İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 100 baş ve üzeri Büyükbaş Hayvancılık İşletmesi sahibi hayvan yetiştiricileriyle değerlendirme toplantısı yapıldı.
 
 İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, İl Müdürü Murat Türkmen, İl Müdür Yardımcısı Hacı Yusuf Parlak, Şube Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tahir Erdem, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan ile Niğde’de faaliyet gösteren 100 baş ve üzeri büyükbaş hayvan yetiştiricileri katıldı.
 
Toplantıda katılımcılara Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Sadettin Yılmaz İldeki Hayvancılık ve Yem Bitkilerinin genel durumunu anlatan bir sunum yaptı. Sunumun ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen yaptığı konuşmada Sayın Valimizin Niğde’ye ilk atandıklarında kendilerine Niğde’de 100 baş ve üzeri 37 işletme sahibi bulunduğu bilgisi verildiğinde bu işletme sahipleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelinerek hayvancılığın bu günkü durumu ve gelişmesi için izlenecek yol haritasının çizilmesi için çalışmalar yapılmasını istediklerini, bugün bu amaçla mini bir çalıştay yapacaklarını ifade ederek toplantının başarılı geçmesini diledi.
 
Murat Türkmen Hayvancılığın gelişmesi konusunda yem bitkilerinin önemine değinerek “2014 yılında kaba yem açığını kapatmak amacıyla % 50 hibeli 16.000 dekarlık yem bitkisi tohumu dağıtacağız. Geçtiğimiz yıl 15.000 dekarlık alanda yem bitkisi tohumu dağıtımı yaptık. Bunun da son derece yararını gördük. 2014 yılında dağıtacağımız tohumlarla kaba yem açığının büyük oranda azalacağını düşünüyoruz.
 
Ayrıca Hayvan yetiştiricilerimize bir müjde daha vermek istiyorum. Resmi Gazetede bir hafta önce yayınlanan yönetmeliğe göre 30 Hazirana kadar her yaştaki büyükbaş hayvana küpe takılacak. Bir program dahilinde bu küpeleri takacağız. Küçükbaş hayvanlara da 31 Aralık 2014 tarihine kadar küpe takılabilecek.
 
Bir başka haberimiz ise Mera kanununda yapılan değişiklikle Hayvancılık işletmelerinin bulunduğu yerlere yakın meralar ıslah amaçlı olarak 25 yıllığına kiraya verilebilecek. Mera kiralamak isteyen yetiştiricilerimiz komisyonumuza başvurabilirler.
 
Sütlerde kalıntı ve antibiyotikle ilgili hususa dikkatinizi çekmek istiyorum. İl Müdürlüğü olarak süt ürünlerinden numune alıp analizlere gönderiyoruz. Kalıntı çıkanlara ceza uygulamak durumunda kalıyoruz. Bu konuya son derece dikkat etmenizi istirham ediyorum” dedi.
 
Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu ise yaptığı konuşmada eskiden özel sektörün kamudan örnek aldığını anımsatarak “şimdi biz özel sektörden örnek alıyoruz. Hayvancılığımızın gelişmesi konusunda tarım teşkilatımız gereken tüm çabayı gösteriyor. Onların yetmediği yerde sayın valim her türlü desteği veriyor. Bizler daima üreticilerimizin yanındayız” dedi.
 
Konuşmaların ardından İl  Müdürü Türkmen sözü hayvan yetiştiricilerine bırakarak sorunlarını dinledi. Ağırlıklı olarak Büyükbaş Hayvan Yetiştiricileri; Kiralanacak Meraların ve yem bitkileri ekilişlerinin sulama suyu sorunu, Yem sanayii sorunu, Kalifiye eleman sorunu, Donanımlı Zirai alet makine parkı, yem bitkileri ekilişlerinin toplu alanda yapılması sorunu gibi konuları dile getirdiler. Notlarını alan Türkmen her yetiştiricinin sorusuna tek tek cevap vererek imkanları ölçüsünde sorunları çözmek için her türlü çabayı göstereceklerini ifade etti.
 
 



Editör: TE Bilişim