İlimiz Bor ilçesinde kurulması planlanan, Endüstriyel Parka ilişkin görüşmeler yapmak ve çeşitli bölgelerde sanayicilerle yapılacak toplantılara katılmak amacıyla Türk-Çin İşadamları Derneğinin davetlisi olarak Çin’e giden Niğde Valisi Âlim Barut, AK Parti Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, Bor Karma OSB Bölge Müdürü Yavuz Kavaklıoğlu'dan oluşan Niğde Heyetinin programı;


06.Eylül’de 00.35-16.00 İstanbul’dan Hongkong’a varışla başladı. 

07 Eylül Hongkong’dan Xiamene uçakla varış, konaklama ve akşamında düzenlenen yemeğe, Fujian Eyalet Valisi Sushulin, Vali Yardımcısı Chen Hua, Ticaret bakan yardımcısı Jiangyaopin, müdürler ve 100’den fazla ülkenin lider ve temsilcileri katıldı. Burada Fujian Vali Yardımcısı Niyuefeng’le Türk heyeti arasında samimi görüşmeler yapıldı.  

8 Eylül sabahı Xiamen yatırım fuar açılışına, Danıştay Genel Sekreteri Makai, Fujian Eyalet Valisi Sushulin, Vali Yardımcısı Chen Hua, Ticaret Bakan yardımcısı Jiangyaopin, diğer müdürler ve 100’den fazla ülkenin önemli liderleri katıldılar. Fuar ziyaretinde, Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı yetkilileriyle görüşmeler yapıldı. Sonrasında Xiamen şehri gezildi, akşam da edebiyat ve sanat programı seyredildi.  

9 Eylül sabahı Gulangyu adası gezildi, öğleden sonra ise 14.30’da fuar ziyaret edilerek; Türkiye Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansının programında, Türkiye- Niğde-Bor Organize Sanayi yatırım ve çevre tanıtma toplantısı yapıldı. 16 30’da Victoria Otel’de Özel sözcü Niğde Valisi Âlim Barut’un başkanlık ettiği toplantıda, Çin İş Adamları Deneğine, Türkiye’deki yatırım, çevre ve Bor-Çin Organize Sanayi Bölgesi tanıtıldı. Toplantıda Niğde Valisi Âlim Barut Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, Organize Sanayi Bölge Müdürü Yavuz Kavaklıoğlu birer konuşma yaptılar. 

Sanayicilerin Türkiye-Bor Sanayi Bölgesine yapacakları yatırım için tereddütlerine ve sorularına cevap verildi. Çin’in en büyük Fujian eyaletinin Maden Derneği Genel Sekreteri Guojinwei ve Fujian Madenciler Derneği sanayicileri yetkilileri de toplantıya katıldılar. Toplantıda en kısa zamanda bir araştırma grubunun Türkiye’ye geleceği ifade edildi.  

10 Eylül’de 09.00-11.30 saatlerinde Pekin’e varışla başlayan ziyaret, Opzoon Science and Technology Lt Company’deki yetkili tarafından havaalanında karşılama ile devam etti. Yaklaşık 3000’den fazla işçisi olan Opzoon şirketinin patronu Zhangjunhui ve Pazarlama Müdürü ile birlikte öğle yemeği yenildi. Sonrasında Opzoon ofis binası ziyaret edildi. Bilgi teknolojisi üretilen, şirketin Yetkilileri Türkiye’ye 200 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ifade ettiler. 

Akşam yemeği, Çin Devlet liderlerinin özellikle yabancı ülke liderlerini ve siyasi yetkilileri karşılama yeri olan Diaoyutai State Hotel’de yenildi. Yemekte Çin orta-küçük sanayi Sendika Rutin Başkan Yardımcısı Majun, Pekin Büyük Elçilik Yardımcısı, Zonda Oto Grup temsilcisi, Birleşmiş Milletler Dostluk Derneği’nin Genel Sekreteri Charles Li ve diğer büyük Sanayi Patronları katıldı. Türkiye piyasasına nasıl girileceği ve Bor Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili sorunlar konuşuldu.  

