Halk Bank Niğde Sanayi Şubesi Açıldı Halk Bank Niğde Sanayi Şubesi Açıldı

Niğde Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan, açıklanan çiğ süt fiyatlarının yem fiyatları düşürülmediği durumunda dişi hayvan kesiminin hızlanacağını belirterek, üreticilerin üretimde kalması, zarar etmemesi ve kayıt dışı üretimi önlemek için süt desteği 20 kuruştan 40 kuruşa çıkarılması gerekmektedir.

Sütte bir diğer tehlikeye dikkat çeken Demirkoparan; “ süt prim desteklerinin 20 kuruşa düşürülmesinden dolayı sütte kayıt dışılığın artacağını ve Hazine'nin büyük bir vergi kaybına uğrayacağını dile getirdi. Önceki gün Ulusal Süt Konseyince Gıda Komitesinin de tavsiyesi ile çiğ süt tavsiye satış fiyatı 1 Temmuz-31 Aralık tarihlerinde kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre başına 3,20 lira olarak belirlemiştir. Bu fiyat maalesef üreticilerimizin beklentilerini karşılayamadı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yem fiyatlarına ilişkin çalışmasıyla piyasada yem fiyatlarının düşmesini bekliyoruz. TMO'nun müdahalesiyle fiyatlar düşmezse açıklanan çiğ süt tavsiye satış fiyatı üreticilerimizi zarar ettirir. İneklerimiz kesime gider, üretici üretimden çıkar, ülke ekonomisi zarar görür, zaten azalan üretici sayısı düşer. Yeniden ithalat başlar. Üreticilerimizin girdi maliyetleri her geçen gün artmıştır. Bu zamlar üreticilerimizi olumsuz etkilemektedir” dedi.

Hayvanların kesilmemesi ve üreticilerin üretime devam etmesi için süt desteği 20 kuruştan 40 kuruşa çıkarılmalıdır diyen Demirkoparan; “ Bizim çiğ süt fiyat önerimiz litre başına 3,20 liradan daha yüksek yani en az 1,3 süt yem paritesiydi, fakat çıkan rakam 3.20 TL oldu. Ayrıca Bakanlığımızca ödenen Çiğ süt litre başına verilen destek pirimler de düşürüldü. 30 kuruş olan çiğ süt litre başına verilen destek 20 kuruşa düşürülmüştür. Bu durumda üreticilerimizi olumsuz etkileyecektir. Bakanlıktan talebimiz, hayvanlarımızın kesilmemesi, üreticilerimizin üretimde kalması, zarar etmemesi ve kayıt dışı üretimi önlemek için süt desteği 20 kuruştan 40 kuruşa çıkarılmalıdır. Bu 20 kuruş destek hem üreticiyi hem devletimizi zarara sokacaktır. Kayıt dışılığı arttıracak, devlet vergi kaybına uğrayacak, merdiven altı diye tabir ettiğimiz üretim çoğalacaktır. Buradan Gıda Komitesine ve Bakanlığımıza bu desteklemelerin tekrar gözden geçirilmesini üreticilerim adına talep ediyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim