Buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlanıyor.
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Türkiye’nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlandığını bildirdi.
Özmen, hasat dönemine girilirken, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatına izin verilmesinin, çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülkeye dönük çok olumsuz sonuçları olacağını öne sürerken, uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının, ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını savundu.
Tarım sektöründe dünya piyasalarında, özellikle Rusya’nın geçen yıl Ağustos’ta ihracatını yasaklaması sonrası buğday fiyatlarının hızlı ve sürekli arttığını hatırlatan Özmen, uluslararası piyasada krizin başlaması öncesinde 270 dolar/ton olan buğday fiyatının, bugün yüzde 62 artarak 440 dolar/tona ulaştığını, Türkiye’de ise 550 TL/ton olan buğday fiyatının, yüzde 32 artarak 730 TL/tona çıktığını anlattı.
5,5 MİLYON TON KULLANILABİLİR BUĞDAY VAR
TMO’ya, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatı için 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldığını, Ofis’in şimdiye kadar bu kapsamda 600 bin tonluk bağlantı yaptığını anlatan Özmen, Türkiye’nin elinde şu an, 1,7-2 milyon tonu un sanayicilerinde, 1,5 milyon tonu TMO’nun stoklarında, 600 bin tonu bağlantı halinde, 400 bin tonu lisansa bağlanmış, 1 milyon tona yakın çiftçide, 300 bin tonu da limanlarda olmak üzere toplam 5,5 milyon ton civarında buğday stoğu bulunduğuna işaret etti.
Özmen,"Yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atması çiftçimize, sanayicimize, tüketicimize ve ülke menfaatlerine yönelik olumsuz sonuçları beraberinde getirecektir. Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir. Ülkemizdeki buğday üretiminin ve üreticilerin her hangi bir zarara uğratılmasından şiddetle kaçınılmalıdır. Çünkü biz un sanayicileri olarak Türkiye’de buğdayın ekilebilir olmasını destekleyecek politikaların oluşmasından yanayız. İthalat halinde, desteklemelerle ayakta duran çiftçimizin buğday ekimini sürdürebilmesi olanağı azalacak ve ülkemiz buğday ithalat ikameli bir sürece sürüklenecektir." şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim