Niğde’nin üretimden uzaklaşması her geçen gün artarken, dışa olan bağımlılığı ise resmen rekorlar kırıyor. Üretimden uzak bir il haline gelen Niğde, “O yatırımlar yapılıyor, bu yatırımlar yapılıyor” söylemlerinin eyleme geçmemesi ve üretim bazlı bir yapı kurulmaması halinde gelişmişlik raporlarının en sondaki kayan yıldızı olmaya aday.


Konu ile ilgili olarak devletin resmi kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan 2021 dönemi dış ticaret istatistiklerini açıklamasıyla Niğde ile ilgili gerçekte ortaya çıkmış oldu.


DEVLETİN RAPORLARI GERÇEĞİ ORTAYA KOYDU
TÜİK raporlarına göre Ülkemizde, Nisan ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %109,2, ithalat %61,1 artarken Niğde’de Nisan ayında ihracat yüzde 84,9 arttı, ithalat ise 238,7 artmış görünüyor. Paylaşılan bu resmi veriler doğrultusunda Niğde’nin böylece dışa bağımlılığı üretiminin 3 katına ulaşmış haldedir. Niğde öylece bölgenin üretimi düşen ve dışa en bağımlı ili olarak kayda geçmiş oldu. Çevre illere baktığımızda aynı raporda; Kırıkkale’de Nisan ayında ihracat %37,8 azalıp, ithalat ise % 40,0 artmış.


ÜRETEN DEĞİL, TÜKETEN BİR ŞEHİR İNŞA ETMİŞLER 
Şehri yönettiği düşünenlerin başarısızlığını sürekli örtmek üzere ismini sıklıkla kullandıkları bir zaman Niğde’nin ilçesi şimdi ise yatırım, üretim, gelişmişlik, sanayileşme, çevresel zenginlik, turizm, katma değer, istihdam, yenilikçilik, birlik ve beraberlik duygusu gibi bir çok konuyu bünyesinde barındırmayı görev edinerek ilimizi bu hamleler ile geride bırakan Aksaray’da ise aynı dönemde ihracat % 240,3 artığı gibi, ithalatta ise ciddi bir gerileme yaşanmış. Kapadokya’nın başkenti olarak anılan bir diğer il olan Nevşehir’de ise ihracat %124,4 artarken, dışa bağımlılık oranı %59,8 azalmış. İç Anadolu’nun yakın illerinden Kırşehir’de ise ihracatını %117,6 oranında artırmış. Böylece Niğde, bölgede dışa bağımlılık oranı en yüksek olan il olarak kayıtlara geçmiş oldu. Çevre illerden olan büyük şehirler bu listede yer almaz iken Niğde ile kıyas edilecek illerde durumu ciddi anlamda alarm veren il olmak oldukça üzücü.  Niğde üreten bir şehir durumundan adeta dışa bağımlı hale getirilmiş, tüketimde rekora koşan bir şehir olmuştur.


İHRACATIN ARTIŞI İTHALATIN ARTIŞINA YETİŞEMEDİ
Niğde’nin ihracatta yaşadığı yaklaşık yüzde 85’lik artış, ithalatta yaklaşık ihracatın 3 katı artış, durumun gerçekliğini ortaya koyarken, üretim artışı tüketimin veyahut üretememenin altında adeta ezilmiş durumda.


ONCA YATIRIM VAADİ GERÇEĞE DÖNÜŞEMEMİŞ!
Niğde’yi üreten bir şehir yapacakları iddiası ile yola çıkanlar, bir dönem hem yönetim kademelerinde hem siyasi makamlarda hem de karar mercilerinde söz hakkına sahip olan Niğde’yi boynu bükük bir şehir haline getirmişlerdir. Geçtiğimiz ve yakın süreçte Niğde’nin göç rakamları ve memnuniyet istatistikleri de bunu desteklemektedir.


NİĞDE’Yİ ÜRETİM MERKEZİ YAPACAĞIZ
20 Yıldır genelde, yaklaşık 12 yıldır da yerelde, peyderpey küçültülen Niğde artık, genel bir değişim ile özlediği ve beklediği o güzel günlere kavuşacak. Tarımdan sanayiye, akademik çalışmalardan turizme, Kültür miraslarından yeni iş sahalarına ve daha birçok alanda üreten bireyler ve beyinler bu şehrin geleceğini şekillendirecekler.

Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü

Editör: TE Bilişim