Dahi GEDİK/Editör ÖZEL
 Bor İlçemize bağlı Badak köyü ve civarında devam eden petrol aramaları sona erdi , tekrar başladı şeklinde ifade edilirken geçtiğimiz gün yine petrol bulundu.
 
T.P.A.O bağlı ekipler tarafından yürütülen sondaj çalışmaları  yaklaşık üç yıl önce başlamıştı. Bir kaç kez çalışmaların tamamlandığı, ekonomik değerinin olmadığı açıklansa da, devam eden petrol arama çalışmalarında  geçtiğimiz gün Badak ile Emen köyleri arasında 4200 metre yerin altında yine  petrol bulundu.
Konya Ereğli Bölgesinde de araştırmalar sürüyor
Ereğli Kaymakamı Hasan Bağcı Ereğlideki bazı köylerde petrol araması yapan TPAO çalışanlarından çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığında  (TPAO) Elektronik mühendisi olarak çalışan Cemal Gençoğlu, Ereğli bölgesine 28 Temmuz’da geldiklerini ifade ederek, “2.5 aydır burada çalışmamız devam ediyor. Petrol öncesi, sondaj öncesi arama faaliyeti yapıyoruz. Petrol sondajı yapmadan bir yıl önce biz geliyoruz. Uygun yerleri tespit ediyoruz. Daha sonra TPAO üst yönetimi sondaj yerine karar alıyor. Bu çalışmalardan sonra sondaj çalışmaları yapılıyor” dedi.
 
Gençoğlu, “Biz yaklaşık 300 km’lik alanda çalışma yapıyoruz. Bor Organize Sanayisi ile Ereğli arasında, 15 km eninde 30 km boyunda 300 km’lik bir alanda çalıştık. Bundan sonra seneye sonuçlar iyi olursa sondaj çalışmaları başlar” diye konuştu.
 
5 titreşim aracı ile suni deprem oluşturduklarını söyleyen Gençoğlu, “Bu araçlar yüzeyi titretmeye yarıyor, sinyal yolluyor aşağıya, sonrada biz o sinyalleri topluyoruz. Toprağın yüzeyinde sensorlarımıza serili gelen sinyalleri toplayıp Ankara’ya gönderiyoruz. Bu bilgiler Ankara’da işleniyor. Yer altının modellenmesi yapılıyor. Yeraltındaki katmanlar belirleniyor. Kaç metrede nasıl bir katman var haritası çıkarılıyor. Bu işlemlerden sonra sondaj çalışması kararı alınıyor. Yapılacak olan sondajın maliyeti 10 milyon dolar, maliyeti yüksek olduğu için sondaj öncesi bizden bu çalışmalar isteniyor” dedi.
 
Editör: TE Bilişim