İslam Kalkınma Bankası’na üye ülkelerin temsilcileri Ekonomi Bakanlığı Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında ve Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliği ile Kapadokya Bölgesi'nde 21-23 Aralık 2016 tarihleri arasında bir programa katıldı.
 
Heyet, 21 Aralık 2016 Çarşamba günü Ürgüp’te gerçekleştirilen Tecrübe Paylaşım Toplantısında bir araya geldi. Üye 25 ülkenin temsilcilerinin dışında, Ekonomi Bakanlığı, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Ahiler Kalkınma Ajansı’ndan temsilcilerin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, açılış konuşmalarıyla başladı.
 
Toplantı açılışında söz alan Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Bekir Varol, AHİKA olarak Heyeti bölgelerinde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek bu organizasyon ve işbirliği konusundaki destekleri için Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı yetkililerine teşekkür etti. Varol, Toplantının Ahiler Kalkınma Ajansı’nın gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında detaylı sunumlarla devam edeceğini hatırlatarak sözlerini sonlandırdı.
 
  Ardından kürsüye gelen Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Mustafa Rumeli de konuşmasına; İslam Kalkınma Bankası üye ülkeleri ile yürütülen tecrübe paylaşımı programının Nevşehir kısmındaki ev sahipliğinden dolayı Ahiler Kalkınma Ajansı ve Genel Sekreter Vekili Bekir Varol’a teşekkür ederek başladı. Rumeli, Türkiye’deki yatırım ortamının geliştirilmesinde Başbakanlık Yatırım Ajansı ve Kalkınma Ajanslarının çok başarılı ve öncü bir rol üstlendiklerini belirterek, bu alandaki reform ve uygulama tecrübelerinin, İslam Ülkelerinin dikkatini çektiğini ve bu programlarla tecrübelerini bu ülkelerin yetkilileri ile paylaştıklarını ifade etti. İslam Dünyası ülkelerinin kendileri için önemli paydaşlar olduğunu vurgulayan Rumeli; “Bu ülkelerde yatırım ve iş ortamlarında ilerleme sağlanması ülkemiz ile olan karşılıklı yatırımların, ekonomik ve ticari ilişkilerinin gelişmesine yansıyacaktır. Bunun da ülkelerimizin orta ve uzun vadede daha çok kalkınmasına ve zenginleşmesine vesile olacağına inanıyoruz.” dedi.
 
Programda söz alan İslam Kalkınma Bankası Kıdemli Uzmanı Mohammed Bukhari Ahmed Ali de; Türkiye’de ve Kapadokya’da bulunmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirerek; burada bulunma amaçlarının üye ülkelerde kalkınma ve yatırım çekme faaliyetlerinde çalışan personellere eğitim vermek ve üye ülkeler arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek olduğunu söyledi. Ali; Bu kapsamda 2008 yılından bu yana üye ülke temsilcilerine tecrübelerini aktaran Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile T.C. Ekonomi Bakanlığına ve kendilerini bu bölgede ağırlayan ve Kapadokya Bölgesi’nin yatırım olanakları ile Türkiye’deki Bölgesel Kalkınma Ajanslarının faaliyetlerini kendilerine aktaran Ahiler Kalkınma Ajansı’na da teşekkürlerini iletti.
Açılış konuşmalarını takiben üye ülke temsilcilerine yönelik “Türkiye’de Kalkınma Ajansları”, “Ahiler Kalkınma Ajansı”, “Yatırım Destek Ofisleri ve TR Bölgesi Yatırım Potansiyeli”, “Yatırım Ortamının İyileştirilmesinde Küresel Trendler” ve “Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Çalışmaları” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
 
Sunumların ardından Nevşehir’de AHİKA tarafından desteklenen yatırım projelerinden iki başarılı proje ve Ekonomi Bakanlığı’ndan teşvik belgesi alan bir firma ziyaret edilerek bilgi alındı.
 
Programının Perşembe günkü bölümünde ise Heyet, Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarından biri olan PETLAS Kırşehir Tesislerini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.
 
 Heyet; Nevşehir’de bulunan Kaymaklı Yeraltı Şehri’ni gezerek bölgedeki temaslarını tamamladı.
 
Editör: TE Bilişim