CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Eskişehir CHP il Başkanı Recep Taşel, PM üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü ile il örgütünü ziyaret etti. Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü ile Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ı ziyaretlerinin ardından Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli ve yöneticilerle görüştü.


 

ŞEKER PANCARI İÇİN KAYGILI BEKLEYİŞ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Eskişehir Milletvekili ziyaret ettikleri Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, şeker pancarı taban fiyatının açıklanmamış olmasının üreticileri kaygılandırdığı söyledi. Başkan Erdemli, “Çiftçi 8-9 ay önce 2020 yılı için sözleşme yaptı. Mayıs ayında don, Haziran ayında dolu olayı meydana geldi. Bütün olumsuzluklara karşın mücadele ettik. Kampanya başlayalı bir ay oldu. Fiyat konusu halen muamma, pancar fabrikaya teslim ediliyor ama ortada fiyat yok. Ekim ayındayız, güzlük ekimler başlayacak, çiftçi fiyata bakacak, eğer beklenti altında olursa ona göre başka ürüne bakacak, sulama suyu mazot enerji gibi girdilerde de indirime gidilmelidir” dedi .

GÜRER: “GİRDİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ TABAN FİYATA YANSIMALIDIR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Şeker Pancarı alım kampanyası 20 Eylül’de başlamasına rağmen taban fiyatın halen açıklanmaması haklı olarak tüm çiftçileri kaygılandırıyor. Farklı illerden arayan çiftçilerimiz bu konuda tepkilerini iletiyor. Geçen yıl 2 Eylül’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı taban fiyat bu yıl 1,5 ay geçmesine rağmen halen açıklanmadı. Geçen yıla göre maliyet artışları % 50’yi buldu. 2019 yılında 16 polar için uygulanan taban fiyat ton başına 300 TL idi. Bu yıl en az tonu 390 TL olmalıdır. İktidardan bu konuda bir açıklama yok, bir an önce gerekli açıklama yapılmalıdır” diye konuştu.

2019 YILI FİYATI MI GEÇERLİ?

Şeker fabrikalarının halen şeker pancarını geçen yıl açıklanan ton başına 300 TL’lik fiyattan almaya devam ettiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2018 yılında 235 liraya olan taban fiyat 2019 yılında 300 liraya çıkarıldı. Bu yıl ise ortada fiyat yok. Maliyet artışları ve pandemi süreci de dikkate alınıp şekerpancarı fiyatının 16 polar için ton fiyatı 390 TL, 20 polar için ise 460 ile 490 TL aralığında olmalıdır. Yabancı ot ilacının yüzde 60 arttığını, çeşitlerine göre gübre fiyatlarına ise 250 TL ile 400 TL arasında değişen fiyatlarla zam geldiği ve girdi fiyatlarında meydana gelen artışlar dikkate alınarak taban fiyat açıklanmalıdır” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ‘de çiftçilere sürekli iletişim içinde olduklarını ifade ederek, “Şeker pancarı bölgemiz için önemli bir ürün. Taban fiyat çiftçinin emeğini karşılamalıdır. Çiftçilerimizin her zaman yanında olacağız “ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim