Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Niğde'nin en büyük patates üreticisi ilçelerinden Çiftlik'te hasat dönemi başladı. Mayıs ayında ekimi yapılan patates, yaklaşık 5 aylık bakım dönem sonrası tarlalardan sökülmeye başlandı.

Yaklaşık 15 bin dekar alanda patates tarımının yapıldığı ilçede, bu yılki patates rekoltesinin 100-110 bin ton civarında olması bekleniyor.

Patates üreticilerinden Kemal Güzel, patates fiyatlarının bu yıl geçen yıldan düşük olmasından yakındı.

Patatesin kilogramının çiftçiye 20-25 kuruşa mal olduğunu ifade eden Güzel, şuan patatesin kilosunun 30 kuruş civarında satıldığını, bu durumda üreticinin masraflarını bile karşılamakta zorlandığını kaydetti.

Hasat ettiği patatesi depolarda bekleteceğini bildiren Güzel, borçlu olan çiftçilerin ise borçlarını ödeyebilmek için tarlada maliyetine ürün satmak zorunda kaldıklarını anlattı.

En büyük sorun sulama

Niğde çiftçisinin en büyük sorunun sulama suyu olduğuna dikkat çeken Ziraat Odası başkanı Veli Kenar ise “ Bütün ovalar da devletin sulama kanalları var ama bizim bölgede 100-150 metreden elektrik ile geldiği için çiftçimize pahalıya mal oluyor. Misli ovasında baraj ve sulama göleti olmamasının çiftçinin en büyük sorunu. Geçmiş yıllarda elektrik işi devlette olduğu zamanlarda ‘Acelesi yok, sonra öderiz’ görüşü oldu çiftçilerimizde.

İşte bu görüşü de 2 yıldır Medaş değiştirmeye çalışıyor ama kırılıyor mu?, kırılmıyor. Çiftçi bütün borçlarını ödüyor, Medaş faturalarını ve bankadan aldığı parayı  sona bırakıyor. Sona bıraktığı için otomatikman zorlanıyor.” dedi

 








Editör: TE Bilişim