CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kaçak elektrik kullananların tespitine yönelik çalışmaların son durumunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer, “Yıl olmuş 2019, Bakan hala ‘hedefler belirleniyor, Ar-Ge projeleri geliştiriliyor’ diyor. Bir yandan da üst üste gelen zamlarla elektrik faturaları, vatandaşı çarpmaya devam ediyor. Bunu anlamak mümkün değil” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elektrikte kayıp ve kaçak bedelinin, faturasını düzenli ödeyen vatandaşa yüklenmesinin önlenmesi için Kanun Teklifinin TBMM’de beklediğini hatırlattı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in kaçak elektrik kullanımının tespitiyle ilgili çalışmalara yönelik, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Bakandan yanıt geldi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kaçak elektrik kullananların tespitine yönelik hala hâlihazırda bir sistem kurulmadığını ve çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer yazılı soru önergesinde, “Kaçak elektrik kullanımının büyük ölçüde tarımsal sulama ile ilgili olabileceği düşünülürken tarımsal sulama ile sınırlı olmadığı da bilinmektedir. Bu doğrultuda kaçak elektrik kullanımının tespitinde hangi somut adımların nasıl atılacağına yönelik bir planlama yapılmış mıdır? İlgili kuruluşlarla nasıl bir koordinasyon sağlanmaktadır? Elektrik parasını dürüstçe ödeyen tüketicinin üstüne atılan yükün nasıl bir ekonomik ve politik araçla ele alınacağı konusunda somut hedef belirlenmiş midir?” şeklindeki sorulara yer verdi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili mevzuat kapsamında düzenlemeler ve uygulamalar yaparak kayıpların önlenmesine yönelik faaliyetlerinin sevk ve idaresini sağlamakta ve hedefler belirlemektedir.

Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği'nde yer alan düzenlemelerle yüksek kayıplı dağıtım bölgeleri için gerekli planlama yapılmış olup bu kapsamda teknik ve teknik olmayan kayıplarının oranı, ülke ortalamasının çok üzerinde olan dağıtım bölgelerinde faaliyette bulunan dağıtım şirketleri için diğer dağıtım bölgelerinden farklı olarak uygulamaların yapılması öngörülmektedir. Ayrıca Elektrik dağıtım şirketleri elelrtrik kayıplarının düşürülmesi amacıyla Ar-Ge projeleri geliştirmektedir” yanıtını verdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yıl olmuş 2019, Bakan hala ‘hedefler belirleniyor, Ar-Ge projeleri geliştiriliyor’ diyor. Bir yandan da üst üste gelen zamlarla elektrik faturaları, vatandaşı çarpmaya devam ediyor. Bunu anlamak mümkün değil” dedi.

“KAÇAK ELEKTRİK SORUNU TBMM GÜNDEMİNDE”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elektrikte kayıp ve kaçak bedelinin, faturasını düzenli ödeyen vatandaşa yüklenmesinin önlenmesi için Kanun Teklifinin TBMM’de beklediğini hatırlattı. Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Kanun Teklifinde, kaçak elektrik bedelinin kaçak kullanan kişilere yansıtılmasını, bunların tespit edilememesi durumunda ise dağıtım şirketlerinden tahsil edilmesini önerdi.

"VATANDAŞA, KULLANMADIĞI ELEKTRİK BEDELİ ÖDETTİRİLEMEZ"
Vatandaşların tükettiği elektrikli ilgisi olmayan kalemler üzerinden kabarık faturalar ödemeye mahkûm edildiğini belirten Gürer, “Hakkını arayan vatandaşlarımız mahkemelere çok sayıda dava açmış ve kendilerinden haksız yere tahsil edildiğini düşündükleri kayıp kaçak bedellerinin iade edilmesini talep etmişlerdir. Nitekim Yargıtay Hukuk Genel Kurulu açılan davalar nedeniyle vermiş olduğu kararlarda bu uygulamanın hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile bağdaşmadığına vurgu yaparak, vatandaşlardan tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin iadesi yönünde kararlar vermiştir” dedi.

"ÇALAN ÖDESİN"
Kaçak elektriğin bedelinin hırsızlık yapılarak çalınan elektriğin bedeli olduğuna değinen Gürer, “Çalınan elektriğin bedeli, elektrik faturasını düzgün ödeyen halkımızdan alınamaz. Bir hukuk devletinde, sorumluluğun şahsiliği gereği vatandaşlarımız başkalarının külfetlerini yüklenemez, tüketici yalnızca aldığı hizmetin bedelini öder” açıklamasında bulundu.

"DAĞITIM ŞİRKETLERİ HIRSIZI TESPİT ETSİN"
Gürer, “Vermiş olduğumuz Kanun Teklifi ile kayıp ve kaçağı önlemenin yanında tüketicinin kullanmadığı ve almadığı hizmetten dolayı bedel ödememesini amaçlamış olup, aynı zamanda dağıtım şirketlerinin görevlerini tam anlamıyla yerine getirmeleri amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı.

TEKNİK OLMAYAN KAYIPLAR
CHP Milletvekili Gürer’in Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifinde, “Kurulca belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydı ile dağıtım tarifelerinde yer alan teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetlerden teknik kayıplara ilişkin maliyetler eşit şekilde tüketicilere yansıtılır; ancak kaçak kullanımdan kaynaklanan teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler kaçak kullanım gerçekleştiren kişiler tespit edilerek sadece bu kişilere yansıtılır, bu kişilerin tespit edilememesi halinde ise dağıtım şirketlerinden tahsil edilir.” İfadeleri yer aldı.
 
 
Editör: TE Bilişim