Başkan Göktepe, Kanunla ilgili yönetmeliklerin biraz daha düzenlenmesinin bakkal esnafına büyük destek olacağını belirtti.

29 Ocak 2015 tarihinde çıkan 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun' maddesinin ihtiyaçlarını karşılamadıklarını kanunun içeriğinde küçük esnafa ayrımcılık yapacak bir kanun olmadığını ifade ederek küçük esnafı kucaklayan bir kanun olmadığını söyledi.

Kanunda bulunan bazı maddelerin sadece yazıda kaldığını dile getiren Başkan Göktepe yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Yasanın içeriğinde küçük esnafa ayrımcılık yapacak doğru dürüst bir şey yok. Küçük esnafı kucaklayan bir kanun değil. Büyük alışveriş merkezlerinin kendi aralarındaki ilişkileri düzenleyen bir kanun görünümünde. Bu tür yasalar çıkarken esnaf ve sanatkarın mutlaka temsil edilmesi gerekiyor. Kanundaki bazı maddelerin sadece yazıda kaldığını görüyorum. Bakkal bilmediği şeyi, başkasına yedirmeyen esnaftır. Herkes bakkal amcaların şekerleri ile büyüdü. Bu kültürün yok olmaması, kültürün daha ilerilere götürülmesi için bir yasa bekliyorduk. Bakkal esnafına pozitif ayrımcılık bekledik. Ama maalesef beklediğimiz gibi olmadı. Bakkal esnafının desteklenmesi gerekiyor. Bu mesleklerin yok olması değil yaşaması lazım. Diyoruz ki, büyük balık küçük balığı yutmasın, ikisi beraber mutlu bir şekilde yaşasın.” diye konuştu.

Bakkal bilmediği şeyi, başkasına yedirmeyen esnaf olduğunu söyleyen Göktepe; “ Herkes bakkal amcaların şekerleri ile büyüdü. Bu kültürün yok olmaması, kültürün daha ilerilere götürülmesi için bir yasa bekliyorduk. Bakkal esnafına pozitif ayrımcılık bekledik. Ama maalesef beklediğimiz gibi olmadı. Kanun yönetmeliklerle biraz daha düzeltilebilirse esnafımız bir nebze olsun nefes alabilir. Bakkal esnafımız alkol ve tütün mamulleri satıp satmamakta tereddüt yaşıyor. TAPDK ruhsatı olmayan alkol ve tütün ürünleri satamaz. Bunun cezaları çok ağır. Esnafımız bu konuda üzerinde bir baskı hissediyor. Fabrikalar, imalatçılar ve dağıtıcılar üzerinde bu tip bir baskı yok. Bakkal esnafımızın üzerine sürekli yeni vergiler bindiriliyor. Bu zorlaştırmalar la birlikte kaçak alkol ve sigaraya zemin hazırlanıyor. Maalesef merdiven altı üretim artıyor. Yasal yerleri kapatırsanız kaçağı teşvik etmiş olursunuz.” şeklinde konuştu.


 
Editör: TE Bilişim