Bor İlçemizin yöresel ürünlerinden olan Bor bıçaklarının üretimine devam ediliyor. Elde yapılan ve fabrikasyon bıçaklardan daha kaliteli olan Bor Bıçakları İlçemizde imal edilip bir çok ile pazarlanıyor.
Bor İlçemizde Ircı ailesinin   ürettiği bıçaklar Türkiye’nin bir çok yerinde el emeği ürünü olduğundan ve kalitesi ile tercih ediliyor.
Ircı ailesinin cep tipi, kurbanlık, ekmek bıçağı gibi çeşitli ebatlarda ürettiği bıçaklar varken geçtiğimiz gün  Kahraman Maraş’tan gelen seyyar satıcılar fabrika üretimi bıçakları Bor İlçemizde satıyorlardı. Elindeki bıçaklardan sadece bir tane kalmış olduğu halde fotoğrafladık. 4 kişi Bor’da dolaşarak 5 liraya sattıkları bıçakların Kahraman Maraş’ta üretildiğini ve oradan alıp Türkiye’nin bütün illerinde dolaşarak sattıklarını belirttiler.
Öğrendiğimize göre, Kahraman Maraşlılar bıçak üretimini Bor’dan öğrenmişler ve geliştirmişler, el yapımı, aksesuar bıçaklarının yanında fabrikasyon üretime geçmişler.
Ne diyelim kendi ürünlerimizi tanıtıp geliştiremediğimiz gibi, başkalarının ürettikleri bıçakları, bıçak memleketinde peynir ekmek gibi satılıyorsa düşünmek lazım.
Aynı durum Bor Biberinde de söz konusu, kışın  ve hala bu günlerde de, Bor’da "Bor biberi" henüz daha çıkmamışken,   Adana- Mersin ve Antalya’dan gelen Bor biberi tipi yeşil biberler “Bor Biberi” diye tezgahlarda yerini aldı.
Yakın zamanda Niğde dışında üretilip pazarlarda “Bor Kabağı” seslerini duyarsak şaşırmayalım.

Editör: TE Bilişim