CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklığın yaşandığı bölgelerde, hasar tespiti yapılmadığı için, kuraklık desteklemelerinin çiftçilere ödenip ödenmeyeceğinin belirsizliğini koruduğunu, bu nedenle de üreticilerin “gelecek yıl nasıl ekim yapacağız” diyerek kara kara düşündüklerini söyledi. 

 

KURAKLIĞIN ETKİLEDİĞİ KÖYLER PERİŞAN 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin kuraklıktan etkilenen köylerinde  çiftçiler ile bir araya gelip sorun ve taleplerini dinledi. 

VERİM KAYBI YÜKSEK 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e, bu yıl kuraklık nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını anlatan çiftçiler, genel olarak buğday, çavdar ve nohut ekimi yaptıklarını ancak kuraklık nedeniyle yüzde 100’e varan oranda verim kaybı yaşadıklarını anlattı. 

HASAR TEPSİTİ YAPILMADI 

Kuraklık yaşadıklarına dair dilekçelerini ilgili makamlara iletmelerine rağmen ekili alanlarda her hangi bir tespit çalışması yapılmadığını belirten üreticiler, tespit yapılmadığı için de Cumhurbaşkanının açıkladığı % 100  kuraklıktan etkilenen çiftçiye dekar başına 100 TL olan kuraklık desteğinden de yararlanıp, yararlanmayacağını bilmediklerini  kaydettiler. 

HASAT YAPAMADAN TARLALARI SÜRDÜLER 

Yoksulluk ve açlık sınırından yeni zirve Yoksulluk ve açlık sınırından yeni zirve

Hem verim alamadıkları hem de desteklemelerden faydalanamadıkları için önümüzdeki sene nasıl üretim yapacaklarını kara kara düşündüklerini aktaran köylüler, “Kuraklık köyümüzde ciddi hasara neden oldu. Nohut, arpa, buğday ve çavdar büyümedi, kurudu. Biz de doğal olarak hasat yapamadan tarlaları sürmek zorunda kaldık. Tarlaları sürmeden önce ilgili kurumlara dilekçe ile başvurarak, kuraklık hasar tespiti yapılması talebinde bulunduk. Buna rağmen ilgili kurumlardan herhangi bir dönüş sağlanmadı ve gelip hasar tespiti yapmadılar” dediler. 

KURAKLIK DESTEĞİ ALAMADILAR 

Hasar tespiti yapılmadığı için kuraklık desteği alıp alamayacaklarını bilmedikleri söyleyen çiftçilere hitap eden CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetleri sürekli artıyor. Sadece gübre yüzde 150 civarında arttı. Tohum ve ilaç fiyatları katlıyor. Tohumluk buğdayın tonu 5.000 TL’ye dayandı. Üretim yetersizliği ithalatı artırdı. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik ücretleri sürekli artmaya devam ediyor. Neredeyse tarladaki ürünüm değeri, gelen elektrik faturalarını ancak karşılar hale geldi. Önceden tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik ücretleri, meskenlerde kullanılan elektriğe göre  indirimli olurdu. Şimdi tarımsal sulamada kullandığımız elektrik, meskenlerde kullanılan elektrikten daha fazla geliyor. İşin şakaya gelir yanı yok. Gelecek yıllarda gıdaya erişim ve gıda fiyatları önemli ölçüde sorunlu duruma gelebilir. Kuraklıktan etkilenen çiftçi, kredi ve piyasa borçlarını ödemekte zorlanıyor. Çiftçiye ücretsiz tohum verilmeli, gübre fiyatlar mutlaka düşürülmelidir. Kredi ertelemesi yanında kredi faizleri silinmeli, çiftçiye toprağa tohumu ekecek destek sağlanmalıdır” diye konuştu.

ONLARCA KÖY KURAKLIKTAN ETKİLENDİ 

Köylülerin sorun ve taleplerini dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık nedeniyle ürünlerde rekolte kaybı olan onlarca köyün olduğuna değindi.

Niğde’nin kuraklıktan olumsuz etkilenen 42 ilden biri olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, Niğde’nin önemli bir bölümünde ise  tarlalar ekildiğini ve ne yazık ki hiç verim alınamadığını ifade etti. 

CHP Milletvekili Gürer, kuraklık hasar tespiti yapılmayan çok sayıda köy olduğunu, bu köylerde mağduriyet yaşayan üreticilere, hasar tespiti yapılmadığı için kuraklık desteği ödemesinin  bilmeceye döndüğüne değindi. Halaç ve Mahmatlı köylerinde çiftçiler uğradıkları zarar karşılanmazsa “ekim nasıl yapalım” diye sorduklarını belirten Ömer Fethi Gürer, Ekim ayında yeni ekim başlayacağını, kuraklık devamı halinde gelecek yılın daha zor bir yıl olacağını da kaydetti.

GÜRER’DEN YETKİLİ KURUMLARA ÇAĞRI 

Yetkili kurumlara çağrıda bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kuraklık nedeniyle mağduriyet yaşayan ancak kuraklık hasar tespiti yapılmadığı için destek ödemesi de alamayan çok sayıda köyde yüzlerce çifti var. Bu çiftçilerimiz hasat yapamadıkları gibi hasar tespiti de yapılmadığı için destek ödemesini de alamazlarsa ekim yapamayacaklar. Bu mağduriyet giderilmelidir. Bu konuda gerekli çalışmalar yapılıp, sorun çözüme kavuşturulmalıdır. Çiftçiye ekim yapacak destek sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilişim