Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Ülkemizde ve İlimizde bitkisel üretimi artırmak, kaliteyi yükseltmek, sürdürülebilirliği sağlamak ve çevreye duyarlı alternatif tarım tekniklerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

 

Zararlı, konukçu ve çevre birbirine sıkı sıkıya bağlı olmaları nedeniyle, günümüzde birçok zararlı ve hastalığın mücadelesinde etmenin biyolojisi ve popülasyon yoğunluğu ile meteorolojik parametreler arasındaki ilişkileri esas alan “Tahmin ve Uyarı Sistemleri” geliştirilmiş ve başarıyla uygulanmaktadır. İlimizde de bu bağlamda 8 adet Elektronik Tahmin ve Uyarı İstasyonları kurulmuş, bu istasyonlardan alınan verilere göre 64.000 dekar alanda Elma İç Kurdu ve Karaleke hastalık mücadelesi yapılmıştır. Erken uyarı Tahmin Sistemi ile 64.000 dekar alanda Elma İç Kurdu ve Karaleke Hastalık Mücadelesi yapıldı.  İnsektisit ilaç kalıntısı izlenmesi için meyve bahçesi parsellerinden alınan 43 adet numune Bitki Analiz Laboratuvarına gönderilmiştir.

 

Karantina çalışmaları kapsamında İl Genelinde Patates Dikimine yasaklı karantinaya alınan toplam 1.835 Parsel ve 35.450 da alan patates siğil hastalığı ile bulaşık alan ve güvenlik kuşağı olarak tespit edilmiştir. Bu alanların parsel parsel kontrol çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca süne survey çalışmaları kapsamında 230.000 dekar alanda survey çalışması yapılmıştır.

 

Survey çalışmasının bir başkası olan tarla faresi ile mücadele için ilk altı aylık dönemde 600 kg zehirli buğday İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanarak dağıtımı gerçekleştirilmiş, bu zehirli yemlerle yaklaşık 12.000 dekar alanda mücadele yapılmıştır. Bu yıl ise İl Özel İdaresi tarafından %100 hibeli alınan Zehirli Yem Hazırlama Ve Paketleme Makinasından hazırlanan zehirli yemler kullanılarak arazilerimizin tamamında tarla faresi ile mücadele yapılması hedeflenmektedir. Hububat hasadında dane kaybının en aza düşürülmesi için 7 ayrı ekip ve 24 teknik personelden oluşan Ziraat Mühendisleri tarafından Hububat hasadının sonuna kadar kontroller yapılmıştır.

 

Ayrıca İlimiz genelinde Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıt altına alınması programı kapsamında; 49 adet ilaç bayii, 7 adet tohum bayii, 33 adet fidan işletmesi, 10 kooperatif,  5 gübre bayiinin bilgilendirme, denetim ve kontrolleri periyodik olarak İl Müdürlüğünce yapılmaktadır”denildi.

Editör: TE Bilişim