Çin Halk Cumhuriyeti , Çin Endüstriyel Sanayi Parkı’nı kurmak için Bor İlçemizi  seçti. Yapılan anlaşma ile ilk olarak 100 fabrikalık endüstri parkı oluşturulacak.
 
Zonda otomativ firması yetkilileri, yatırım için Niğde ve Bor’da incelemelerini tamamlayıp Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde Çin İş Adamları Derneği Türkiye Masası Başkanı Song Zibin ve Heyeti Niğde Valisi Alim Barut’u makamında ziyarette bulunarak Çin Endüstri Merkezi olacak yatırım için ön tahsisi yapıldı.
 
Çin Zonda Otomotiv sektörü temsilcisi Song Zibin berebarindeki heyetle birlikte Vali Alim Barut’u ziyaret etti. Siyaret sırasında Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Bor Karma Organize Sanayi Müdürü Yavuz Kavaklıoğlu, Çin Zonda Otomotiv sektörü temsilcisi Song Zibin, Çin Türk İş Adamları Dernek Başkanı Türkiye Dispirütörü Yaşar Çolak, Çin Türk İş Adamları Derneği Niğde Temsilcisi Cumali Karapınar ve Çin Türk İş Adamları Derneği Adana Temsilcisi Agâh Katlangaç katıldı.
 
İlk etapta 100 fabrikalık Çin Endüstriyel Sanayi Parkı ile faaliyete başlamayı amaçlıyoruz. Niğde Bor Karma Organize Sanayi’de ilk etap 20 dönüm üzerine kurulacak ve merkez üs olacak Çin Endüstriyel Sanayi Parkı kurulmasına karar verdik. Burada 2000 işçi istihdamı sağlanacak, Yine ardından 3.400 dönümlük alan için talebimizi de bulunduk. Sayın Niğde Valisi Alim Barut, konuyu uygun gördü. Gerekli işlemlerin başlatılmasına yönelik çalışmaların başlatılması yönünde olumlu görüşünü belirterek resmi ön tahsis belgesini imzaladı.
 
Song Zibin; Teknolojinin 2013’e kadar Niğde’ye gelmesiyle birlikte, 1 Milyar 500 milyon dolar yatırım taahhüdünde bulundu. Ve muhtemelen 2015 yılına kadar 100’ün üzerinde Çin Sanayi Yatırımcısı Niğde’ye gelecek, Çin Sanayi Teknolojisi Niğde’ye taşınacak. Bu teknoloji Niğde Üniversitesi ve Meslek Yüksekokulları birlikteliğinde yetişmiş kalifiye teknik eleman ihtiyacının karşılanması ve paylaşımı sağlanacak.Bununla birlikte Çin'in büyük Üniversitelerinden olan Jiangtsiu Üniversitesiyle ön görüşmesi yapıldı. Niğde Üniversitesiyle kardeş Üniversite olacak ve masraflarını Çin Üniversitesinin karşılayacağı bir Enstütü düşünülüyor. İstihdam edilecek 2000 elemanın yaklaşık 300 kadarı Çinli sektör elemanlarından oluşacağını tahmin ediyorum. Diğer eleman ihtiyacı öncelikli sadece Niğde’den istihdam olacak. İlk etabın oluşmasıyla 2012 yılında total yatırım 1,5 milyar dolar gerçekleşmiş olacak.
 
Endüstriyel Sanayi Parkı kurulacak.
 
1990’lı yıllarda 50 milyon dolar olan ticaret hacmi 17 Milyar dolar ticaret hacmine ulaştı. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün 400 iş adamıyla birlikte Çin’i ziyaret etmelerinin ardından Türkiye Başbakanın Sayın Tayyip Erdoğan Bey’in geçtiğimiz günlerde Çin Başbakanı Sayın Wen Jiabao’yu Türkiye’de ağırlaması ve iki ülke arasında dostluk ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin sağlanmasına borçluyuz.
 
Türkiye Başbakanı Sayın Tayyip Erdoğan Bey, önümüzdeki günlerdeki yaz aylarında Çin'i ziyarete gelecek. Çin lideri Hu Jintao’ da Türkiye'ye davet edildi. İki ülke ilişkilerinin 40. Yıl Kutlamaları yapılacağı ve Türkiye'de 'Çin Yılı' ilan edileceğinden Türk tarafı da Hu Jintao 'nun önümüzdeki yaz aylarında Türkiye’ ye gelmesini arzu ediyor. Çin Başbakanı Sayın Wen Jiabao ve Türkiye Başbakanı Sayın Tayyip Erdoğan Bey’le Türkiye’deki ortak görüşmelerinden sonra gerçekleşen dostluk ve ekonomik ilişkilerde ki büyük artışın karşılıklı tekrar bir araya gelmelerinin ardından daha da artacağını Çin-Türk İşadamları Derneği olarakta üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmayı ümit ediyoruz.” dedi.
 
Ziyaretten son derece memnun olduğunu belirten Niğde Valisi Alim Barut yapacakları yatırımdan dolayı Niğde’mizi tercih ettikleri için Song Zibin’e teşekkür etti.
Editör: TE Bilişim