Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, son zamanlarda elektrik, mazot ve gübreye gelen zamlar sonrası tarım kenti olan Niğde’de bulunan çiftçilerin tarlalarına hangi ürün ekeceğine karar vermediğini, maliyeti düşük ürün arayışlarında olduğunu söyledi.

Son zamanlarda mazota, gübreye ve elektriğe gelen zamlar nedeniyle ekim yapacak olan çiftçiler tarlalarına hangi ürün ekeceğine karar vermediğini ifade eden Kenar; “ artan girdi maliyetleri nedeniyle mazota, gübreye ve elektriğe gelen zamlar çiftçileri karamsarlığa itti. Çiftçilerimiz gübre, mazot, elektrik ve diğer girdi maliyetlerinin yüksekliği yüzde 100’den, yüzde 400 oranlarına vardı. Haliyle artan girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle çiftçilerimiz bu yıl hangi ürün ekeceğine karar vermiş değil. Daha az masrafla hangi ürünü ekip dikecekse o ürüne yöneleceğini düşünüyorum. Bugün çiftçilerimizle görüştüğümüzde çiftçilerimizin yaklaşık yüzde 50’si toprağına hangi ürünü ekeceğine karar vermiş değil. Çiftçilerimiz mart ayının gelmesiyle birlikte hangi ürüne ekip dikeceğine karar vermesi gerekiyor ki ona göre mazotunu, gübresini ve tohum tedarikini yapsın” dedi.

Adem, “Tarım Kredi'nin kurumsal kimliği yok edildi” Adem, “Tarım Kredi'nin kurumsal kimliği yok edildi”

Çiftçilik mesleğinin zor ve meşakkatli bir meslek olduğunu belirten Kenar, “ çiftçilik mesleği zor ve meşakkatli bir meslek olduğu gibi her an afat riski olan bir meslektir. Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de geçen yıl yaşanılan kuraklık bu yıl yaşanmamasını umut ediyoruz. Etkili olan kar ve yağmur yağışları nedeniyle barajlarımızdaki doluluk oranları artmaya başladı. Bu yıl ise yağmur ve kar yağışından dolayı geçen yıla oranla kuraklık ve su sıkıntısı yaşanmayacak gibi gözüküyor. Etkili olan yağışlar nedeniyle ürünlerimizin bol olacağı bir yıl olacağını tahmin ediyoruz. Her ne kara elektrikte, gübrede ve mazot gibi girdi fiyatlarında yüksek artışlar olsa da yağışların etkili olmasıyla su sıkıntısı çekilmeyecek gibi. Etkili olan yağışlar nedeniyle bu yıl çiftçilerimiz su sıkıntısı çekmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

Hükümetten çiftçilere girdi maliyetleri konusunda destek beklediklerini belirten Kenar; “ 2022 yılında girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi gıda fiyatlarına yansıyacak ve tüketicilerin gıda ürünlerini satın alması zorlaşacaktır. Bu yıl gıda yokluğu yaşamak istemiyorsak çiftçimizi tarımda tutmalıyız ve üretmesini sağlamalıyız. Biz çiftçiler olarak devletimizden mazotta, gübrede, tohumda ve elektrikte ciddi bir destek bekliyoruz. İnşallah devletimizde çiftçilerimize üreten kesimimize yardımcı olacağını düşüyorum.  

Editör: TE Bilişim