CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Bütçe ve Plan Komisyonun 2017 bütçe görüşmelerinde turizmde yaşanan sorunlara değindi.

“KAPADOKYA’DA, NEVŞEHİR’DE DE OTELLER KAPANMAYA BAŞLADI”

“TURİZM SEKTÖRÜ, 52 AYRI SEKTÖRÜ DİREKT ETKİLİYOR”

“TÜRKİYENİN YARISINI DEFİNE AVCILARI KAZIYOR”

“BELEDİYELERİ VE YEREL YÖNETİMLERİ MUTLAKA VE MUTLAKA BU KÜLTÜR OLAYINDA DA, TURİZMDE DE DAHA FAZLA GÜÇLENDİRMEK, YASAL DÜZENLEMELER YAPMAK VE YERELE ÖZELLİKLE BİLİMSEL KAZILARDA DEVREYE ALMAK GEREKİYOR”
“KÜTÜPHANELER ÖZENDİRİLMELİ”

2017 yılının da sorunlu geçeceğinin görüldüğünü ifade etti. Sorunun mevcut sorunlar kadar plansızlıktan da kaynaklandığına değindi. Bakanlığın yapısal dönüşümünün gerektiğini ifade etti. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin özellikle bilimsel kazı çalışmalarında öneminde değindi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:“  Turizmde 2016 olumsuz bir süreçle geçiyor ama 2017 için de umut yok görülüyor. Turizmcilerle konuştum, önemli tur operatörleri sigorta kapsamı dışında kalmaya devam ettiğimizi belirtti. Turizm sektörü 52 ayrı sektörü direkt etkiliyor bu nedenle ülke ekonomisi adına da çok önemli. Yaşanan sorunlara erdiğimiz noktada sıkıntıların gelecek yıl da devam edeceği görülüyor. Antalya çok konuşuldu; Kapadokya’da, Nevşehir’de de oteller kapanmaya başladı. Bir büyük otel yirmi bir yıl aradan sonra gelecek yıl kapanacağını ve 2018 yılı Nisan ayında açılacağını duyurdu. Bu bağlamda işsizlik bölgede artıyor, esnaflar da tabii bundan direkt etkileniyor. Ayrıca, rehberler işsiz kalıyor. Sorunun giderek de büyüyeceği görülüyor ama turizmin ülkemiz ekonomisi için de çok önemli bir yerde olduğu belli. Her konuda olduğumuz gibi doğru bir planlama geçmişten bugüne sürdürülmediği için bu bağlamda da bugün bu sorunları yaşıyoruz çünkü bugüne kadar on dört yıl içinde gidilen her ülkeden ülkemize insanların gelebileceği kadar ilişki sağlanmış olsaydı Avrupa ülkeleriyle doğmuş olan sorun öbür ülkelerle sağlanacak ilişkilerle kurtulabilirdi. Arjantin, İran gibi alanlara yönelineceği belirtildi ama oralardan da umutlanan gelir, getirim olmadı. Geçenlerde Malta’ya gittik terörle ilgili toplantıya. Baktık orada,  Türk çocukları dil öğrenmeye Malta’ya gidiyorlar. Küçücük bir yer, 450 bin nüfuslu bir yer dahi kendisine bir alan yaratmış oradan o payını alıyor. Turizm açısından iyi bir dönem yaşamayacağımız görülüyor.”

ÇEKÜL’Ü ÖRNEK GÖSTERDİ. YERELİN GÜÇLENDİRİLMESİNİ İSTEDİ.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer yaptığı konuşmada ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği çalışmalarına değindi ve şöyle dedi:“Bakanlığı çok önemsiyorum ve yıllardır da izliyorum yani yirmi yıla yakındır ama yapısal sorunları olduğu bir gerçek biraz evvel de ifade edildi.
 Profesör Metin Sözen var bu ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı. Ben onunla Türkiye’nin çok şehrine gittim neler dönüştürdüklerini ve neler başardıklarını gördüm. Bakanlığın da bu bağlamda yani bir vakfın ve düşünce yapısının Türkiye’de yarattığı sinerjiyi, aynı dönüşümü yaratabilecek büyük kapasitesi olduğunu biliyorum ama ne yazık ki bu anlamda bürokratik yapılanmadan doğan sıkıntılar, sorunlar var. Örneğin, Kartal Belediyesi Arkeoloji Müzesiyle ilgili birlikte bir kazı başlattı. Bu kazıda ibadet yeri ortaya çıktı, hamam ortaya çıktı; çok önemli bir kazı. Bu partilidir, başka partidendir diye kazı iki yıl aradan sonra sayenizde bu yıl izin verilmiş şimdi başlıyormuş; o da sevindirici bir haber. Belediyeleri ve yerel yönetimleri mutlaka ve mutlaka bu kültür olayında da, turizmde de daha fazla güçlendirmek, yasal düzenlemeler yapmak ve yerele özellikle bilimsel kazılarda devreye almak gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin yarısını define avcıları kazıyor, büyük tahribat var, ülke genelinde bu anlamda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. “

ARKEOLOGLAR İŞSİZ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  arkeologların işsiz olduğuna da değinerek  sözlerine şöyle devam etti: “Bu alanda arkeologlardan da çok sayıda işsiz var ama Bakanlıkta bu konularda kadro sorunu olduğu için onlar değerlendirilmiyor ve siyasi kimlikli kişiler bazı yerlerde müdür olarak atanıyor bölgesini tanımıyor, konuyu tanımıyor. Başka bakanlıklarda olsun ama kültürde, turizmde bu bağlamda siyasi kişilere değil daha yetenekli, liyakatli, becerilerine göre yer verilsin.”

KÜTÜPHANELER ÖZENDİRİLSİN
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kütüphanelerinde özendirilmesini istedi ve şöyle konuştu:“Kütüphanelerin özendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bana göre uyuşturucudan, kahvehanelerden, olumsuz yaşamdan gençleri arındırmak için kütüphanelere bugünkünden daha farklı bir yapı oluşturmak gerekiyor. Oraları çekim alanı kılmanın büyük yararı olacaktır”

BAKAN KAÇAK DEFİNECİLER İÇİN UYARDI
Kültür ve Turizm Bakanı  Nabi Avcı :“Sayın Fethi Gürer  kaçak kazıların önlenmesi için jandarma ve emniyet birimleriyle koordineli olarak önleme çalışmaları yapılıyor. Şimdi, bu vesileyle ben bir şeyi de genel kamuoyunun bilmesinde fayda görüyorum. Bu yakınlarda, bugünlerinde cep telefonunda Türkiye bütçesinin 3 - 4 katı değerde bir hazine bulunduğuna dair fotoğraflarla birileri ellerinde böyle şeylerle dolaşıyorlar. Bir dolandırıcılık girişimi olduğu çok açık fakat çok aklı başında insanlar bile bize gelip “Ya, böyle bir şey varmış Kültür Bakanlığı buna hemen el koysun, gitsin bu hazineyi alsın.” O fotoğraflara baktığınız zaman zaten yani arkeolog olmanıza, uzman olmanıza filan gerek yok. B irileri birtakım plastik mankenleri altın suyu rengine boyayıp böyle acayip şeyler yapıp insanları kandırmaya çıkmışlar. Ama çok yaygın olduğu için burada bu vesileyle herkesi yani hiç aklımıza gelmeyecek yöntemlerle aklımıza gelmeyen insanlar dolandırılabildiği için bu konuda da kamuoyunun uyanık olmasında fayda var diye bunu hatırlatıyorum.”dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim