Vali Necmeddin Kılıç Başkanlık ettiği İl Encümen Toplantısında idaremiz tarafından yapımı devam eden Doğal Kaya Oyma Depolarla ilgili açıklamada bulundu. Vali Necmeddin Kılıç, tarım ili olan Niğde’nin patates üretiminde birinci olduğuna dikkati çekerek tarımsal faaliyetlerin olmazsa olmazının, üretilen ürünlerin depolanacağı alanlar olduğunu söyledi.

    Niğde Valisi Necmeddin Kılıç konuyla ilgili şunları söyledi: “İlimizin ana hatlarıyla tarım ili olduğu bir gerçek. Patates üretiminde her zaman Türkiye birincisiyiz. Ancak, tarımsal faaliyetlerin olmazsa olmazı üretilen ürünlerin depolanacağı alanlardır. Eğer siz tarımsal üretimi depolama alanlarıyla desteklemiyorsanız bazı şeyler eksik ve yanlış gider. Bazı yıllarda çok üretim yaparsınız, üretimi eğer depolayamazsanız çok ucuz fiyata piyasaya vermek zorunda kalırsınız.



    Herhangi bir tarımsal ürün talebin %5’inden fazla veya eksik üretilirse, eğer fazla üretilirse maliyetinin altına düştüğü, eksik üretilirse fiyatının çok üstüne çıktığı ispatlanmış bir bilimsel gerçektir. Biz bunu geçmişte İlimizde çok yaşadık. Ürettiğimiz ürün piyasa talebinin %5’inden fazla olduğu için 4 yıl kadar önce patates fiyatları çok çok aşağılardaydı. Eğer bizim o ürünü depolayacağımız alan imkânımız olsaydı 4 yıl önceki sorunu ne İlimiz, ne de çiftçimiz yaşamayacaktı. Dolayısıyla bu kadar ürünü depolayacak bir depo alnına ihtiyacımız var. Bu nasıl olur? Soğuk Hava Depolarıyla olur. Ama ondan da ideali, Niğde için yeraltı depolarıdır.

    Tarih boyunca bizden önceki nesiller evlerinin altına kilerler yapmışlar ve ürünlerini orada muhafaza etmişlerdir. İlginç olanı şu: soğuk hava deposuna patatesi koyarsanız, zamanla patatesin ağırlığında bir düşüş, lezzetinde de bir düşüş görürsünüz.

    Ama yeraltı deposuna bu patatesi koyarsanız ne kilosunda ne de lezzetinde bir azalma olmuyor. Biz böyle bir uygulamayı bu güne kadar hiç kullanmamışız. Artık kullanmamız lazım. Birde artık Tarım Bakanlığının yaptığı şöyle bir çalışma var; Artık depolanan patateslere lisans ve bir belge veriyorlar. Bu belge alınıp satılabiliyor. Şimdi biz şunu yapmaya uğraşıyoruz, İlimizde çok yüksek miktarda yeraltı deposu yaparak, depolama kapasitesini artırmaya çalışıyoruz. Onunla ilgili bir projemiz var. Bugün itibariyle start verdik.



    Aktaş mevkiinde İl Özel İdareye ait 300 dönümlük bir arazide, bu arazinin altında tamamen geniş bir depolama yapabilecek bir çalışmanın bugün startını verdik. Bir deneme yapıyoruz, denemede çıkan toprak kalitesi, topraktaki sıkılık, yumuşaklık kazılabilme kapasitesi, kazıldığı zaman arazideki sağlamlık ölçülüyor. Bu ölçüm neticesinde sonuçlar olumlu gelirse bu alanın tamamını depo olarak hizmete açacağız. Buradan karımız ne olacak? Soğuk hava deposunun yapıldığı fiyatın üçte bir oranında daha aşağısına burayı yapabiliyoruz.

    Daha çabuk yapabiliyoruz işletme maliyetleri Soğuk hava Depolarına göre oldukça ucuz. Neredeyse sıfıra yakın bir maliyeti var. Sadece senenin bazı aylarında ısıtmak gerekiyor, dondan koruyabilmek için. Soğutmaya zaten hiç gerek yok.

    Bu proje İlimizde çok hayırlara vesile olacak. İlimiz çiftçisine hayırlı olacak. Yarınlarımız için çok hayırlı bir proje olacak.  Piyasa fiyatındaki dengeyi sağlayacak bir proje olacak. Çiftçimizin alın terini zayii etmeyecek bir çalışma olacaktır. Üretim çok olsa bile stoklayabilme ve piyasa sürme imkânı olacak. Yapılan çalışmanın şimdiden üreticimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

Editör: TE Bilişim