonomik yatırımlara; Bireyler, şirketler, vakıflar, tarımsal amaçlı kooperatifler ve birliklerin başvurabileceğini belirterek yatırım konularının;

a) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı,

b) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar,

c) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar,

ç) Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar,

d) Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri,

e) Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri,

f) Hayvansal orjinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımların” hibe desteğinde olduğunu belirtti.

2012 Yılı Ekonomik Yatırımlar ile ilgili konu başlıklarına değinen İl Müdürü Nizamettin BİLHAN “ Kırsal Kalkınma Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında başlangıç yılı olan 2005 yılından bu yana 46 adet fabrika büyüklüğünde tesis yaptırıldığını ve yaklaşık 8 milyon TL’lik hibe yapıldığını, ayrıca programın diğer bir ayağı olan makine ekipman kapsamında da ilimizde 1340 çiftçimize makine ekipman verildiği ve yaklaşık 7 milyon TL’lik hibe yapıldığını belirtti.”

 

İl Müdürü Nizamettin BİLHAN geçtiğimiz yıl yani 2011 yılı içerisinde Ekonomik Yatırımlar Kapsamında 24 adet başvurunun geldiğini, bunlardan 20 adetinin İl Proje Değerlendirme Birimince uygun bulunarak Bakanlığa gönderildiğini belirterek, bunlardan 11 tanesinin Bakanlık Makamınca uygun bulunduğunu belirterek bunlardan bir yatırımcının hibe sözleşmesi imzalamak üzere gelmediği söyledi. Ayrıca hibe sözleşmesi imzalayan yatırımcılardan da 2 tanesinin projeleri yapmadığını belirterek yaklaşık 1 milyon TL’lik hibe tutarının ilimize gelmediği söyledi. Hibe sözleşmesi imzalamayan ve imzalayıp projesini tamamlamayan yatırımcılar nedeniyle ilimizin 3 adet fabrika büyüklüğünde tesis den mahrum kaldığına değinerek, bu seneki etap da başvuruda bulunacak yatırımcıların hazırlıklarını çok iyi yapmalarını ve kesin olarak proje uygulayacak yatırımcıların başvuruda bulunmasını istedi.

İl Müdürü Nizamettin BİLHAN geçen yılki başvurulardan özellikle Bor Organize Sanayi Bölgesine yapılacak olan Patates Cipsi Projesinin uygulanmamasından derin üzüntü duyduğunu belirterek, ilimize çok fazla katma değer sağlayacak olan bir tesisin yapılmadığı gibi, yatırımcımızın müdürlüğümüze vermiş olduğu teminatının da yandığına dikkat çekerek, “ evet ben bu tesisi ilimize kesinlikle kazandıracağım” diyen yatırımcıların başvurularını beklediklerini belirtti. 

İl Müdürü Nizamettin BİLHAN son olarak da; “ Paranın % 50 si sizden, %50 si bizden olsun. Ama tesisin %100 ‘ü sizin olsun” dedi. 

  

İl Müdürü Nizamettin BİLHAN’ın  Program ile ilgili açılış konuşmasından sonra Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Vekili Suat ELLİ tarafından program ile ilgili sunu yapılarak yatırımcılara geniş bilgi verildi.  

 

Editör: TE Bilişim