Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer “ Patates için geçici değil kalıcı çözüm entegre işleme ve üretim tesisidir” dedi.

 

 Araştırmacı Yazar Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer Patates ile ilgili yaşanan sorunların otuz yıldır hiç değişmediğini ve pazarlama sorunu olduğu her dönemde üreticinin perişan olduğunu söyledi. Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer kalıcı çözüm için ürünün her anlamda işleneceği bir bütünleşmiş tesisin şart olduğunu belirtti.

 

 Uzun yıllar gıda gruplarında üst düzey yöneticilik ve genel müdürlük görevlerinde de bulunan Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer şöyle dedi.- Ülkemizde yaygın ekilen dikilen çok ürün için ciddi işleme tesisleri mevcuttur. Patates ürününde ise üretimde birincilik bölgemizdedir. Patates üretimi bölgemizde toprak yapısı anlamında en yaygın ekilebilen bir üründür. 1970 li yıllardan başlayarak bölgede patates ekimi yaygınlaşmıştır. Özellikle 1980 sonrası dönemde patates ürünü pazarlama sorunu ile üreticiyi mağdur etmiş ve hükümetlerin dönem dönem uygulamaları ile üretici kısmen de olsa korunarak günümüze değin gelinmiştir. Son dönemlerde yurt dışı dâhil farklı uygulamalar ile yine kısmen iyileşmeler sağlansa da sorunun varlığı bitmemiştir. Bu yıl yeniden patates çürümesine göz göre göre seyirci kalınmıştır.  Çok çeşitli yemekleri yapıldığı gibi farklı alanlarda da yararlanmanın olası olan patates üretici için bir kez daha perişanlığa neden olmuştur. Bu sorunun kalıcı ve sürekli çözümü için yapılması gereken esasen bilinendir. Ürün stoklama, işleme, paketleme ve pazarlamayı içeren bir bütünleşmiş tesis ile sorun önemli ölçüde aşılacaktır.”dedi.

 

 Endüstri Mühendisi Gazeteci yazar Ömer Fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti. –“Patates ile yapılan çok çeşitli yemekler yanında patates nişastası Unlu mamuller, pastacılık, ekmek maya üretimi, çorba, sos olarak, yem sektöründe, Tekstil sektöründe haşıl uygulamalarında, Kâğıt üretiminden petrol sektörüne değin değişik alanlarda kullanılabildiği bilinmektedir. Bu denli yaygın fayda sağlayan bir ürünün pazarlanamadığı dönemlerde çiftçileri mağdur etmesinin önüne geçilmemesi tamamen bölgenin sahipsizliği ile açıklanabilir. Ülkemizin patates üretiminde birinci olan bölgesi olmamıza rağmen ürünün değer bulmaması sorunun gereği gibi hükümetler tarafından sahiplenilmediğinin açık göstergesidir. Patates için geçici değil kalıcı çözüm entegre işleme ve üretim tesisidir” Dedi.


Editör: TE Bilişim