Çinliler Bor ilçesine Yatırım Yapıyor, yaklaşık iki yıldır bu konu gündem de, en son ulusal gündeme de yerleşti.

Yorum: Selim GÖKEL 

Yetkili ağızlardan bu bir “Hikayedir” sözlerini de duyduk. “Niğde’nin Kurtuluşu” sözlerini de. Geçtiğimiz aylarda toplantı oldu, sorular soramadık. 

 

Her iki ülkeden heyetler gitti geldi. Gidenlerden ve gelenlerden açıklama gelmedi. Bizler  bilgi istiyoruz verilmiyor.

Yerel Yönetici ve siyasetçiler  ha bire görüşmeler yapıyor ama net haberler çıkmıyor, göremiyoruz.

 

Çin yatırımı konusu şahsen ve elektronik ileti ile   en çok bizlere soruluyor. Bu konuda o kadar çok soru soruluyor ki, bundan da anlıyoruz, vatandaşın ilgisi büyük ve aydınlatma gerekiyor. 

 

Yazamadığımız gibi cevaplayamıyoruz da.

  

BOR’daki Çin Yatırımında en son durum nedir? Kaç Türk işçi çalışacak?, Sadece işçi mi? Mühendis Teknik  Eleman düzeyi nedir? Borlular bu işten nasıl karlı çıkacak? Bir protokol yapıldı mı? İçeriği nedir? Devletin bu konularla ilgili resmi  kurumlarının haber ve raporu var mı?...gibi bir çok  sorular soruluyor?

 

Bizde bütün bunlara cevap olarak bu konuda bildiklerimizi toparladık…

 

ÇİN Yatırımı konusunda ancak aşağıdaki konuları biliyoruz, daha fazla bilgilendiremediğimiz için ÖZÜR DİLERİZ.

*** 

 ÇİN’DE BAŞARIYI YAKALAMANIN PÜF NOKTALARI

Çin’in en çok okunan dergilerinden China Today, Türkiye’de Turkuvaz Medya tarafından yayınlanmaya başladı. Editörlüğünü aynı zamanda Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) başkanı da olan Kerem Köfteoğlu’nun yürüteceği China Today Türkiye’yi, ekonomi dergiciliğinde yılların deneyimine sahip Para dergisinin ekibi yayına hazırlıyor.

İki ayda bir yayınlanacak olan China Today Türkiye’de ekonomi, kültür, iş dünyası, turizm bölümleri, özel dosya ve röportajlara yer verilecek. Aşağıda China Today Türkiye dergisinin ilk sayısında yer alan “Çin’de başarıyı yakalamanın 8 püf noktası” haberinin bir özetini bulacaksınız.

1-Çin'i Batı dünyasının değerleriyle anlamaya çalışmaktan vazgeçin

Türkiye, Çin konusunda bilgi fakiri. Türk medyası, Çin'i batı üzerinden izleyip yansıtıyor. Çin hakkında kişisel deneyimlerle yapılan yorumlar, körlerin fili tarif etmesine benziyor. Türkiye'den 12 kat daha geniş bir coğrafyaya sahip, nüfusumuzun yaklaşık 19 katı kadar kalabalık bir ülkeye ilişkin bireysel gözlemlerin sınırlı olması normaldir. Çin'i öğrenmek şart. Çinlileri batı değerleriyle anlamak mümkün değil.

2-Merkezi hükümetin güç ve etkisini bilin

Çin'de merkezi otoritenin gücünü bilmeden başarılı olmak mümkün değil. 1.3 milyarlık nüfus ve dünyanın ikinci genişlikteki coğrafyasında denetim, merkezi hükümetin gücüyle mümkün oluyor. Çin'de eyalet sistemiyle yerinden yönetim ilkesi olsa da son söz merkezi hükümete ait. Çin ekonomik sisteminin temeli, piyasadaki bağımsız oyuncular yerine devletin kendisinin olmasına dayanıyor. Çin’in yeni kalkınma dönemin sloganı "Made in China" değil "Made by China" olarak belirlendi.

3-Doğru kaynaklardan bilgilenin

Çin'deki gelişmeleri doğru anlamak, ulusal kültürü, gelenekleri, örf ve adetlerini öğrenmek için kaynağa ihtiyaç var. Çin hakkında doğru bilgilemek için de bilgilere birinci elden ulaşmak şart. Çin'in dışa açılma ve reform politikalarının yanı sıra ülkeyle ilgili pek çok bilgi bizzat Çin hükümeti tarafından İngilizce olarak yayınlanıyor. Bunlardan biri olan China Today, Turkuvaz Gazete Dergi Grubu tarafından ekim ayından itibaren China Today Türkiye olarak bayilerde satılıyor.

4-Çince öğrenin, Çince bilen eleman istihdam edin

Çin konusundaki yanlış kanılardan biri de bu ülkeyle ticaretin ingilizce yürütülebileceğidir. Çinlilerle kendi dili dışında bir dille iletişim kurduğunuzda anlaşılma oranınız sadece yüzde 30'dur. Bu durum Çin alfabesinin yarattığı farklı algılama sorunundan kaynaklanıyor. Bu yüzden Çinceyi öğrenmek, Türkçe konuşan bir Çinli istihdam etmek ya da Çince bilen bir Türkü çalıştırmak iyi bir çözüm olabilir.

5-Çin'de ofisiniz olsun

Çin'le iş yapacaksanız bu ülkede bir yer almak zorundasınız. Bir temsilcilik açmanız veya en azından bir Türk elemanı görevlendirmenizde yarar var. Çünkü Çinliler, satın alacaklan nesneyi ellerine alıp, iş yapacakları insanla göz göze gelmeyi tercih ediyor. Çin’de temsilcilik ofisi açmak da son derece kolay.

 6-Sabırlı olun

Çincede Çin'in anlamı "cunguo-ülkelerin merkezi"dir. Uçsuz bucaksız bir coğrafyada 5 bin yıl var olabilmek Çinlilerde farklı bir sabır geleneği yaratmış. Bu yüzden Çin'de uzun vadeye biçilen süre 10 bin yılla ifade ediliyor. Çin'de adım adım ilerlemek ortak bir davranış biçimidir. Bir çırpıda iş bitirmenin, ilk girişimde sonuç almayı beklemenin gerçekçi olmayacağını aklınızdan çıkarmayın.

7-Güvenilir olun

Bütün Asya milletlerinin kültüründe olduğu gibi Çin kültüründe de dostluk ve güvenilir olmak son derece önemlidir. Eğitim ve refah düzeyi ne olursa olsun Çinlilerin hepsi güven arayışı içindedir.  Tatminkâr ve çalışılacak sözleşmeler imzalamanın, ortaklık kurmanın yolu buradan geçiyor. Çinliler dost canlısıdır. Ancak güven kazanabilmek için bazı sınavları geçmek zorundasınız.

8-Profesyonel danışmanlık hizmeti alın

Çin'de iş yapmak için siyasal yapıyla ters düşmemek ve farklı bir kültüre sahip bu insanları anlamak zorundasınız. Bunları yapabilmek için mutlaka profesyonel danışmanlık hizmeti almalısınız. Çin merkezi hükümetince tanınan bir kuruluştan uzman danışmanlık hizmeti almanızda yarar var. Çin pazarına girmek, ortalamanın üstünde bir emek ve para gerektiriyor. Bunu göz önünde bulundurup mutlaka kaynak ayırın.


 Okuyucularımıza biraz yardımcı olur diye... Geçtiğimiz aylarda yapılan Tanıtım Toplantısı Videosunu Aşağıda Görebilirsiniz

 

Editör: TE Bilişim