Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerin sorunlarına ve taleplerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Adem, “Tarım Kredi'nin kurumsal kimliği yok edildi” Adem, “Tarım Kredi'nin kurumsal kimliği yok edildi”

2 BİN 500 LİRA NEYE YETER?

Ülkemizde emeklilerin büyük sorunlar yaşadığına değinen Gürer, en düşük emekli maaşının 1.500 liradan 2.500 liraya çıkarılmış olmasının, emeklilerin sorunlarını çözmediğini belirtti.

Emeklilere aylık bağlama oranı kat sayısının 2008 yılında yüzde 70’den yüzde 40’a düşürüldüğünü hatırlatan Gürer, “AKP iktidarı bu oranı düşürmemiş olsaydı, bugün en düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olacaktı” dedi.

EMEKLİ MAAŞ FARKLARI

Emekliler için mutlak suretle bir intibak düzenlemesi yapılması, emekli maaşlarının en az asgari ücret düzeyine çıkarılmasının, emeklinin yaşadığı sorunlara kısmen de olsa bir çözüm üreteceğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Emeklinin yüzde 90'nı açlık sınırı altında maaş almaktadır. Ayrıca Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun önermesiyle, Ramazan'da ve Kurban'da verilen bayram ikramiyeleri, 1.100 lira artık çok düşük kalmıştır. Bunun için kanun teklifi verdim, emeklilere en az 4.253 lira yani bir asgari ücret tutarında Ramazan ve Kurban Bayramı'nda ikramiye verilmelidir. Ayrıca, banka, oda, sigorta, vakıflardan emekli olanlar bayram ikramiyesi alamamaktadır. Bu arkadaşlarımızın da mağduriyeti giderilmeli, tüm emekliler için bayram ikramiyesi uygulaması gerçekleştirilmelidir. Neden onlar bayramlarda, Ramazan ve Kurban'da bir emekli ikramiyesinden mahrum bırakılıyorlar?” diye sordu.

EMEKLİLERİN SORUNUNU ÇÖZMEK ŞART

Emeklilere aile yardımı yapılması yönünde bir Kanun Teklifi verdiğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, “ Emeklilerin içinde bulunduğu koşullarda aile yardımı da emekli için en azından bir destek gerçekleştirmiş olacaktır. Emeklilerin yaşamını iyi kılmak, yıllarca bu ülkede fedakârca çalışmış, emekliliği hak etmiş insanlar için bir lütuf değildir. Onların yaşamlarının son bölümünü daha iyi yaşamalarının yolunu açacak düzenlemeler yapmak bu Meclisin de asli görevi olmalıdır” şeklinde konuştu.

CHP ‘Li vekil Ömer Fethi Gürer, EYT’lilerin gasp edilen haklarının mutlak suretti iade edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Emeklilikte yaşa takılanlar sık sık kamuoyu gündemine gelmekte ama yirmi yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi bu konuda bir düzenleme yapmadığı gibi Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim getirdiğimiz önerileri de reddetmektedir. Emeklilikte yaşa takılanlar bu ülkede sayıları 4,5 milyona erişen sorunlu, önemli bir kesimdir. O arkadaşlarımızın da beklentileri Meclis tarafından bir an önce karşılanmalı ve emeklilikte yaşa takılanların gasp edilen hakkı verilmelidir. Sigortasını yatırmış, primini ödemiş, emeklilik için yaş uygulaması nedeniyle mağdur ediliyor. Adalet ve Kalkınma Partisi 58 yaşına gelen yaşı yetinmemiş, 2008 yılında çıkardığı yasayla bunu 65 yaşına kademeli olarak getirmiştir” diye konuştu.

EMEKLİ OLMAK DA EMEKLİYKEN YAŞAMAK DA BU ÜLKEDE SORUN…

CHP Milletvekili Gürer, “Emekli olmak da emekli olarak yaşamak da bu ülkede sorun. Ne emekli olmanızın yolu açılıyor ne emekli olduktan sonra da hak ettikleriniz size sağlanıyor. Bunları göz önünde bulundurup 10 milyonun üzerinde emekli için Meclisimize sunduğumuz kanun tekliflerinin bir an önce gündeme alınmasının, emeklilerin yaşam refahını yükseltecek önlemlerin sağlanmasının tüm Meclisin, tüm siyasi partilerin görevi olduğunu düşünüyorum…”

Editör: TE Bilişim