Son zamanlarda konutta yaşanan fiyat artışlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan, Niğde emlakçılarından Mustafa Bilgin, dolar fiyatlarındaki artış bina yapımında kullanılan hammaddelerin fiyatlarındaki artış daire fiyatlarının artmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Konut fiyatlarındaki artışın en büyük nedeninin döviz kurundaki artışa orantılı maliyetlerin yükselmesi olduğunu belirten Emlakçı Mustafa Bilgin, “Ev fiyatlarındaki artışın en büyük nedeni, dolar, Euro ve altının yükselmesine bağlı olarak inşaat maliyetlerinin artmasıdır. Bir sene önce aldığımız seramiğin metrekare fiyatı 40 lira civarında iken bu sene 200-300 TL oldu. Geçen yıl hazır betonun metreküpü 150-170 lira arasındayken bu yıl ise 374-420 TL arasında. Bu maliyetlerin artmasının da en büyük nedeni deviz kurunun sürekli yükselmesi. Döviz kurunun yükselmesi ile birlikte artan maliyetleri müteahhitler ister istemez dairelere endeksliyor ve bu yüzden de daire fiyatları yukarıya doğru sürekli tırmanışta” dedi.

EN DÜŞÜK KONUT 200 BİN TL

Niğde’de daire fiyatlarının mahallesine ve özelliklerine göre değiştiğini ve ev fiyatlarının 200 bin TL’den başladığını belirten Bilgin, “Niğde’de daire fiyatları evin şekli, şeması, içinin yapımına ve mahallesine göre değişiyor. Ama şuan için eski 40-50 yıllık binalar 200 – 250 bin TL arasında satışa sunuluyor. Evin özelliği ve konumuna göre bu fiyatlar 1 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor.

Ayrıca Niğde’de kira fiyatlarında da bir artış söz konusu. Niğde’de 1700-1800 TL arasında kiralık daireler mevcut. Ev sahipleri daha önce 700-800 liraya kiraya veremedikleri evlerini şuan da yüksek fiyatlardan kiraya vermeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

YETKİ BELGESİ OLAN EMLAKÇILAR TERCİH EDİLMELİ

Emlakçı Mustafa Bilgin, her kesimden emlakçılık yapan vatandaşların olduğunu belirterek, “Her kesimden emlakçılık yapan vatandaşlarımız var. Devletimizin en büyük eksikliği yetki belgesi olanlarla çalışmaması. Yetki belgesi olanlarla çalışmasını rica ediyorum. Ev satın alacaklar kaparo verirken mal sahibini mutlaka görmeli. Yetki belgesi olan firmadan yapılan satışta kaparo geri iade edilebilir ve 14 gün içinde cayma hakkı vardır. Bunlar çoğu kişiler tarafından bilinmiyor, vatandaşlarımız bir mağduriyet yaşamamak için emlak alımı satımı yaparken yetki belgesi olan emlakçıları tercih etmeleri gerekir” dedi.

Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü

Editör: TE Bilişim