11 Eylül sabahı Tiananmen Meydanı ve Yasak Şehirde Saray ziyaret edildi. Havaalanında Türk heyeti ile vedalaşan Birleşmiş Milletler Dostluk Derneği Başkan Yardımcısı Huwenying bir grupla Türkiye’ye geleceğini söyledi. 

Saat 16.30-18.30’da uçakla Shangay’a varıldı. Devlet liderlerinin ve Siyasi Yetkililerin görüşme yeri olan Pudong Hotel’de, Chuangxin Enerji Grup ortak Limited Şirketi Başkanı Xuyaoqun, Shangay Jinshan Bölgesinin Organize Sanayi Bölge Müdürü ile yapılan görüşmelerde; Türkiye’de tren, oto, enerji alanlarında yatırım yapacaklarını ve en kısa zamanda Türkiye’ye bir grup göndereceklerini ifade ettiler.  

12 Eylül 2012 günü 9.30-10.30 saatleri arasında hızlı trenle Zhenjiang’a varıldı. Jiangsu Üniversitesi Dekanı Gaojing ve Zhenjiang Eyaleti Dış İşleri müsteşarı Zhangguoyun la görüşüldü. Çin’de yatırım yapan Yangzhou Baoamac Elektronik Ltd. Şirketi Müdürü Ali Aybak da Türk heyeti ile bir süre görüştü ve yatırımıyla ilgili bilgiler aktardı. Sonrasında grup, birçok şehirde şubesi bulunan ve 10.000’den fazla işçi çalıştıran enerji, elektronik ve ray ulaşımı üreten Daqo Grup CEO’su Uluslararası Genel Müdürü Gefei ile Dış İşleri Müsteşarı Zhangguoyun ve Jiangsu Üniversitesi dekanı Gaojing ile öğle yemeği sonrası fabrika bölgesini ziyaret ettiler.  


Sonrasında yapılan toplantıda, Türk heyeti ile Bor Organize Sanayi Bölgesine yatırım için politika vergi, su, elektrik, çalışma vizesi gibi ayrıntılı sorunlar konuşuldu. Toplantıda Türkiye’ye yatırım yapılacağı belirtildi. Öğleden sonra saat 17.30’da Zhenjiang Belediye Başkanı Zhu Xiaoming ile Dış İlişkiler Müsteşarı, Ticaret İşleri Sekreteri,  Zhenjiang ve Yetkililer ile görüşmelerle programa devam edildi. Akşam yemeğine Zhenjiang Sanayicileri de katıldı.  

13 Eylül 2012 tarihinde 09.30–11.30’da Shenzhen’ya uçakla varıldı. Kültür ve sanat eserleri ile ilgili yeni proje uygulayıp, sanat eserleriyle ilgili Borsa oluşturan Çin’de, Fransa ve Rusya’da bu tarzda çalışmaları ile başarılı olan, Chinese Culture ve Artwork Property Exchange Chairman yetkilisi Dingxiaofei ve ilgili yetkililerle toplantı yapıldı. Türkiye’de faaliyet yapmayı planladıklarını ifade ettiler. 

Öğle yemeğinden sonra akşam 19.00’da Hongkong’a gidildi. Saat 23.00’da İstanbul’a hareket edildi. 

Özetle; Görüşmeler olumlu olarak gelişiyor. Tabii ki yatırımcılar rantabl buldukları, fizibilitesini yaptıkları işleri gerçekleştirecekler. Bunun için zaman gerekiyor, tanıtımlar ve Türkiye’nin avantajları teferruatlı olarak iletildi. Kanunların ve Teşvik Kararnamesinin verdiği imkânlar tekraren ifade edildi. Mevcut imkânlar Niğde-Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde uygulanabileceği, kullanılabileceği tüm yatırımcılara anlatıldı.

...























 


Editör: TE Bilişim