Niğde Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, Enstitüde geliştirilen yerli ve milli patates çeşitlerinin süper elit mini yumru üretimleri yaz-kış demeden devam ettiğini söyledi. Pırlak, Doku Kültürü Laboratuvarlarında yıllık ortalama 20 -25 bin adet in-vitro bitki üretilmekte olup, bunlar tam kontrollü seralara aktarılarak yıllık 150 bin adet süper elit mini yumru, 12 ton ön elit, 120 ton elit kademede tohumluk üretimi gerçekleştirilmekte olduğunu belirtti.

Niğde Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pırlak; “ Çeşit geliştirmenin en önemli adımlarından birisi de ıslah edilen çeşitlerin tohumluklarının en kısa sürede ve çok sayıda üretilmesidir. Ülkemizde doku kültürü yöntemi ile patates tohumluk üretimi yokken Türkiye’de patates konusunda ilk ve tek araştırma kuruluşu olan Enstitümüzde tohumluk üretimi yapabilecek doku kültürü laboratuvarı ve tam kontrollü seralar, pilot tesisler olarak kurulmuş ve işletilmeye başlanmıştır. Enstitümüzde yapılan doku kültürü çalışmaları özel sektöre de rol model olmuş, birçok tohumculuk firması da kendi doku kültürü laboratuvarlarını kurarak elit kademede tohumluk üreterek patates tohumluğu ihracatı yapmaya başlamışlardır” dedi.

Enstitüde yılda yaklaşık 150 bin adet süper elit mini yumru üretilmekte olduğunu belirten Pırlak, “ Enstitümüz doku kültürü laboratuvarında senenin 12 ayında yaz kış demeden, geliştirilen yerli çeşitlerimizin ve tescile aday çeşitlerimizin süper elit kademede tohumluk üretimleri en hızlı ve titiz bir şekilde yapılmaktadır. Enstitü bünyesinde bulunan Doku Kültürü Laboratuvarda yıllık ortalama 20 -25 bin adet in-vitro bitki üretilmekte olup, bunlar tam kontrollü seralara aktarılarak yıllık 150 bin adet süper elit mini yumru, 12 ton ön elit, 120 ton elit kademede tohumluk üretimi gerçekleştirilmektedir. Enstitümüz artık ülkemizdeki tüketiciye yönelik olarak geliştirilen yemeklik çeşitlerin yanı sıra artık dünyada birçok farklı ülke tüketicilerinin tercihlerine ve damak zevklerine göre patates çeşit geliştirme çalışmalarına başlamıştır. Bu kapsamda Enstitümüzde farklı kabuk ve et renginde, iyi bir albeniye sahip, verim ve kalite yönünden de yüksek olan çeşitler geliştirme programına alındığını belirtti.

Enstitüde patates siğil hastalığına karşı dayanıklı çeşitlerinde geliştirildiğini ifade eden Pırlak; “ Enstitümüzde patates endüstrisine fayda sağlayacak sanayilik çeşitlerin ve ülkemizde patateste önemli bir sorun olan patates siğil hastalığına yönelik çeşitlerin geliştirme çalışmaları son hızda devam etmektedir. Tohumluk üretimi çalışmalarıyla birlikte ülkemizin patates tohumluğunda dışa bağımlığını ortadan kaldırmak ve Türkiye'nin bir tohumluk üretim üssü olması için bilgimiz, tecrübemiz ve tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim