Bor Ticaret ve Sanayi Odası i KOSGEB Destekleri, TR71 Bölgesi Teşvik Destekleri, Kalkınma Ajansı Destekleri ve İlgili Bakanlık Destekleri konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Haber: Dahi Gedik

Tyana Otelinde önceki gün gerçekleştirilen toplantıya Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat,  Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu, Bor İlçe Milli Eğitim Müdürü Kamil Ecer, MHP Bor İlçe Başkanı Mustafa Tecimer, İl Genel Meclisi Üyesi Ferhat Kavaklıoğlu, İl Genel Meclisi Üyesi Tevfik Avanoğlu, NGC Başkanı Necmi Pişkin, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri , Meslek Odası Başkanları ve Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri katıldılar.

 

Siyasiler ve Bürokratlarımızla Birlikte Çalışıyoruz.

 

Toplantıda açılış konuşmasını Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu yaptı. Çalapkulu konuşmasında Bor Ticaret ve Sanayi Odası olarak şimdiye kadar neler yapıldığından ve bundan sonra yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Başkan Çalapkulu, Bor Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir siyasi görüşlerinin olmadığını Bor ilçesinde yatırım yatırımcılara eşit bir şekilde hizmet sağladıklarını belirterek; “ Ticaret ve Sanayi Odası olarak herhangi bir siyasi görüşümüzün olması mümkün değildir. Yatırımcılarımıza eşit bir şekilde hizmet sağlamaktayız. Bürokrasi ile de iç içeyiz. Gerek siyasilerimizle olsun gerek bürokrasiyle olsun zaman zaman mesleki toplantılar yapmaktayız” dedi.

 

Fuarlara Katılımlarda Sıkıntı Var

 

TSO Başkanı Çalapkulu, Bor Ticaret ve Sanayi Odası olarak çeşitli illerde düzenlenen fuarlara oda üyelerini ücretsiz olarak götürdüklerini belirterek “Yapılan fuarlara Bor Ticaret ve Sanayi Odası Olarak üyelerimizi ücretsiz götürüyoruz. Fakat üyelerimiz fuarlara gerekli ilgiyi göstermiyorlar. İlgili sektörle alakalı fuarlara firmalarımızı götürebilmek için firmalarımızı adeta dürtüyoruz.  Yine Haziran ayında Gaziantep ilinde  uluslararası bir fuar yapılacak.  Bu fuara Bor Ticaret ve Sanayi Odasına yaptığımız girişimler sonucunda  50 m2 bir alan ayrıldı.  Oda olarak 4-5 firmamızı fuara götürmek istiyoruz. Bu fuar çok maliyetli bir fuar ancak fuara katılacak firmalarımıza KOSGEB tarafından tahmini olarak 1 Bin 500 TL destek sağlanıyor. Niğde merkez firmalarından bu fuar için talepler geliyor, ben istiyorum ki Bor ilçemiz firmaları bu fuara katılsınlar” şeklinde konuştu.

 

Eğitim Faaliyetleri ve İş Kursları Düzenledik.

 

Bor Ticaret ve Sanayi Odası olarak eğitim ve İş-Kur destekli İş Kursları düzenlediklerini belirten Çalapkulu; “ Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal salonunda konferans düzenledik. Fakat üzülerek söylüyorum ki bu konferansa iş dünyası fazla ilgi göstermedi. Yine İşkur ve Bor Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığı ile Satış Pazarlama ve Doğalgaz Boru Kaynakçılığı alanlarında iş kursları açtık. Kursiyerlerimiz düzenlediğimiz kurslara katılarak günlük 15 TL cep harçlığı alırken sigorta primleri de yattı. Kurs sonunda aldıkları sertifikalar ile bir çoğu iş sahibi oldu. Bunun yanında düzenlenen kurslar  ile 60 Bin TL  girerek öğrenci ve öğretmenlerimize dağıtıldı” dedi.

Başkan Çalapkulu ayrıca söktör sorunlarını yerinde tartıştıklarını, sektörlerin sorunlarına çare bulmak adına çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, bu çalışmaların sonucunda da Derici esnafı için Küçük Sanayi Sitesi kurma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

 

Üyelerimiz Aidat Konusunda Gerekli Hassasiyeti Göstermiyorlar

 

Bor TSO Başkanı Emrah Çalapkulu, aidat toplama konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Aidat toplama konusunda oda olarak ciddi sıkıntılarımız var. Bor Ticaret ve Sanayi Odamızın 700 üyesi var, fakat aidatlarını düzenli olarak ödeyen çok az üyemiz bulunmakta. Odamız ekonomik olarak iyi duruma getirmemiz lazım. Buda üyelerimizin aidatlarını ödemeleri ile mümkün olacaktır. Odamız ekonomik olarak iyi duruma getirerek, ilçemiz tanıtımını daya iyi yapacağız inancındayım” dedi.

Oda üyesinin 1000 üyenin altında olan veya ekonomik durumu iyi olmayan odaların kapatılmasının gündemde olduğunu belirtti.

 

Bor’da Ticaret Neden Düşüyor

 

Bor’da ticaret düşüyor söylemiyle son yıllarda çok sık karşılaştıklarını belirten Başkan Çalapkulu, bu konuda yaptığı araştırmalardan ve elde ettiği sonuçlardan bahsederek; “Bor’da ticaret düşüyor söylemi ile karşı karşıyayız. Peki Bor’da ticaret neden düşüyor? Bu konuda yaptığımız araştırmalar sonucunda bunun sebeplerini 4 ana başlıkta toplayabiliriz. Birincisi, Rekabet Etmeyi Sevmiyoruz, ikincisi Güçlü Şahıs, Zayıf Şirket, Yenilikçi Değiliz ve son olarak da Markalaşmayı sevmiyoruz. Bu maddelere bağlı olarak Ticarette Başarılı olmak için Ortaklık, Yenilik, Kurumsallaşma ve Markalaşma ana başlıklarını tespit ettik. Bu konuları  ileriki zamanlarda yapacağımız toplantılarda tartışacağız” dedi.

 

Kobilerimiz ve İşletmelerimiz İçin Birçok Destek Var.

Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu, Kobiler ve işletmeler için sağlanan birçok destek programlarının ve destek merkezlerinin olduğunu belirterek, destek merkezleri hakkında bilgi verdi. Çalapkulu, “ KOSGEB Destekleri, TR71 Bölgesi Teşvik Destekleri, Kalkınma Ajansı Destekleri ve İlgili Bakanlık Destekleri olmaz üzere kobilerimize ve işletmelerimize çeşitli hibe ve faiz destekleri bulunmaktadır. Bu desteklemelerden ve teşviklerden yararlanmak isteyen yatırımcı, Kobilerimiz ve işletmelerimiz ayrıntılı bilgiyi odamızdan alabilirler” dedi.

 

Sinerji Odağı Oluşturacağız

Başkan Çalapkulu son olarak Bor Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde sinerji odağı oluşturacaklarını bilirterek. “ Bu konuda bir projemiz var projemiz hayata geçtiği zaman giderlerinin tamamının devlet tarafından karşılandığı bir eleman alacağız. Bu elemanın tüm giderleri devlet tarafından karşılanacak. Alacağımız bu eleman işletme sahiplerimize üyelerimize danışmanlık yapacak. Onlar için uygun olacak projeleri geliştirecek. Ayrıca işletmelerimizin yararlanabileceği destek programları hakkında onlarla gerek odamızda gerekse işyerlerinde bire bir görüşmeler yaparak bilgi verecektir” şeklinde konuştu.











 

Editör: TE Bilişim