Bor Ticaret ve Sanayi Odası bu hafta sonu seçimlere gidiyor. Bor’un en önemli sivil toplum kuruluşlarından olan Bor TSO meclis üyeliği için bir çok aday var. 18 Mayıs ,2013 Cumartesi günü yapılacak seçimin ardından oluşacak meclis üyeleri Bor TSO Yönetim kurulu başkanını seçecek.


Yönetim kurulu Başkanlığı için birkaç ismin adı geçiyor, 2009’da seçilen ve 4 yıldır görevde bulunan Bor TSO Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Çalapkulu ile görüştük.

Bor TSO Başkanı Emrah Çalapkulu Borhaber.net site yöneticisi Selim Gökel’in sorularını cevapladı. Başkan Emrah Çalapkulu Bor TSO’da görev yaptığı süre içerisinde neler yaptığı, hangi projeleri yerine getirdiği, neler yapmak istediği konularında açıklamalarda bulundu.

BOR OSB’DE DABAKLAR İÇİN YENİ İŞYERİ ALANI

Emrah Çalapkulu Bor TSO’nun Yönetimi Kurulu Başkanlığına 2009 yılında seçildiğini,  göreve geldiklerindeki  Bor İlçemizdeki en büyük sorunlarından bir tanesi Bor şehir merkezinde kalan Dabakhanenin şehir dışına çıkarılması işlemi olduğunu belirterek başladığı açıklamasında ; “ Göreve geldiğimiz de ilk işimiz, Dabakhane’nin  Bor OSB’ye taşınması için proje ürettik. Bir kısım derici esnafımız taşındı, halen taşınmayanlar var. Bu proje üç yılda önemli noktaya geldi, Bor OSB’nin Çukurkuyu kasabası tarafında Sanayiye bitişik kendilerine mahsus 100 dönümlük bir arazide 600 m²’lik  25 tane dükkan yapacağız. Bu alan mera vasfından çıktı, bu proje şuan Sayın Başbakanımızın önünde, Sanayi Bakanlığı’ndan kredilendirilerek 25 derici esnafınızı buraya taşıyacağız. Zaten Çevre Bakanlığı eski dabakhane hususunda sıkıştırıyor, bu konuda biraz daha zaman istedik.”dedi.

AB PROJELERİ DAHİL BİR ÇOK PROJE YAPTIK

Çalapkulu Bor TSO’da gerçekleştirdiği projeler hakkında ise ; “ Bor Odamızda 15 tane proje yaptık bunların bazıları geçti bazıları geçmedi. Bu arada bir tanesi de hala inceleme aşaması devam eden AB projesi var. Avrupa Birliği projesinde 30 tane genç üniversite veya lise mezunu gence AB normlarında ihracatı öğreteceğiz, İngilizce öğreteceğiz ciddi bir kaynak gelecek 200 bin euro gibi. Kosgeb ve Ahiler Kalkınma Ajansına projeler sunduk, bazıları kabul görmedi ama biz Bor Ticaret Odasına proje kültürü kazandırdık. Bizim dönemimize kadar bir tane bile proje hazırlanmamıştı. Biz şuan toplam üyemizin üçte biri kadar girişimci yetiştirdik, kurs verdirdik, sertifikalarını aldılar. Bu oranda kurs açan hiçbir oda yoktur. 

BOR TSO NEREDEN NEREYE GELDİ, BUNA BAKMAK LAZIM

Odamızda daha iyi hizmet verebilmek için İSO 9001 belgesi aldık, odamızdaki personeli eğittik, biz göreve gelene kadar  Odamızdaki üyelerin kimliği yoktu, hepsine kimlik verdik. Bir iletişim kopukluğu vardı, odamızda ne oluyor, ne bitiyor haber vermek için mesaj sistemi geliştirdik. İletişimi sağladık. Projelerimiz den bahsederken mesela Niğde Üniversitesi ile işbirliği yaparak diksiyon kursu verdik, bir çok meslek edinmek kursu açtık, doğal gaz  kaynakçılığı, satış pazarlama elemanı gibi kurslar açtık. Bor TSO nereden nereye geldi buna bakmak lazım.


BOR TSO’NUN ÇITASINI YÜKSELTTİK… İVME KAZANDIRDIK 

 

Şimdi Odamızın bir  seçimi var, ben gelsem de gelmesem de bir çıtamız var. 17 ayrı grup var, meclis üyesi seçilecek oyumuz görülürse bir kez daha başkanlık yaparız. Seçilmesem de dünyanın sonu değil. Ama biz Bor Ticaret ve Sanayi Odasına bir ivme kazandırdık, güç kazandırdık. Bor TSO’na bir kurum kültürü oluşturduk, insanların odamıza güvenlerini sağladık.


