Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve Niğde il Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu’nun katılımı ile imzalanan protokol kapsamında bir yıl süresince devam edecek Sağlıklı Şehir projesinin startı verildi.

Toplumun sağlıklı yaşam konularında teşvik edilmesi ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile toplum sağlığının geliştirilmesini amaçlayan projenin protokol töreni valilik makamında gerçekleştirildi.

Niğde Valiliği koordinesinde Niğde Belediyesi ve Niğde İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile hayata geçirilecek proje ile Niğde Doktor Sami Yağız Caddesi Cuma ve Cumartesi günleri 21:00-24:00 saatleri arasında haftanın iki günü trafiğe kapatılarak cadde üzerinde kurulan stantlarla ve yapılacak çeşitli etkinliklerle vatandaşlara sağlıklı yaşam hakkında bilgi verilmesi hedefleniyor.

İlimizde yaşayan tüm bireylerin sağlık düzeylerin artırılması için toplum genelinde sağlık okuryazarlığın artırılması ve gerekli çevresel düzenlemelerinin yapılmasını amaçlayan Sağlıklı Şehir Projesi, Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Genç, Sağlıklı Kadın, Sağlıklı Yaş Alma ve Sağlıklı Çevre adı altında 5 ana başlıktan oluşuyor.

Proje kapsamında; başta dezavantajlı çocuklar olmak üzere tüm çocukları kapsayacak şekilde düzenli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite, hijyen, uyku düzeni, güvenli internet, psikososyal gelişimin iyileştirilmesi, ağzı diş sağlığı gibi konularda eğitimler verilerek ve aktiviteler düzenlenerek sağlık okur-yazarlığının oluşturulması ve sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda temel değerlendirmeler, taramalar, eğitimler başlamıştır ve sağlıklı şehir projesinin genişletilerek devam etmesi planlanmaktadır.

Yine projenin bir diğer ana başlığı olan sağlıklı gençlikte ise gençlerin kendini tanıyan, doğru ifade edebilen, bağımlı olmayan ve fiziksel aktivitelere katılan bir gençlik olması projenin amacını oluşturmaktadır. Bu kapsamda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Belediyesi işbirliği ile gençlik döneminde yaşanan sağlıkla ilgi sorunların saptanması ve bunlara yönelik eğitimler, turnuvalar, aktiviteler yapılması planlamaktadır.
Toplumun ve ailenin temel taşını oluşturan kadınlara yönelik çalışmalarda ise ana çocuk sağlığı başta olmak üzere kadın sağlığı ile ilgili eğitimler verilerek sağlıklı anneler ve kuşaklar oluşmasını amaçlamakta. Ayrıca kadınları sağlık okuryazarı kılmak çocuk ve gençler üzerinden de toplum sağlığına önemli katkı sağlayacaktır.

Yine proje ile temiz, güvenli ve yüksek kalitede fiziksel çevre koşullarının oluşturulması hedeflenmiştir. Toplumun temel ihtiyacı olan temiz suyun sağlanmasına yönelik Niğde Belediyesi ve il sağlık müdürlüğü işbirliği halinde gerekli denetim ve çalışmalar yapılacak. Bunun yanı sıra engelsiz çevre kavramının geliştirilerek çevre koşullarının engelli ve yaşlı toplum bireylerinin kullanımına da uygun hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Şehirde yeşil alanların artırılması, bisiklet ve yürüyüş alanların genişletilerek iyileştirilmesi, dumansız hava sahasının oluşturulmasına yönelik çalışmaların artırılarak devam etmesi gibi düzenlemeler de proje kapsamına girmektedir.

Yaşlı bireylerinde unutulmadığı projede yine yaşlanmaya değil sağlıklı yaş almaya yönelik eğitimler düzenlenmesi ve yaşam kalitesini artırılması amaçlanmıştır. Kentin farklı bölgelerine kurulacak sağlıklı yaş alma merkezlerinde ev kazaları, kronik hastalıklar ve akılcı ilaç kullanımı, kanser taramaları vb. konularda eğitimler verilerek bilgi düzeyi artırılacaktır. Ayrıca toplum genelinde sağlıklı yaş alma ile ilgili farkındalığın artırılarak geleceğin potansiyel yaşlılarını bu döneme hazırlamak amaçlanmaktadır. Evde sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, yaşlı istismar ve ihmali konusunda farkındalık oluşturulması, yaşlıların sosyalleştirilmesinin ve kendi yaşam ortamlarında sağlıklı yaş almalarının sağlanması da proje de ele alınacaktır.
Bu 5 ana başlığın yanı sıra şehirde hizmet veren esnaflara, besin ve genel hijyen eğitimi ve bağımlılıkla mücadele için eğitimler verilecek. Öte yandan kronik hastalıkların önlenmesine yönelik tuz ve şeker kısıtlamasıyla ilgili de esnaflara eğitim verilmesi ve son olarak Belediye çalışanlarının tümüne sağlıkla ilgili eğitimler verilmesi proje dâhilinde yer alıyor.

Sağlıklı şehir imza protokolü sonrası değerlendirmede bulunan Vali Yılmaz Şimşek, “Bir yıl boyunca devam edecek projenin ilimize ve tüm Niğdelilere hayırlı olmasını diyorum. Ümit ediyorum ki; proje amacına hizmet eder ve vatandaşlarımız projeden en üst seviyede yararlanır” şeklinde konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim