CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor  ve Ulukışla ilçelerinde fidan ve fide satışı yapan esnafla görüştü. Fide ve fidan fiyatlar  geçen yıla göre 2-3 kat arttığını söyleyen esnaflar talep düşmesinden yakındı. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fidan ve fide satışlarının devam ettiği Bor ve Ulukışla  İlçesinde  fide ve fidan satan esnaflarla görüştü. 

Gürer fide üreten işletme yetkilileri ile de üretim durumunu ve fiyat artış nedenlerini konuştu.

Niğde ve ortaanadolu ürün gönderen fide üreten işletme yetkilileri bir yılda malzemeye gelen fiyat artışını azami üretilen ürüne yansıttıklarını,buna rağmen fiyatlarda bir önceki yıla göre önemli artış olduğunu ifade ettiler.

YETEV’den Bor İlçesine Dev "GES" Yatırımı YETEV’den Bor İlçesine Dev "GES" Yatırımı

Bor’da fidan satan Kahraman Temel, CHP Milletvekili Gürer’de  girdi maliyetleri ile artan fiyattan ürün satamadıklarından dert yandı, 

10 LİRALIK FİDANLAR 30 LİRA OLDU 

Geçen yıl  farklı  meyve fidanların ortalama  fiyatı 10 lira iken bu yıl 30 liradan sattıklarını ifade eden Kahraman Temel, “Golden elma, armut, şekerpare, şeftali, kiraz,vişne,ayva  gibi meyve fidanlarının satışını yapıyorum. Geçen sene tanesi 10 liradan 3-4 bin adet meyve fidanı sattım. Bu yıl ki satışım ise 300-400 fidana düştü.  7,5 liradan sattığım starking elma fidanı bu yıl 30 lira oldu.Bu yıl gübre,mazot,işçilik ,üretim maliyetini etkiyen her şey arttı.Geçen yıl bu günlerde satışı tamamlayıp çiçek satışına başlardım ama bu yıl satışı bitiremedim, elimde çok fidan kaldı. Geçen yıl 10 tane fidan alan vatandaş bu yıl ya 1 tane alıyor ya da hiç almıyor” diyerek satış yapamamaktan yakındı. 

FİDENİN KASASIN 40 LİRADAN 85 LİRAYA ÇIKTI 

Domates, salatalık, biber gibi sebze fidesi satan bir esnaf ise geçen yıl kasası 40 lira olan sebze fidelerinin bu yıl 85 liraya çıktığını, vatandaşların fiyatı yüksek bulması nedeniyle de talebin düştüğünü  anlattı. 

Fidedeki fiyat artışına akaryakıt zamları nedeniyle oluşan nakliye ücretindeki artışın da etkili olduğunu belirten fide satıcısı, “Mersin’den fide getiriyoruz. Mersin’e gidip gelmek için 1500 lira mazot tüketiyoruz. Bu da fiyatların artmasın neden oluyor. Fidenin tanesi 2 lira” dedi.

Geçen yıl 2-3 lira olan çilek fidesinin bu yıl 10 liraya çıktığını belirten esnaf, “Bu şartlarda satışımız daraldı.Önceden sipariş ile ürün alıyoruz.Süresi belli olan bir ürün.Satılmazsa sıkıntı katlıyor .O nedenle en makül fiyatla satmaya çalışıyoruz   ” diye konuştu. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise maliyet artışının fide ve fidan satışlarına da yansıdığını belirterek, “Sebze fideleri ve meyve fidanları geçen yıla göre 2-3 kat arttı. Bunda mazot, gübre ve gider girdi maliyetlerindeki artışın etkisi var.Üretici firmalarla konuştum. Firmalar önünü göremediği için bu yıl üretimde kısmışlar.Bir yıl önce 35 krş olan bir fide için yerinde maliyet 75 krş ile 1 lira aralığına çıkmış, kasası,gübresi, balım ve işçilik giderleri yanında nakliyesi,firesi ile satıcıya erinceye kadar  fiyat 2 lirayı buluyor. Bu durumda talep düşmüş ” dedi. Çiçek stili satan esnafta bir yol öncesine göre üç kat fiyat artışı olduğunu,alandan çok fiyat sorup giden olduğunu ve talebin durma noktasına geldiğini ifade etti.

Gürer, “Fide ve fidan fiyatlarının artması  özellikle bahçe,bağ gibi alanlarda yenileme ve ekimi etkilediği gibi küçük işletmeler içinde üretim maliyet artışını da beraberinde getirdiğini belirtti Gürer,”sonuçta üretilen ürünün artan fiyatı talebi düşürüyor. Daha az üretim daha çok maliyete dönüşüyor .Son üretici de ekim alanını daraltması talebin karşılanmaması da sorun oluşturuyor.Her maliyet artışı ürüne yansıması da  enflasyonun artmasına da neden oluyor “ dedi 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımın her alanında girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik radikal tedbirlerin alınması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilişim