Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman'ın patates fiyatlarının 5 TL'ye çıkacağı yönündeki açıklamalarını değerlendiren Niğdeli çiftçiler, patatesin fiyatından memnun olduklarını söyledi.
Niğdeli Patates üreticileri, geçen yıl 50 kuruşa sattıkları patatesin fiyatının bu yıl az üretim olması nedeniyle 1.50 kuruşa çıktığını, bundan sonraki süreçte 5 TL'ye çıkmasının normal olduğunu söyledi.
Fiyatların yükseleceğini düşünmediğini söyleyen patates üreticisi İsa Demir, "Bu fiyatlar yükselmez çünkü vatandaş yiyemez, 5 TL büyük bir rakam. Şu an baktığımız zaman fiyatımız güzel. Neden güzel? Geçen yıl 50 kuruşa kadar patates satmıştık. Bizim en büyük sıkıntımız patates tohumu. Paramız var, tohum alacağız ama tohum yok" dedi.
Önceki yıllarda mazota ve gübreye çok zam geldiğini belirten çiftçi Arif Mutlu, patatesteki fiyat artışının tüketici tarafından kötü olduğunu söyleyerek, "Geçmiş yıllara baktığımız zaman gübre ve mazot pahalı olduğu için patatesin bu fiyata yükselmesi normal. 5 TL olması gayet normal çünkü çiftçilerin elinde patates yok. Patates olmadığı için fiyatlar daha da yükselecek. İnşallah fiyat yükselir. Çiftçi için yükselmesi iyi olur ama tüketici için kötü olabilir" diye konuştu.
Böyle bir fırsatın 7-8 yılda bir geleceğinin altını çizen Konaklı kasabası patates üreticilerinden Bayram Yılmaz, "Şu anki patatesin fiyatı normal. Çok kurtarmasa da şükür, diyoruz. 3-5 yıldır patates para etmiyor. Geçen yıl patates para etmedi, ondan önceki yıllarda ise don vurdu patatesi. Böyle bir sene çiftçiye 7-8 yılda bir gelir. 3 yıl patatesten para kazanamadık ve çiftçi de bu yıl patates ekmedi. 5 TL olabilir çünkü 3-5 yıldır zarar ettiğimizden dolayı patates ekimi yapamadık bu nedenle piyasada patates azaldığı için 5 TL olması gayet normal" şeklinde konuştu.
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patateste yükselen fiyatın afaki olduğunu, bu nedenle çiftçilerin şu anda 1.50 kuruşa kadar sattıkları patatesleri satmaya devam etmelerini söyledi. Kenar, "Patatesin 5 TL'ye çıkması afaki bir rakam, geçmiş yıllara göre Niğde'de çiftçilerimizin az patates ekmesi nedeniyle biraz fiyatı yükseldi. 2012 yılında çiftçilerimizin patatesi 10 kuruşa kadar patates satamadığı için tarlada kalmıştı. Bu nedenle de 2013 yılında patates ekemediler. Az patates olduğu için de fiyatlar yükseldi. Şu anda 1.50 kuruşa kadar depodan patates satışı yapılıyor. Bu bölge ve İzmir Ödemiş dışında patates sökümü yapılmıyor" dedi.
Önümüzdeki günlerde fiyatın daha fazla artacağını düşünmediğini belirten Kenar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü tüketici tarafından da patatesin kilosunun 5 TL olması afaki bir rakamdır. Piyasada çeşitli kuruluşlar da bu konularla ilgili açıklama yapıyorlar ama bilmiyorlar ki bu açıklamalar üzerine çiftçilerimiz ellerindeki malları satmayabilir. Şu anda fiyatı gelmeyen bir şeyi açıklamakla çiftçilerimizi mağdur edebilirler. 5 TL olacağını düşünen çiftçilerimiz patateslerini satmayabilir ama çiftçilerimiz borçlarını ödeyemezler çünkü bugünkü fiyatlar çiftçiyi kurtaran bir rakamdır. Benim çiftçi arkadaşlardan isteğim, afaki rakamları düşünerek ellerindeki patateslerini satmama gibi bir şeyler yapmasınlar çünkü 1.50 kuruş güzel bir para. 5 TL'ye çıkacak diye beklersek, bunun tüketici tarafını da düşünürsek mallarımız elimizde kalabilir" diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim