Türkiye’nin temel taşının küçük esnaflar olduğunu söyleyen Niğde Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Şinasi Göktepe, “Unutulmamalı bakkal küçük esnaf ve sanatkar her sabah aileye açılan dost kapısıdır. Hangi meslekte olursa olsun 1000 yıllık ahi kültürünün Anadolu topraklarında hüküm sürdüğü ülkemizde zamanında yapılan esnaf sayısını düşürme çiftçi sayısını düşürme politikası artık günümüzde geçerliliğini yitirmiştir” dedi.

Niğde Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Şinasi Göktepe, yaptığı açıklamada, “ Bu konuda tekelleşen ve 3-5 zincir marketlerin eline düşen ve tabiî ki zamanında önü alınmadığından şimdi sesleri yüksek ses ile çıkmaktadır diyen Başkan Göktepe, “Tehdit vari konuşmalar ile kendilerini Türkiye'nin temel taşı ilan eden, kendini bilmez zincir marketlere gereken cevap en kısa zamanda devletimiz tarafından verileceğini umuyoruz. Bu konuda yerel esnafa ve biz bakkal amcalara destek olmak için yerel ve mahalle halkının alışverişlerinde bakkal esnafını tercih etmesi yeterli olacaktır. Bizim bizden başka dostumuz yok paran olmasa da her gün kredinizin olduğu, başınız sıkıştığında '30 lira ver, yarın babam verecek' dediğimiz. Faizsiz bankamız. Düğünde cenazende hastalığında yanında olan fedakar bakkallar küçük esnaflardır” dedi.

Bütün Esnafa Darbe Vurdular

Zincir marketler 'uygun satıyoruz' algısı ile gramajı, içeriği değiştirilmiş ürünleri vatandaşa ucuzmuş gibi sattılar diyen Başkan Göktepe, “Bakkalların etrafını örümcek ağı gibi sardılar sonra battaniyeden zücaciyeye, elektronikten hırdavata kadar ne varsa satmaya başladılar. Bütün esnafa darbe vurdular. Bakkal amcalar elindeki ürünleri eski uygun fiyattan satarken zincir marketler daha zam haberi alır almaz bütün ürünlerinin fiyatını elindeki bilgisayarın tek tuşuna dokunarak artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bu Marketler Devlete De Kafa Tutuyor

Biber fiyatını soran, dilini ısıran 'Abaru' diyor, gidiyor. Biber fiyatını soran, dilini ısıran 'Abaru' diyor, gidiyor.

İstedikleri gibi davranan cezaların yeterli olmadığı bu marketler artık öyle bir hale geldiler ki devlete de kafa tutuyor diyen Göktepe, “Fiyatlarla istedikleri gibi oynuyorlar. Devletimiz çok acil önlem almalı. ilgili yasalar çıkartılarak tekelleşen bu marketlerde temel ihtiyaç maddesi harici satışlar yasaklanmalıdır. Haftada bir gün kapatılmalı ayrıca açılış-kapanış saatleri kısıtlanmalıdır. Devletimiz bir an önce önlem almalı ve tekraren üstüne basarak söylüyoruz özellikle perakende yasası çıkartılmalı ve bu haksız rekabete son verilmelidir. Küçük esnaf korunmalıdır. Bu tür marketlerin bu güce ulaşması vatandaşımız sayesindedir ve bunları yerle bir edecek olan da vatandaştır. Ekonomiye hiç katkısı olmadığı gibi şehirlerin her mahallesinde, her sokağında bu marketlerin mantar gibi çoğaldığını görüyoruz beklentimiz esnaf sayısının artarak bu marketlerin aynı şekilde bir bir eridiğini hep beraber görmek istiyoruz, buda devletimizin çıkaracağı yasa ve yeni düzenlemelerle mümkündür” dedi.

Editör: TE Bilişim