Kırsal alanlarda tarım üreticileri ve kırsal toplum tarafından yapılacak ekonomikamaçlı  altyapı yatırımlarına belli kriterler ve oranlar doğrultusunda hibe desteği sağlanması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 10 Mart 2011 ve 11 Mart 2011 tarihinde 2 yönetmelik birden yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Başvuru sürecinin başladığını ifade eden Niğde İl Tarım Müdürü Vekili Aydın Tüfekçi Makine Ekipman alımlarında son müracaat tarihini 25 Nisan 2011, Tarıma Dayalı Yatırımlarda ise son müracaat tarihini  09 Mayıs 2011 olarak açıkladı.
EKONOMİK YATIRIMLAR
Programın 2011 yılı içinde uygulanacak olan etabı kapsamında; Ekonomik yatırımlara yönelik, bireysel ve grup (şirket, vakıf, kooperatif, birlik ve bunların üst örgütleri) başvuruların değerlendirileceği, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar, tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilir. Un, karma yem ve zeytinyağı konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez. Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri desteklenir. Bu grupta hibe desteği almaya hak kazanan projeler bireysel  başvurularda proje toplam tutarı 150 bin TL ‘yi, grup başvurularında ise 600 bin TL’yi geçmemek kaydıyla yüzde 50 oranında hibe desteği ile desteklenecek.
          
TARIMSAL ALTYAPI
Tarımsal altyapı yatırımlarına yönelik; Kaymakamlıklar, Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin başvurabileceği; şebekesi olan mevcut sulama tesislerinin basınçlı toplu sulama tesisine dönüştürülmesine yönelik iyileştirme ve geliştirme yatırımları için yapılacak başvurular kabul edilecek. Köylere Hizmet Götürme   Birlikleri ve sulama kooperatiflerince; Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak kabul edilen mevcut sulama tesislerinin toplu basınçlı sulama sistemi tesisine dönüştürülmesine yönelik yatırım proje tekliflerinde, hibeye esas proje tutarı 600 bin Türk Lirasını geçmemek kaydıyla  hazırlanan projelere hibeye esas proje tutarının yüzde 75’ine hibe yoluyla destek verilir.

EKİPMAN ALIMLARI
Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Tebliği kapsamında ise; 7. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımları Hibe Programı kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 10 Mart 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak açıklanmıştır. Tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin çiftçi tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmeyi amaçlayan program kapsamında 35 ayrı makine ve ekipmanda yüzde 50 hibe desteği sağlanacak. Program kapsamında daha önce hibe desteğinden yararlananlar bu Tebliğ kapsamında sulama hariç, aynı makine ve ekipmana başvuru yapamayacaklardır.

YATIRIMLAR NİĞDE İÇİN ÖNEMLİ
Tarım İl Müdürü Vekili Aydın Tüfekçi; başvuruda bulunacakların konu ile ilgili detayları Tarım İl Müdürlüğü Destekleme Şubesi’nde oluşturulan İl Proje Yürütme Birimi’nden öğrenilebileceğini belirtti.   Bu desteğin Niğde tarımında önemli bir çığır açacağını kaydeden Tüfekçi “Niğde çiftçimiz maalesef bugüne kadar teknolojik imkanlardan yoksun bir şekilde tarımsal faaliyetlerini sürdürmekte idi. Bu programın uygulanmasıyla sağlanacak makine ekipman hem yetiştiricilerimizin modern tarım tekniklerine ulaşmasını kolaylaştıracak hem de tüketicimizin gıda güvenliğini arttırıcı tedbirler alınmış olacaktır. Destekleme Şubemiz bünyesinde bir Proje Yürütme Birimi oluşturduk. Bu birimde görev alan teknik elemanlarımızın gerekli eğitimleri almalarını sağladık. Başta bu birimimizde yer alan personelimiz olmak üzere bizler 7 gün 24 saat halkımıza her türlü yardımı yapmaya hazırız. Şimdiden Niğde'mize hayırlı uğurlu olsun.” diyerek konuyla ilgili tüm kesimleri önümüzdeki günlerde yapılacak tanıtım toplantılarına katılmaya davet etti.


Editör: TE Bilişim