Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, "Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arası sıkıntı çekiyor isek ondan sonraki süreç daha farklı daha da kötüye gidecek demektir. Artan fiyatlar nedeniyle vatandaşların alım gücünün düşmesiyle esnaf zor duruma girdi ve esnafın bayram umudunun tükendiğini söyledi.

Gelen zamlar sonrası vatandaşların alım gücünün düşmesiyle esnaf zor duruma girdi ve esnafın bayramlardaki umudunun tükendiğini ifade eden NESOB Başkanı Yeşil; “Hayatta umutlarla devam ediyor. Burada, esnaf her iki bayramda da büyük beklentisi vardı, ama maalesef şuan ki fiyatların yükselmesi ve maliyetlerin artması vatandaşın alım gücünün düşmesi sebebiyle otomatikman esnaf istediği, bayramda beklediğinin şuanda yüzde 30’unu ancak buldu ve yüzde 70 kayıp var” dedi.

ESNAF BU ÜLKENİN OMURGASI

Esnaf ve Sanatkârlara destek verilmesi gerektiğini belirten Yeşil, “Son dönemde asgari ücretin artışı söz konusu. Bir kere burada kesin asgari ücretli işçi çalıştıran esnafa büyük bir desteğin verilmesi gerekiyor. Vergilerin en azından kaldırılması gerekiyor. Burada zaten esnafa destek verilmese, esnaf bu şekilde varlığını devam ettiremez. Esnafta bu ülkenin omurgası. Esnafın elinden tutulması gerekiyor.

Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü

EKMEĞE YAPILAN ZAM UYGULAMAYA GEÇİLMEDİ

Ekmeğe yapılan zammın uygulamaya geçilmediğini ve bakanlıktan dönüş beklendiğini ifade eden NESOB Başkanı Yeşil, “Şimdi ekmeğe zam kararı komisyonda alındı federasyona ve Ticaret Bakanlığı'na yazıldı. Ticaret Bakanlığı'ndan dönüş söz konusu olmadığı için piyasaya bu daha yansımadı. Daha bu zammı uygulanmaya başlanmadı. Her şeyin bir maliyeti var,bu maliyetin başında da ne var? Bir ekmek fiyatı. Unun fiyatları arttığı için, doğal gazın fiyatları arttığı için, ham maddenin fiyatları arttığı için kiralar, stopajlar, asgari ücretin artmasından dolayı otomatikman mecburen esnafta ekmeğe zam yapmak zorunda.  O ürünün bir maliyeti var, artı maliyet hesabı da maliyet muhasebesini biliyorsunuz. Maliyetini çıkarttığın zaman, zarar ettiği zaman da ne yapacak? Mecbur esnaf zam yapmak zorunda. Şuan esnafa yönelik uygun un veriliyordu, yine onda bile zarar ediliyor. Şimdi dolayısıyla mecbur esnaf zam yapmak zorunda. Yani vatandaşta haklı ama esnafta haklı. Şimdi maliyeti yükseldi. Ucundan bir lokma ekmek yiyebilmek, kazanabilmek. Kazanamadığın şeyde de kaybediyorsun maalesef” dedi.

FIRINCILAR ZAM, BAKKAL KAR TALEBİNDE BULUNUYOR

Fırıncılar odası ile Bakkallar odası başkanları anlaşmaya vardıklarını belirten Yeşil; “ Şimdi Fırıncılar Odası başkanımız Murat başkanla ve Bakkallar Odası Başkanımız Şinasi başkanımla beraber bir toplantı yaptık. Burada da gündeme getirdik. Bunlar kendi aralarında bir anlaşma söz konusu oldu, çünkü her iki tarafa da baktığın zaman yine altında yatan maliyet. Poşetin de maliyeti var, ekmeğin de maliyeti var. Yani sonuç itibariyle herkes ucundan bir lokma ekmek için, rızkı için mücadele ediyor. O yüzden eğer ekmeğe zam yapılmasını istemiyorlarsa unu fiyatını iki yüz liraya çekilmesiyle de fiyat otomatikman düşecek. Mazot otuz lira oldu. Unun torbasının şuan fırıncı esnafına 370, 380 lira gibi bir rakama mal olduğu bir dönemde ki normalde 500 TL vatandaşa satılan kısmı yani maliyet artınca da fiyatlar otomatikman artıyor” diye konuştu.

   

Editör: TE Bilişim