CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda uygulanan yanlış politikaların, bu sektördeki sorunları içinden çıkılmaz hale soktuğunu belirterek, “Üretim azaldı, ithalat arttı. Üretici fiyatları bir yılda 1 buçuk kat artı. Olan yine vatandaşa olacak” dedi.

Bakanlar ve TMO Genel Müdürü’nün, “Stoklarda yeterli buğday ve arpa ürünü var” şeklinde açıklama yapmasına rağmen, kurumun ithalatına aralıksız devam etmesindeki tezatlığa da değinen Ömer Fethi Gürer, “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP )Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, tarımda yaşanan sorunlar, yetkililer tarafından yeterli stok olduğu açıklanmasına rağmen hububat arpa ve buğday ithalatına devam edilmesi ve tüketici fiyatlarındaki artışın neden olduğu sorunlara değindi.

Tarım ürünleri üretici fiyatlarının Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 7,14 oranında artığına işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Son bir yıl içindeki tarım ürünleri üretim fiyatındaki artış, yüzde 151,5 olan yurtiçi üretici fiyatlarındaki artışı da geride bıraktı ve yüzde 156’ya ulaştı. Bu oran son yıllardaki en yüksek fiyat artışıdır” dedi.

TÜİK’in tarım ürünlerindeki fiyat artışını saklama çabasının, gerçeklerin üstünü örtemeyeceğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üretimi fiyatlarındaki artışın ister istemez ürün fiyatlarına yansıyacağını bu durumda ise olanın yine vatandaşa olacağını kaydetti.

ÜRETİM ARTTI İSE NEDEN İTHALATA DEVAM EDİYORUZ?

TÜİK Mayıs ayında açıkladığı verilere göre tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15,7 oranında artarak yaklaşık 36,9 milyon ton olacağı tahmin edildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TÜİK verilerine göre bir önceki yıla göre, buğday üretiminin yüzde 10,5 oranında artarak 19,5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 47,8 oranında artarak 8,5 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 35 oranında artarak 270 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 26,8 oranında artarak 350 bin ton olacağı öngörülmüştü. TÜİK’in öngörülerine göre hububatta en azı yüzde 10,5 ve en fazlası da yüzde 47,8 olmak üzere bir artış görünüyor idi. Şayet üretimde bu kadar artış var ise ülkemiz neden halen yüzbinlerde ton arpa ve buğday ithal etmeye devam ediyor? TÜİK’in öngörüsü arpa üretiminde rekor seviye olduğu yönünde ise ülkemiz ihtiyacını da karşılar boyutta olmalı peki o zaman bu ithalat neden? 495 bin ton arpa ve bir o kadar da buğday ithalatı nasıl okunmalıdır” diye sordu.

HANİ STOKLARIMIZ YETERLİYDİ?

TÜİK’in yanı sıra TMO Genel Müdürünün de yeterli miktarda stok olduğunu, hatta 1999 yılından bu yana en yüksek stoku oluşturduklarını açıklamasına rağmen, ithalatların peş peşe yapılması arasındaki tezata değinen Ömer Fethi Gürer, “Hasat bitti ithalat başladı. Hububatta kendi kendimize yeteriz masalı çabuk bitti. Kamuoyuna şeffaf bilgi verilmiyor. Bir süre algı yaratılıp sorunların üzeri örtülmeye çalışılıyor. Üretim alanları daralıp çiftçi sayısı azalırken verim ile sağlanan artış ile tarım sürdürülemez. Madem stoklarla yeterli ürün var ise neden ülkemiz hububat ithal ediyor? Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?” diye konuştu.

Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü

İTHAL APRA FİYATI TON BAŞINA 25 DOLAR ARTTI

TMO’nun 11 Ekim’de 495 bin ton arpa ithalat ihalesi açtığını, 21 Ekim’de ise 495 bin ton kırmızı ekmekli buğday ithalat ihalesi açacağını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO’nun yaptığı arpa ihalesinde ithal arpanın maliyeti ton başına 335 dolar görülüyor. Yani TMO, ithal arpanın tonuna bugünkü yaklaşık kurlar hesaplandığında 6 bin 200 lira ödeyecek. Geçen yılki ithal edile arpa fiyatı ise 305 dolar idi. Geçen yıl ile bu yılki arpa ithalatının farkı ton başına 25 dolar artış olmuş. geçen yıla göre ithal arpa fiyatı yaklaşık 500 lira artmış. TMO bu yılki arpa alım fiyatını prim desteği ile birlikte 6 bin 200 lira olarak açıklamıştı. Açıklanan arpa alım fiyatı ile ithal edilen arpa fiyatı hemen hemen aynı fiyata denk geliyor” dedi.

TMO VE TÜİK KAFA KARAŞTIRMAYI BIRAKIP GERÇEKLERLE YÜZLEŞMELİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in üretim öngörüleri ve TMO’nun “Stoklarımız yeterli” şeklindeki açıklamalarının ardından hasat biter bitmez arpa ve buğday ithalatına yönelinmesini anlamlandırılamadığını belirterek, “TÜİK’in de TMO’nun da mumu hasat bitene kadar yanıyor. TÜİK üretimin arttığını açıklıyor, TMO yeterli stoklarımız var diyor ama hasat biter bitmez hemen ithalata başlanıyor. Bu kurumlar artık kafa karıştırmayı bırakmalı, gerçekler gün gibi ortada iken günü kurtaracak açıklamalar yapıp ülkemizde sanki üretim sorunu yokmuş gibi bir algı oluşturmak kimseye fayda sağlamaz. Yapılması gereken, üretim için tüm şartların asgari düzeye oluşturulması, üretiminin desteklenmesi ve maliyet artışlarının artık durdurulmasıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim