Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca dokuz tarım bölgesi dikkate alınarak, bölgesel sorunların ortaya konulması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen Bölgesel Kırsal Alanda Kadın Çalıştaylarının dokuzuncusu ve sonuncusu 01-03 Kasım 2011 tarihleri arasında Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinatörlüğünde yapıldı.

 

Konya Hilton Garden Hotelde düzenlenen ve yoğun ilgi gören çalıştay, Orta güney Bölgesinde yer alan 7 ilden (Afyonkarahisar, Aksaray, Karaman Kayseri, Konya, Nevşehir, Niğde) İl Müdürleri, Şube Müdürleri, Bakanlık çalışanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, üniversitelerden öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve kadın çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Niğde’den de başta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin Bilhan olmak üzere 12 kişilik bir grubun katıldığıBölgesel Çalıştay programının açılışında kadın çiftçiler adına kürsüye çıkan kadın çiftçi Nazan ERSÖZ yaptığı konuşmada kırsaldaki kadının durumuna değindi. Ev sahipliği yapan Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür V. İ. Bülent ALPARSLAN ise konuşmasında Konya İli ile ilgili tarımsal faaliyetlere değindikten sonra kırsal alandaki kadının sorunlarından bahsetti. Akabinde Bölge Bilim Komitesi adına Prof. Dr. Cennet OĞUZ ve Merkez Bilim Komitesi adına Doç. Dr. Füsun TERZİOĞLU bilgilendirme sunumunu yaptılar. Sunumlar sonrası Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına konuşan Çiftçi Eğitimi ve Yayım Daire Başkan V. Selman EREN Bakanlığın kırsal kadına yönelik yürütmüş olduğu çalışma ve  projelerden bahsederek calıştaylar sonrası 2012 yılında hazırlanacak olan eylem planına değindi. Konya Vali Yardımcısı Erol ÖZKAN ise konuşmasında kadına yönelik çalışmaların yürütülmesinin önemine vurgu yaptı.

 

Öğleden sonraki oturumda, çalışma gruplarının oluşturulması ile gruplar çalışmalarına başladı. Yedi gruptan oluşan çalıştayda Eğitim ve Yosulluk, Sağlık, Tarımsal Üretim, Girişimcilik ve Pazarlama, Doğal Kaynakların Korunarak Kullanımı ve Yönetimi, Tarımsal İstihdam ve Örgütlenme, ve Sosyal Güvenlik konularında oturumlar gerçekleştirildi.

 

İkinci gün çalışma grupları çalışmalarına devam etti. Çalıştayın üçüncü günü Grup Sunumları ve değerlendirmelere geçildi ve  her çalışma grubunca yapılan çalışma ve sonuçlar hakkında bilgilendirme sunumu, gruplar içerisinde yer alan çiftçi kadınlar tarafından yapıldı.  Sonuç Bildirgesi Bölge Bilim Komitesinde yer alan Prof. Dr. Cennet OĞUZ tarafından sunuldu.

 

Çalıştayın Kapanış Konuşmaları ise Merkez Bilim Komitesi üyesi Doc. Dr. Füsun TERZİOĞLU, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İ.Bülent ALPARSLAN, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Daire Başkan V. Selman EREN tarafından yapıldı. Daire Başkan V. Selman EREN konuşmasında; bölgeye ait tarımda çalışan ve kırsal alanda yaşayan kadınların sorunlarına çözüm önerileri geliştirmek, belirlenen çözüm önerileri doğrultusunda stratejik hedefler belirlemek ve bu hedefler doğrultusunda kırsal alan kadını ile ilgili paydaşlarla ortak projeler yapmak ve uygulamak önem arz etmektedir dedi. Çalıştay süresince emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. Çalıştaya 26 akademisyen, 46 kadın çiftçi, 76 kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden olmak üzere toplam 148 kişi katıldı.











Editör: TE Bilişim