CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin girdi maliyetlerinde büyük yer tutan sulama suyu elektrik girdilerinin yarısının devlet tarafından karşılanması amacıyla Kanun Teklifi verdi. Gürer, tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının arttığını, bu nedenle de tarım arazilerinin yeterince sulanamadığı için bu durumun verim düşüklüğünü neden olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 5488 sayılı Tarım Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi hazırladı. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, teklifinde tarımsal üretimde ürün verimliliğinin öneminin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, üreticinin verim miktarını artıracak girdi fiyatlarının da sürekli yükselme eğiliminde olduğunu vurguladı.

MALİYET ARTTI, SULANAN ALAN AZALDI

Bu durumun tarımsal üretimin üzerindeki baskıları da artırdığına işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Özellikle iklim değişikliği nedeniyle yaşanılan kuraklık sulama ihtiyacının artmasına neden olmaktadır. Ülkemizin birçok bölgesinde yapılan tarımsal sulamaların elektrik enerjisiyle yeraltından çıkarıldığı göz önünde bulundurulduğunda bu durum yüksek elektrik enerji girdisi olarak çiftçiye geri dönmektedir. Bu da ürün maliyetini yükselterek direkt olarak tüketiciye yansımaktadır” ifadelerini kullandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin fiyatının artmasıyla beraber tarım alanlarının daha az sulandığını, bu durumun da verim düşüklüğüne yol açtığını kaydetti.

İKTİDARIN TARIM POLİTİKALARI ÇÖZÜM ODAKLI DEĞİL

Tarımsal üretimde kullanılan elektrik faturalarında yaşanan artış sonucunda çok sayıda çiftçinin elektrik borcunu ödeyemez hale geldiğine değinen CHP Milletvekili Gürer, “İktidarın ise bu konuya çözüm üretme metodu, ‘Tarımsal Üretimde Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar’da değişiklik yapılarak tarımsal sulama elektrik faturalarını ödeyemeyen çiftçi ve birliklere 10 milyon liraya kadar sıfır faizli kredi kullanma olanağı getirmek şeklinde oldu. Çiftçinin borçlanmasının yani sorunun ana kaynağı olan elektrik enerji maliyetlerine yönelik bir uygulama gerçekleştirilmedi. Çiftçinin borcunu ödemesinin yolu açıldı ancak ileriye dönük borçlanmaya neden olan elektrik enerji girdi maliyetlerine yönelik bir destek uygulanmadı. İktidarın tarım politikalarının çözüm odaklı olmayışı ve yaşanan problemlerin kısa vadede çözümüne yönelik etkisiz uygulamalara gidilmesi bu durumun bir sorunsala dönüşmesine neden olmuştur” ifadelerine yer verdi.

Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü

YÜZDE 50 ORANINDA DEVLET DESTEĞİ VERİLMELİ

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulama için üreticilere yüzde 50 oranında devlet desteği verilmesinin özellikle tarımın öneminin her geçen gün arttığı düşünüldüğünde üretimin devamlılığı açısından son derece önemli olduğuna işaret etti.

Editör: TE Bilişim