Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kaydını yaptıramayan çiftçiler için müracaat süresi 1 Eylül'e kadar uzatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığının, "Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i, Resmi Gazete'de yayımlanarak, 30 Haziran'dan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Buna göre, 2020 üretim yılına ilişkin 30 Haziran'a kadar ÇKS kaydını yaptıramayan çiftçiler için süre 1 Eylül'e kadar uzatıldı.

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş“ÇKS kaydı yaptırmayan çiftçilerimiz desteklerden yararlanamıyor, tarım sigortası yaptıramıyor, düşük faizli kredi kullanamıyor. Tarım alanlarının ÇKS kayıtlarının yapılması, çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerini sürdürmesine katkı sağlayan desteklerden yararlanabilmeleri için elzemdir. ÇKS başvurusu bulunmayan üreticilerimizin yıl içerisinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri, fark ödemesi gibi vb. tarımsal faaliyetlere ilişkin desteklemelerden yararlanmaları mümkün değildir. Niğdeli çiftçilerimizin yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelebilecek zararları doğrultusunda, kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden yararlanabilmesi için ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir ” dedi

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ

Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları ve kayıt güncellemelerinde dikkat edilmesi gereken hususları aktaran Kenar; “Üreticilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularını veya kayıt güncellemelerini yapabilmeleri için, istenilen belgelerle birlikte 1 Eylül 2020 tarihine kadar bağlı bulundukları tarım müdürlüklerine şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir. ÇKS başvurularında, üreticilerin Ziraat odasından "Çiftçi Belgesi" alma zorunluluğu bulunmaktadır. Üreticilerin 2020 yılı ÇKS başvurusu için il ve ilçe müdürlüklerine ibraz edecekleri çiftçi belgelerinde '2020 ÇKS başvurusu için geçerlidir' ibaresinin yer almasına dikkat edilmelidir. Üreticilerimiz Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS )başvurularını veya kayıt güncellemelerini yapabilmeleri için istenilen belgeleri tarım müdürlüklerinden temin edebileceklerdir. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için başvuru dilekçesi ve belgelerini zamanında teslim etmeleri gerekmektedir” dedi.

Editör: TE Bilişim