Bor İlçe merkezi ve köylerinde şeker pancarı hasadı başladı.  Geçtiğimiz günlerde Bor Şeker Fabrikası 2013 – 2014 pancar alım kampanyası törenle açılmıştı. Bor İlçesi ve köylerinde çiftçiler pancar hasadına başladı.

 

Bazı küçük alanlarda hala elle pancar sökümü yapılırken çoğunlukla pancar söküm makineleri ile yapılıyor. Traktöre bağlanan pancar söküm makineleri ile toplanan şeker pancarları traktörlerle Bor Şeker Fabrikasına işlenmek üzere götürülüyor.

 

Borlu pancar çiftçisi girdilerin artmasına rağmen, verilen sulama-gübreleme avansları,  taban fiyat verilmesinden dolayı zarar ihtimalinin az olmasından dolayı şeker pancarı ekimini tercih ediyor.

Bor Şeker Fabrikası’nın pancar toplama alanı sadece Niğde ile sınırlı değil, Aksaray’ın  bir çok kasaba ve köylerinde üretilen şeker pancarını da Bor Şeker Fabrikası işliyor.

ŞEKER FABRİKALARI BULUNDUĞU YERİN EKONOMİSİNE KATKISI BÜYÜK OLUYOR

 

Türkiye’de 8 tanesi özel olmak üzere 33 şeker fabrikası bulunmakta. Bor Şeker Fabrikası ise şeker kalitesi ve üretim büyüklüğü açısından önde gelen fabrikalardan sayılıyor.

 

1983 yılında kurulan Bor Şeker Fabrikası’nın günlük pancar işleme kapasitesi 4 bin ton/gün olarak belirtiliyor. Kampanya da günlük ortalama 550 ton kristal şeker ve 1520 ton melas, 12 bin ton küspe üretilmekte. 

 

Şeker Fabrikaları kurulu olduğu bölgelere dolaylı katkılarda bulunan stratejik sanayi kuruluşları olarak adlandırılıyor. Şeker Fabrikasının bulunduğu bölgede hayvancılık, tarım, nakliye ve sanayiye katkısı büyük oluyor. Fabrika çalışanlarının yanında  dolaylı istihdamı en yüksek kuruluşlardan olduğu belirtiliyor.

 

Editör: TE Bilişim