Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin il özel idaresince yürütülen jeotermal kaynak arama çalışmaları sonucunda jeotermal suya ulaşıldığını ve Bor Fizik Tedavi Hastanesine jeotermal su bulmak için yapılan jeofizik çalışmalarda sonuç verdi,  sondaj ihalesine çıkıldığını belirttiler.

Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin Jeotermal Kaynak arama çalışmaları hakkında açıklamada Niğde Merkez ilçede il özel idaresince yürütülen jeotermal kaynak arama çalışmaları sonucunda jeotermal suya ulaşıldı.  Ayrıca;  Bor Fizik Tedavi Hastanesine jeotermal su bulmak için yapılan jeofizik çalışmalarda sonuç verdi,  sondaj ihalesine çıkıldı. MTA tarafından 2013 yılında İl Özel İdaresine ait ruhsat sahasında yapılan jeofizik çalışmalar neticesinde Merkez Sarıköprü (Sarıova) mevkiinde belirlenen lokasyonda İl Özel İdaresinin talebi üzerine MTA tarafından sondaj yapılmış ve 600 metre derinlikte, 28 C⁰ sıcaklığa sahip 30 lt/sn akışkan elde edilmiştir.  Ancak; 400 metreden sonra yüzey suyu soğutucu etki yaptığından sondaj çalışması MTA tarafından durdurulmuştur.  Bunun üzerine; İl Özel İdaresi tarafından 2015 yılında yeniden Kumluca Mahallesindeki ruhsat sahasında yaptırılan jeofizik çalışmaları neticesinde, tespit edilen lokasyonda 2016 yılında jeotermal sondaj çalışmalarına başlanılmış ve 472 metre derinlikte, 32 C⁰ sıcaklığa sahip 25 lt/sn jeotermal akışkan elde edilmiştir. Bulunan suda soğuma olmadığı anlaşılmıştır. Bunun üzerine bulunan suyun sağlık açısından faydalı olup olmadığı yönünden tahlil yaptırılmış bulunan suyun ; Banyo uygulamaları şeklinde ısıtılarak ( Termal –Hipertermal aralıkta) osteoartrit gibi nonimflamatuvar eklem hastalıklarında, kronik bel ağrısında; miyozit, tendinit, fibromiyalji sendromu, miyofasial ağrı sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarında destekleyici tamamlayıcı  tedavi unsuru olarak hastalıklara iyi geldiği rapor edilmiştir.

Kumluca mevkiinde bulunan jeotermal akışkanın kullanımı için, mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan  Kumluca Mevkiinde Hançerli Köyü Yolu üzerinde bulunan 24.559,46 m2 taşınmazda plan tadilatı yapılarak taşınmazın 10.026,32 m2 lik  kısmı otel alanı olarak belirlenmiş ve parsel ifraz edilerek 01.03.2019 tarihinde tapu tescili yapılmıştır. Jeotermal suyun bulunması ve arsanın otel yapılmaya uygun hale getirilmesi üzerine Otel alanı olarak tescil edilen parselin termal otel yapılmak şartıyla yatırımcılara satışı veya Kat Karşılığı ihalesi  için konu  İl Genel Meclisinin Nisan ayı toplantısında gündeme alınacaktır.

BOR FİZİK TEDAVİ HASTANESİ YANINDA JEOTERMAL SU ARAMA ÇALIŞMALARI
Bor Fizik Tedavi hastanesi civarında Niğde İl Özel İdaresi adına ruhsatlandırılan sahamızda Temmuz 2018  tarihinde hizmet alım ihalesi ile Jeotermal etüd yaptırılmış, 2 adet sondaj lokasyon yeri tespit edilmiş olup, yapılan değerlendirmelerde Fizik Tedavi Hastanesi Bölgesinde X-634673 -  Y-41963 koordinatlı sondaj lokasyonunda 900 metre Jeotermal Araştırma-Üretim Sondaj Kuyusu açılması ile ilgili olarak ihale dokümanları hazırlanmış ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19. Maddesine göre 15 Nisan 2019 tarihinde ihalesi yapılacaktır.  Bu alanda açılacak olan  kuyulardan olumlu sonuç alınması durumunda  Bor Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Merkezine  Jeotermal Fizik Tedavi Ünitesi  ilave edilebilecek ve  turizmin bileşenlerinden birisi olan sağlık turizmi   ilimiz ekonomisine katkı sağlayacaktır dediler.

Konuşmalarının sonunda Niğde'yi farklı alanlarda öne çıkarmayı hedeflediklerini belirten Niğde  Milletvekilleri  Yavuz Ergun ve Selim Gültekin İlimizi  diğer sektörlerin yanında jeotermal sağlık turizminde de  tanınan, tercih edilen bir il yapma gayreti içerisindeyiz dediler.
 
Editör: TE Bilişim