Niğde Defterdarı Cabir Döner, 6111 Sayılı Kanundan yararlanma hakkını kaybedenlere yeniden Ödeme kolaylığı sağlandığını hatırlatarak son müracaat süresi olan 31 Ekim 2012 Tarihini geçirmemeleri hakkında gerekli uyarıların dikkate alınmasını söyledi.

Defterdar Cabir Döner, “6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun” gereği Vergi Dairelerine müracaat ederek bu kanundan yararlanmak isteyenlerin kanunda belirtilen süreler içerisinde taksitlerini ödemeyen veya eksik ödeyenlere 6322 sayılı “Amme Alacakların Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun” İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 42 nci maddesi ile yeniden bir kolaylık sağlandığına dikati çekti.

Söz konusu Kanunun geçici 19. maddesine işaret eden Defterdar Cabir Döner, yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti: “Geçici Madde 19 – (1) Bu Kanunun Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Kısımlarına göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, bu tutarları ödemeleri gerektiği tarihten itibaren Kanunun 19 uncu maddesinde belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte bu maddenin yürürlüğe girdiği 15.06.2012 tarihini takip eden ayın başından (Temmuz ayı dahil) itibaren dört ay içerisinde ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılır.

6111 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesi, Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere Kanunda belirtilen süre ve şekilde başvuruda bulunmuş olanlardan, 6111 sayılı Kanun hükümlerine göre süresinde ödenmesi gereken tutarları ödemeyerek anılan maddenin yürürlüğe girdiği 15/6/2012 tarihi itibarıyla Kanundan yararlanma hakkını kaybetmiş olanlara maddede öngörülen şartları yerine getirmeleri koşuluyla yeniden Kanundan yararlanma hakkı tanımaktadır.

Ancak, geçici 19 uncu madde, 6111 sayılı Kanundan yararlanmak için süresinde başvuruda bulunmamış olan borçlulara yeni bir başvuru hakkı vermemektedir.

6111 sayılı Kanunla, Kanunun Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Kısımları kapsamında yapılandırılan borçların peşin veya taksitler halinde ödenmesi imkanı getirilmiş olup, 6111 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesiyle, borçluların Kanundan yararlanma başvurularındaki ödeme süresine ilişkin tercihlerinde herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır.

Maddenin yürürlüğe girdiği 15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla Kanun hükümlerinin ihlal edilmesine neden olan tutarların, 15 Haziran 2012 tarihini takip eden ayın başından itibaren dört aylık süre içerisinde, en son 31 Ekim 2012 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödenmesine imkan verilmektedir.

Diğer taraftan, madde hükmünde ödeme süresi, Kanunun yayımlandığı tarihi takip eden ayın başından itibaren dört ay olarak belirlenmiş olmakla birlikte borçlularca, geçici 19 uncu maddenin yürürlüğe girdiği 15 Haziran 2012 tarihinden itibaren ödeme yapılması mümkün bulunmaktadır.

6111 sayılı Kanunun Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Kısımlarına göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde 15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek veya eksik ödeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları ödemeleri gerektiği tarihten itibaren Kanunun 19 uncu maddesinde belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte 31 Ekim 2012 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödemeleri şartıyla 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlandırılacaktır.

Diğer taraftan, geçici 19 uncu madde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Kanundan yararlanma hakkını kaybetmiş olan borçluların münhasıran 15 Haziran 2012 tarihi itibarıyla ödemedikleri tutarlara yeni bir ödeme süresi getirdiğinden, vadesi bu tarihten sonraya rastlayan taksitlere yönelik herhangi bir ödeme süresi uzatımı söz konusu değildir.

6111 Sayılı Kanunun 5 inci Maddesi Hükümlerinden Yararlanmak Üzere Başvuruda Bulunduğu Halde Kanun Hükümlerini İhlal Edenler 6111 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında "(4) Bu Kanunun 5 inci maddesi hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Kanun hükümlerini ihlal eden borçluların ihlale neden olan tutarları birinci fıkrada belirtilen süre ve şekilde, diğer tutarları ise Kanunda öngörülen şekilde tamamen ödemeleri halinde ilgili mevzuat uyarınca kesilmesi gereken vergi cezaları ve para cezalarının kesilmesinden ve tahakkuk edip etmediğine bakılmaksızın bu alacaklardan ve bunlara ilişkin fer'i alacakların tahsilinden vazgeçilecek.

Buna göre, 6111 sayılı Kanunun 5 inci maddesi hükümlerinden yararlanmak üzere başvuran ancak Kanunda öngörülen şartları yerine getirmemiş olan borçlular da ihlale neden olan tutarları 31 Ekim 2012 tarihine kadar geç ödeme zammı ile birlikte, diğer tutarları ise Kanunda öngörülen şekilde ödeyerek 5 inci madde hükümlerinden yararlanacaktır.

Buna bağlı olarak da 6111 sayılı Kanun hükümlerinin ihlal edilmesi nedeniyle ilgili mevzuat uyarınca kesilmesi gereken vergi cezalarının kesilmesinden ve tahakkuk edip etmediğine bakılmaksızın bu alacaklardan ve bunlara ilişkin fer'i alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.

Konuyla ilgili olarak, mükelleflerimizin Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan 4 Seri Nolu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 sayılı Kanun Genel Tebliğinden yararlanmaları gerekmektedir.

Vergi mükelleflerimizin 6111 sayılı Kanun gereği müracaatta bulunup ta taksitlerini ihmal edenlere bu kanun hükmünden yararlanmaları için son müracaat tarihinin 31 Ekim 2012 tarihi son gün olduğundan bu sürenin bitimine de az bir zaman kaldığından mükelleflerimizin vergi dairelerimize uğrayıp bu kanundan yararlanmaları ile ilgili bilgi almak kaydıyla süreyi geçirmemelerinin menfaatleri icabıdır.”



Editör: TE Bilişim