CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a 2016 yılı TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü Yan Ödeme Kararnamesi’nde sivil mensuplar için de bir düzenleme olup olmadığını sordu.

                Niğde Milletvekili Gürer’in Bakana yönelttiği sorular şöyle:

“1- 2016 TSK ve Emniyet Yan Ödeme Kararnamesi’nde sivil memurların da kurumda varlığı neden dikkate alınmamıştır?

  2- Bu bağlamda bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?”

            CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın verdiği yanıtta, kararnamede   sivil memurlara yönelik herhangi bir  düzenlemenin bulunmadığını belirtti. Bakan ağbal’ın yanıtında şu ifadeler yer aldı:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
İlgi:    41586 sayılı yazınız.
 
İlgi yazı ekinde alınan ve Niğde Milletvekili Sayın Ömer Fethi GÜRER'e ait 7/6173 esas numaralı yazılı soru önergesi aşağıda değerlendirilmiştir.
  1. Bilindiği üzere, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 3 üncü maddesi uyarınca Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığının müştereken lüzum göstermesi üzerine ve Bakanlığımız görüşü alındıktan sonra Milli Savunma Bakanlığının teklifi ile Bakanlar Kurulunca tespit edilerek yürürlüğe konulan Askeri Yan Ödeme Kararnamesi ile ancak subay, astsubay, uzman erbaş ve uzman jandarma statüsünde bulunan askeri personel hakkında ilgili yılda uygulanacak tazminat ve zamlar belirlenmektedir.
Bu itibarla, söz konusu Kararname kapsamında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlara yönelik herhangi bir düzenleme yapılmasına imkan bulunmamaktadır.
  1. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesinde iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zamları ile muhtelif tazminatların, hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceği, miktarları ile ödeme usul ve esaslarının, ilgili kurumların yazılı isteği ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakanlığımızca hazırlanarak Bakanlar Kurulu karan ile yürürlüğe konulacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır.
Anılan hüküm uyarınca hazırlanarak 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın 11/1/2016 tarihli ve 2016/8370 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 2 nci maddesi ile 2016 yılında da uygulanmasına devam edilmesi kararlaştırılmıştır.
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 657 sayılı Kanunun 36 nci maddesinde sayılan hizmet sınıflarına dahil tüm personel 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar kapsamında yararlanmaktadır.
Bilgilerini arz ederim.

 
Editör: TE Bilişim