BOR TSO BAŞKANININ MAAŞI YOK… HUZUR HAKKI ALMIYORUZ

Sıkıntı yaşamıyor muyuz elbette yaşıyoruz, bizim bir çok projelerimiz var, mesela bir proje hazırlıyoruz Kalkınma Ajansından geçmeyen projemiz Bor’da deri ve tekstil sektörüne ihracatı kazandırma projesi idi. 7,5 puanla kaybettik, eksiklerimizi gördük, ama kuruma bir proje kültürü kazandırdık.

Ben tüm üyelerimize de sahip çıktığımızı söylüyorum. OSB’ye çeşitli kurumlar kontrole geliyor veya bazı üyelerimizin çeşitli kurumlarla sorunları oluyor. Öğreniyoruz çoğu zaman onların haberleri olmadan çeşitli kurumlarla görüşmeler yapıyor ve çözüyorum. Bir yatırımcı geliyor, hemen üzerime vazife alıp yatırımcıyı gezdiriyorum, ağırlıyorum, ikna için uğraşıyorum. Niğde Günleri’nde Odamızın standını açtık, tanıttık, Bor OSB’yi tanıttık, kataloglar  bastırdık. TOOB Genel Kurulunda stand açtık. Bor TSO ve OSB ‘yi oraya gelen iş adamlarına Organize Sanayimizin yatırıma çok müsait olduğunu, çok bakir olduğunu anlattık. Ben şuna inanıyorum ki, bir Ticaret ve Sanayi Odası ne yapması gerekiyor ise yaptık. Bunu elbette tek başıma yapmadım, yönetimimiz ile birlikte yaptık. Temsil kabiliyetimizi her noktada azami yapmaya çalıştık, Bor TSO’nun bütçesi de belli, bütçemizi de zorladık. Yeri geldi, meclisimizdeki arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum, huzur hakkı almadan bu parayı başka yerlerde değerlendirelim diye 16 meclis üyemiz şimdi bu 17 olacak meclis üyelerimiz çalıştılar, kimisi maddi fedakarlık yaparak, kimisi de  fikir olarak yardım ettiler. Huzur hakkı gündeme gelmişken şunun da bilinmesini istiyorum, Bor TSO Başkanının  bir maaşı yok. Yönetiminin maaşı yok. Huzur hakkı diye bir şey var, ama göreve geldiğimizde Yönetim ile karar aldık bu huzur hakkını da almayacağız dedik ve bu konuda karar aldık.

 

BUNDAN SONRA AVRUPA BİRLİĞİ İLE AKREDİTE OLMAMIZ LAZIM

 

Ben Odamızın 4 yılını geçmiş dönemlere de bakarak daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Bundan sonrası için biz çıta koyduk. Bu çıta daha yukarı çekilecek, öyle olması lazım. Biz İSO belgesi aldık. Bundan sonra akreditasyon süreci başlar. Bizim Avrupa Birliğinde bir Oda ile akredite olmamız lazım. Mesela özellikle Bor ekonomisinde Dericilik ön planda İtalya’da benzer ekonomik kriterlerde yine dabakhanelerin olduğu bir odayı araştıracağız ora ile akredite olacağız. Orada nasıl yapıyorlar bu işi, dabakhaneler nasıl? İmalatlar nasıl?  bizim Avrupa’dan öğreneceğimiz şu Avrupa bizden 15-20 yıl önde. Bunu teknolojik olarak demiyorum, ekonomik olarak demiyorum… Mandalite olarak diyorum. Mandaliteyi almak için inşallah Avrupa da bir oda ile anlaşırsak iletişim başlar. Avrupa Birliğine ülkemiz girmeden odamız girmiş olur. Ama şunu çok önemsiyorum, bundan sonra ki süreçte proje yapmayı öğrendik, bazısı geçmedi ama bu odada bir proje kültürü oluşturduk. Meslek edinme kursları açtık, girişimcilik kursu, kişisel gelişim kursu açtık zaten bu eğitimler olmaz ise o mandaliteyi yakalayamayız.” diyerek bütün üyelerini 18 Mayıs günü seçim de oy kullanmaya davet etti.”

  

Bor TSO seçimi 18 Mayıs 2013 Cumartesi günü yapılacak  17:00’a kadar oy kullanılabilecek.

8 Grup var bu gruplar

1. Tarım Hayvancılık

2. İmalat

3. İnşaat ve Malzemeleri

4. Gıda ve Toptancılar

5. Akaryakıt ve Otomotiv

6. Dayanıklı Tüketim Malları

7. Nakliye ve Ulaştırma

8. Emlak, Banka, Ekspertizler, Finans

6.’ncı Grupda üye sayısı 100’ü geçtiğinden dolayı  3 kişi seçilecek, diğer gruplarda 2 kişi seçilecek.

Seçilen 17 kişi Bor Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanını seçecek.

 

 

 

Editör: TE Bilişim