Niğde-Bor, Emen, Seslikaya ve Badak köylerinin yakınında bulunan 26.000 dekarlık alanda, Türkiyede bir ilk olacak şekilde, güneş tarlalarından oluşan, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi (EİEB) kurulması çalışmalarına başlandı.



GÜNEŞLEMENİN EN VERİMLİ OLDUĞU BÖLGE



Türkiye’de güneşlemenin en etkili ve en değerli olduğu Bor İlçesi Emen, Seslikaya ve Badak köyleri bölgesinde Enerji İhtisas Endüstri bölgesi kurulması yönünde büyük yol kat edildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İrfan Gündüz ve İl Özel İdare Müdürlüğü Ar-Ge Proje Uzmanı Ali İlker Atabay bölgeye giderek Niğde'deki son çalışmaları tamamladılar. 


Niğde-Bor, Emen, Seslikaya ve Badak köylerinin yakınında bulunan 26.000 dekarlık alanda, Türkiyede bir ilk olacak şekilde, güneş tarlalarından oluşan, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi (EİEB) kurulması çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda, 12.05.2014 tarihinde Niğde Valiliği toplantı salonunda, proje hakkında ilgili kurumlara( DSİ, Medaş, Kadastro, Tarım, Kültür, OSB, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Meteoroloji, Çevre, Afet, İl Özel İdare vb. ) bilgilendirme sunumu yapıldı.



13.05.2014 tarihinde kurumlardan bilgi talep edilerek, fizibilite raporu formatı gönderildi. Ayrıca Ticaret ve Sanayi Odasına, bölgenin kurulması halinde, bölgeyi yönetecek Endüstri Bölgesi İşletme Müdürlüğü kurup, bölgeyi yöneteceğine dair taahhüt yazısı talep edildi. Alanda incelemeler yapılıp, koordinatları ve 1/1000 ölçekli planlar hazırlandı. Haziran-2014 itibariyle bitirilmesi planlanan fizibilite raporumuz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulacak olup, projenin içinde enerji de olduğu için proje Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile de istişare edilerek değerlendirilecek.



1400 KİŞİLİK DAİMİ İSTİHDAM


Uygun görülmesi halinde, Türkiyede bir ilk gerçekleşecek ve sadece güneş tarlalarından oluşan EİEB kurularak, Niğde’de yatırım yapmak isteyen 200’den fazla güneş enerjisi yatırımcısı bir noktada toplanacak.



Arazi çorak bir arazi olup, güneşleme değerleri de çok iyi miktardadır. Projenin nihayetinde bölgeden, bugünkü teknolojide yaklaşık 1300 MW enerji üretilecek, ayrıca bölgemize ilave 1400 kişilik daimi istihdam sağlayacak. 


Bu haber içeriği  ve fotoğrafları Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü resmi internet sitesinden alıntıdır. 

Editör: TE Bilişim