CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hazırladığı Meclis Araştırma Önergesi ile özelleştirilen kamu fabrikalarını mercek altına aldı. 

Gürer, özelleştirilen fabrikaların mevcut durumlarının yanı sıra, kaçının yabancılara devredildiği ve başta tarımsal üretim olmak üzere özelleştirmelerle oluşan sorunların irdelenme için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme uygulamalarının, 1986 yılından bu yana Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütüldüğünü belirterek, gerçekleştirilen uygulamalar ile birçok sektörde serbestleşme adı altında kamuya ait fabrika ve kuruluşların satışı ya da kapatılmasının sağlandığını ifade etti.

DEVASA KAMU ŞİRKETLERİNİN SONUNU GETİRDİ…

Pazar ekonomisini işler hale getirileceği, pek çok ürün ve hizmetin sunumunda kalite ve verimliliğin artacağı iddiası ile ve toplum refahının yükselmesine katkıda bulunulacağı gerekçesi ile yapılan özelleştirmeler neticesinde başta kağıt sektörü olmak üzere çok sayıda fabrika kapatıldığını anımsatan  Ömer Fethi Gürer, “ İthalata dayalı ve bağımlı uygulamalar oluşturmuş ve kapanan iş yerleri işsizliği tetiklerken yerli devasa kamu şirketlerinin sonu getirilmiştir” değerlendirmesinde bulundu. 

114,4 MİLYAR LİRA…

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yürüttüğü çalışmalar neticesinde 275 kuruluşta hisse satışı veya varlık satış/devri yoluyla özelleştirme işlemi yapıldığını ve bu kuruluşlardan 271’inde özelleştirme kapsamında olan kamu payının kalmadığını belirten Gürer, 1986 ila 2021 dönemine ait satış-devir uygulamaları tutarının 114,1 milyar lira olduğunu vurguladı.

VATANDAŞA FAYDASI YOK 

Gürer; Meclis Araştırma Önergesinde, “Özelleştirme uygulamalarının merkezi yönetim bütçesi üzerindeki kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) finansman yükünü hafifletmesi, ekonominin rekabetçi yapısını geliştirmesi, iş yapma ortamını iyileştirmesi, devletin birçok sektörden çekilmesini sağlayarak verimliliğin, büyümenin ve yatırım artışının önünü açması ile ülkemiz ekonomisine çok yönlü katkı sağlayacağı iddiaları gerçekleşen özelleştirmelerde kamu varlıklarının satılmasından öte vatandaşa yansıyan bir fayda da oluşmamıştır. Ayrıca binlerce işçi işini kaybederken önemli iş alanları işçi almaz duruma düşürüldüğü içinde işsizlikte artmıştır ” dedi.

KAPANAN KURUMLAR YABANCI SERMAYELİ YENİ YATIRIMLARA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Gününüzde kamuya ait satılan tesis fabrikalarının satış fiyatına yenisinin yapılamayacağını söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Elde edilen gelirler de farklı alanlarda tüketildiği için hem kamu varlıkları değerinin altında satılmış hem de sağlanan gelirinin faydası kamu da varlıklarının sağladığı fayda kadar dahi olmamıştır. Özelleştirme uygulamalarıyla özel sektöre devredilen kuruluşların kapanmasının yanında yabancı sermaye ortaklı yeni yatırımlara dönüşmesi ile yabancıların eline geçmesinin de yolu açılmıştır” diye konuştu. 

ÖZELLEŞTİRMELERİN NEDEN OLDUĞU SORUNLAR BELİRLENMELİ 

Özelleştirme sürecinin halen  elde kalan KİT kuruluşları içinde devam ettirileceğinin görüldüğüne değinen Gürer, “Bu bağlamda özelleştirilmeler ile sağlanan gelirlerin nasıl kullanıldığı, özelleşen fabrikaların mevcut durumları, kaçının yabancılara geçtiği ve kamunun devre dışı kaldığı  alanlarda artan yüksek fiyatlar ile başta tarım olmak üzere oluşan sorunların belirlenip çözümü için Meclis Araştırması açılmalıdır” dedi. 

 

Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü

Editör: TE Bilişim