Niğde'de alternatif ürün olarak değerlendilendirilen çilek üretiminin Niğde ekonomisine katkısı her geçen gün büyüyor. 



Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada;  Niğde'nin iklimsel ve tarımsal sanayi potansiyeli değerlendirilerek;  Niğde Valiliğinin çalışmaları doğrultusunda Niğde İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen ve 2014 yılında hayata geçirilen “Alternatif Tarım Ürünleri Projeleri’’ kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Niğde’nin Gözdesi Çilek Projesi hazırlandı ve hayata geçirildi. Proje ile % 50 hibe destekli olarak İlimiz Merkez, Altunhisar, Bor, Ulukışla ve Çamardı İlçelerimizde toplam 151 dekar alanda 901.000 adet çilek fidesi dağıtımı yapıldı.


Niğde'nin coğrafyası, iklimi, gece ve gündüz arasındaki ısı farkı nedeniyle üretilen çileğin aroması, tadı ve şeker oranının yüksek olması nedeniyle pazarlama konusunda  da sıkıntısı yoktur. Bu nedenle İlimizde yetiştirilen çilek meyvesi ilerleyen dönemlerde İlimiz çiftçisine kar marjı yüksek bir çeşit olma yolunda ilerliyor.
Üstelik çileğin, depolama sorunu yok ve buna ilaveten Mayıs ayında başlayan hasat Kasım ayına kadar geniş bir zaman diliminde devam ediyor.


2014 yılında Bor ve Altunhisar İlçelerinde 56 dekar alanda 7 çiftçinin yararlandığı proje ile yaklaşık 150.000 TL gelir elde edilirken, bu yıl içerisinde 151 dekar alanda dikimi yapılan 901.000 adet çilek fidelerinden ve 50 dekar şirket öz sermayesi ile oluşan toplam 201 dekar alandan yaklaşık 705.000 TL gelir elde edilmiştir.        

Niğde’nin Gözdesi Çilek Projesinde, Bor ve Altunhisar ilçelerinin kesiştiği noktada 1000 dekar alanda çilek havzası oluşturmak planlanırken, çilek üretiminin yaygınlaştırılması ile alternatif ürün projesi kapsamında yüksek verim elde edilecektir.

Bu proje kapsamında çilek yetiştiriciliği ile Niğde ekonomisine yıllık 10 Milyon TL gelir sağlamak amaçlanmaktadır.

 

Editör: TE Bilişim