Binaları ısıtmak için ülke olarak harcadığımız enerji ve ayırdığımız bütçeler bu kadar büyükken, hane halkının özellikle kış aylarında ödediği faturalar da, gelirine kıyasla o kadar yüksek. Enerji fiyatlarına ve özellikle doğalgaza yapılan zamlar, bir tarafta evindeki çocuğundan, hastasından, yaşlısından dolayı konfordan taviz veremeyen hane halkının faturalarını kabartırken, diğer tarafta faturalarının daha fazla artmasını istemeyen hane halkının bu uğurda evini daha az ısıtarak konfordan taviz vermesine yol açıyo

Konutların ısınma maliyetinin düşürmenin en kolay, en etkili ve teknik anlamda en doğru yolunun “mantolama” olarak da tabir edilen dış cephe ısı yalıtımı olduğunu belirten Filli Boya Yalıtım Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk, mantolamanın doğal olarak hane halkına bir maliyeti olduğunu, ancak bu maliyetin bölgeden bölgeye değişmekle birlikte birkaç yılda kendini amorti ettiğini söylüyor. Bu masrafın hane halkına geri dönüşünün ise gerek faturalarda yarı yarıya azalma gerekse konfor artışı olarak gerçekleştiğinin altını çiziyor.

 Dindoruk sözlerine şöyle devam ediyor: “Uluslararası enerji fiyatlarının seyri dolayısı ile ülkemizde doğalgaz başta olmak üzere yakıt fiyatlarındaki artış da, ısı yalıtımı yaptırmak için ayrı bir neden. Çünkü enerji uzmanlarının üzerinde artık mutabık oldukları bir konu, doğalgaz, petrol gibi fosil yakıt fiyatlarının artık hiçbir zaman kriz öncesi fiyatlara inmeyeceği. Bu sebepten dolayı, ısı yalıtımı yaptırmak günümüz enerji fiyatları göz önünde bulundurulduğunda çok mantıklı bir karar, ancak gelecekteki enerji fiyatları göz önünde bulundurulduğunda çok ama çok mantıklı bir karar. Son iki yılda TÜFE’nin %18,7 oranında artarkendoğalgazın konutlardaki fiyatının yaklaşık %47 oranında artması da, ısı yalıtımı yaptırmanın bugün için mantıklı bir karar ve gelecek içinde bir yatırım olduğunun açık bir göstergesi.

 Doğalgaz zamları ile faturalar 2 yılda 412 TL arttı!

Yalıtımsız binada 1282 TL ödeyen hane sahibi, yalıtımla faturayı yarı yarıya indiriyor!

 Brüt olarak 150 m2 kullanım alanına sahip, doğalgazla ısınan ve ısı yalıtımı olmayan bir apartman dairesinde 2013 yılında ısınma için Türkiye ortalamasında 1282 TL ödenecektir. Aynı dairede 2011 yılında ısınma için (Ocak 2011 doğalgaz fiyatları ile) yaklaşık870 TL ödenmiştir. Doğalgaz fiyatlarının Türkiye genelinde Ocak 2011 - Ocak 2013 döneminde yaklaşık %47 oranında artış göstermesi, daire başı ödenen ısınma giderini yıllık 412 TL artırmıştır. Bu 412 TL’lik artışta enflasyonun payı 163 TL iken, geriye kalan 249 TL ‘lik artış doğalgaz fiyatlarının enflasyon üzerinde gösterdiği artış dolayısı ile daire başına ödenen ısınma giderindeki artıştır.

 Bu binanın 6 cm kalınlığında 2013 fiyatları ile yaklaşık 40 TL/m2 mal olan Capatect ısı yalıtım sistemi ile yalıtılması durumunda, daire başına düşen ısı yalıtım maliyeti yaklaşık 4000 TL olacaktır. Doğalgaz fiyatlarının önümüzdeki dönemde, son yıllarda olduğu gibi yıllık % 20 artacağı varsayılırsa, ısı yalıtımının Türkiye ortalaması amortisman süresi yaklaşık 3 yıl olacaktır. Doğalgaz fiyatlarının enflasyon nispetinde yıllık % 8 artması durumunda ise Türkiye ortalaması amortisman süresi 3,5 yıl olacaktır.

 Aynı bina aynı ısı yalıtım sistemi ile 2011 fiyatları ile 38 TL/m2 fiyat ile yalıtılmış olsa idi bunun daire başına düşen maliyeti yaklaşık 3800 TL olmuş olacaktı. Bu koşullar altında, doğalgaz fiyatları 2011 – 2013 döneminde enflasyon nispetinde yıllık % 8 artmış olsa idi, amortisman süresi yaklaşık 5 yıl olacaktı. Ancak, doğalgazın bu dönemde %47 oranında artış göstermesi, ısı yalıtımının 2011 yılında yaklaşık 5 yıl olan amortisman süresini bugün itibarı ile, enerji fiyatlarının önümüzdeki dönemde göstereceği seyre göre 3 - 3,5 yıl arası bir sürede gerçekleşmesine sebep olacaktır.

 Bu rakamlar göstermektedir ki, özellikle doğalgaz fiyatlarındaki artıştan dolayı, ısı yalıtımı yaptırmak bugün kendini 2 yıl öncesine nazaran 1,5 - 2 yıl daha kısa sürede amorti etmektedir.
 
Isı yalıtımının, son yıllarda banka kredisi ve taksit imkanı ile sunulması sayesinde, sağlanan tasarruf ile  tüketici ek bedel ödemeden yatırımı gerçekleştirmektedir. Amortisman süreci sonrasında ise kara geçmektedir.



Editör: TE Bilişim