Niğde Halıcılar Birliği Müdürü Bilgehan Harmanşah, Çin gibi ucuz emeğin olduğu ülkelerin dünya pazarına sert girmesiyle Kapadokya’ya özgü halılar, motifler rafa kalktığını söyledi.



Son 20 yıldır, endüstriyel halı sektörünün gelişmesi, Çin ve Afganistan halıların dünya piyasasına hakim olmasıyla birlikte Niğde’de yapılan el halıları yavaş yavaş yok oluyor.


Niğde Halıcılar Birliği Müdürü Bilgehan Harmanşah yaptığı açıklamada el halısı yavaş yavaş yok olduğunu nedeninin ise el halıların yapımın zahmetli olduğunu, yoğun emek gerektirdiğini altını çizdi.


Müdür Harmanşah “Niğde’ye özgü halılarda metrekareye 70-80 bin ilmik atılıyor. 5 metrekarelik bir halıda yaklaşık 400 bin ilmik atılıyor. El emeği, göz nuru yani fabrikasyon halıların çıkmasıyla el halısı yapımı aşağılara düşmeye başladı. Çin gibi ucuz emeğin olduğu ülkelerin dünya pazarına sert girmesiyle Kapadokya’ya özgü halılar, motifler rafa kalktı. Bizim açtığımız kurslara, ekonomik gerekçelerden dolayı ilgi yok! Gençler halı dokumak nedir bilmiyor” dedi.


1995 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması’yla el sanatlarının anlaşmada eklenmediğini söyleyen Harmanşah “Bu şekilde el emeği olan bu sanatlar gümrüksüz AB’ye gitmekte, aynı şekilde AB menşeli firmalar ki Almanya’da bir halı fabrikası yokken dünyanın en büyük halı ihraç eden ülkesi konumundadır, bu ülkeler Türkiye’ye gümrüksüz halı getirerek el sanatlarına büyük bir darbe vurmaktadır” diye konuştu.

Gelecek 10 yılda el dokuması halıların Niğde’de tarih olacağını belirten Harmanşah “Kendisin özgü geometrik şekilleriyle, lacivert ve kırmızı ağırlıklı Niğde Halı motiflerinin kurumumuz tarafından korunmaktadır” şeklinde konuştu.




Editör: TE Bilişim