Niğde Bak­kal­lar ve Bayiler Odası Baş­ka­nı Şi­na­si Gök­te­pe, Emek­li­lik­te Yaşa Ta­kı­lan­lar (EYT) dü­zen­le­me­si­nin kap­sa­mı dâ­hi­lin­de, BAĞ-KUR’lu esnaf ve sa­nat­kâr­la­rın SSK ile eş değer tu­tul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lir­te­rek, “Esnaf ve sa­nat­kâr­la da EYT’den eşit şe­kil­de ya­rar­lan­mak is­ti­yor. Es­na­fın, EYT dü­zen­le­me­si ile il­gi­li eşit­siz­lik so­ru­nu­nun çözüm bek­len­ti­si kar­şı­lık bul­ma­dı. EYT ça­lış­ma­la­rı es­na­sın­da esnaf ve sa­nat­kâr­lar ola­rak ta­lep­le­ri­miz de­ğer­len­di­ril­me­ye alın­ma­dı. Es­na­fın BAĞ-KUR için 9 bin olan prim gün şartı, SSK’daki şart­lar­la aynı ol­ma­lı, eşit­siz­li­ğin gi­de­ril­me­si için ge­rek­li ça­lış­ma­lar ya­pıl­ma­lı” dedi.

EŞİTSİZLİK GİDERİLMELİ

Niğde Bak­kal­lar Odası Baş­ka­nı Şi­na­si Gök­te­pe, es­na­fın iş­ye­ri aç­tı­ğın­da BAĞ-KUR’a kayıt ola­rak si­gor­ta­lı sa­yıl­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, bu du­rum­da 9 bin gün prim öde­ye­rek emek­li ola­bi­li­yor. Esnaf ve sa­nat­kâr­lar da SSK’lı iş­çi­ler gibi prim sa­yı­sı­nın 7 bin 200 gün ol­ma­sı­nı is­ti­yor dedi.

Gök­te­pe açık­la­ma­sı­nın de­va­mın­da, “"Ya­pı­la­cak dü­zen­le­me ile esnaf ve sa­nat­kâ­rın sos­yal gü­ven­lik­te ya­şa­dı­ğı eşit­siz­lik gi­de­ri­le­rek, emek­li ola­bil­me­le­rin­de or­ta­ya çıkan mağ­du­ri­yet­le­ri or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­lı­dır. Top­lum­da en çok ça­lı­şan kesim olan esnaf ve sa­nat­kâr­la­rı­mız, sa­ba­hın erken sa­at­le­rin­den ge­ce­nin geç sa­at­le­ri­ne kadar kendi öz ser­ma­ye­si ile kur­du­ğu işi­nin ba­şın­da ça­lı­şı­yor, risk alı­yor, katma değer üre­ti­yor, ya­nın­da ça­lış­tır­dı­ğı iş­çi­ler­le bir­lik­te is­tih­da­ma katkı sağ­lı­yor. Ancak es­na­fın ya­nın­da ça­lı­şan per­so­ne­li 7 bin 200 prim gü­nün­den emek­li olur­ken, es­na­fı­mız 9 bin günü dol­dur­mak zo­run­da. En fazla primi öde­yen es­na­fı­mız olur­ken, en düşük emek­li ma­aşı­nı da yine onlar al­mak­ta­dır. Es­na­fı­mı­zın al­dı­ğı emek­li­lik ma­aşın­da da iyi­leş­tir­me ola­rak bir dü­zen­le­me­ye gi­dil­me­li­dir. Yani iş­çi­ler 5 bin prim günü ile emek­li ola­cak­ken, esnaf ve sa­nat­kâr­la­rı­mız 9 bin prim günü ile emek­li ola­bi­lecek. Emek­li­lik için ge­re­ken prim gün sa­yı­la­rın­da­ki fark­lı­lık Ana­ya­sa’nın eşit­lik il­ke­si­ne ay­kı­rı. EYT dü­zen­le­me­si kap­sa­mın­da bu fark­lı­lık mut­la­ka or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­lı” şek­lin­de ko­nuş­tu.

MÜJ­DELİ HABERİ KISA SÜ­RE­DE BEKLİYORUZ

Erhan Adem: "Az Bir Şey Zam" Demek Halkla Alay Etmektir.” Erhan Adem: "Az Bir Şey Zam" Demek Halkla Alay Etmektir.”

2000 yı­lın­dan önce oda, sicil ve vergi kaydı ol­du­ğu halde BAĞ-KUR kaydı ol­ma­yan es­na­fa bu sü­re­le­rin­den fay­da­lan­ma im­kâ­nı ve­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Niğde Bak­kal­lar Odası Baş­ka­nı Şi­na­si Gök­te­pe, “Esnaf ve sa­nat­kâr­la­rı­mız için 2000 yı­lın­dan önce oda, sicil ve vergi kaydı ol­du­ğu halde BAĞ-KUR kaydı ol­ma­yan­lar için bu sü­re­ler­den fay­da­lan­ma im­kâ­nı sağ­lan­ma­lı. Öte yan­dan esnaf ve sa­nat­kâr­lar 60 gün BAĞ-KUR pri­mi­ni ya­tı­ra­ma­yın­ca mu­aye­ne ola­mı­yor, ila­cı­nı ala­mı­yor. Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ka­ra­rıy­la yak­la­şık 2 yıl­dır has­ta­ne­ye gitme im­kâ­nı sağ­lan­dı. Ancak ec­za­ne­den ila­cı­nı alıp te­da­vi­si­ni ol­ma­ma­ma prob­le­mi devam edi­yor. Sos­yal gü­ven­lik pri­mi­nin ce­za­lı da olsa alın­dı­ğı sağ­lık si­gor­ta­sın­dan es­na­fı­mız fay­da­lan­dır­ma­dı­ğı halde bunu ce­za­lı ya­tı­rı­yor­sa bu hak­tan ya­rar­lan­ma­sı ol­maz­sa ol­ma­zı­mız­dır. Esnaf ve sa­nat­kâr­la­rın 2,5 mil­yon in­sa­nın is­ti­fa­de et­ti­ği EYT’den ya­rar­lan­ma­sı lazım. Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mız ve Ba­ka­nı­mız Vedat Bil­gin’den EYT’li es­na­fı­mı­zın mağ­du­ri­ye­ti­nin çö­zül­me­si ile il­gi­li açık­la­ma­yı bek­li­yo­ruz” şek­lin­de ko­nuş­tu.

Editör: TE Bilişim