Haber : Selim GÖKEL 
    Borhaber.net

Bor İlçesi Karma Organize Sanayi’nde gerçekleştirilmesi düşünülen Çin Yatırımı için Çin’den 6 kişilik heyet  BOR’da yapılacak projeler hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

Gelen konuklardan bazıları kendi konularında sunum yaptı. Proje gerçekleşmesi halinde zaman için olacak önemli
 proje başlıkları şunlar.

 

-Toplam Alan 5 Kilometre kare,

-İlk etap da 100,   daha sonra 500 Yatırımcı gelecek,

-15 Bin işçi çalışacak,

-5 Ayrı bölümden oluşacak,

-Hem endüstriyel, hem ticari bölüm oluşacak,

-Bor’da Uluslar arası Fuarlar açılacak,

-Tek şart Bor’a  Havaalanı.

-Binlerce Çinli çalışacak.

-Yeni Yerleşim Merkezleri oluşturulacak,

-Sosyal Tesisler olacak,

-Alışveriş merkezleri olacak,

 

Projelerin ve Haberin VİDEOSU AŞAĞIDA

 

Çin’den geçtiğimiz günlerde gelen Çin-Türk İşadamları Derneği Başkanı Song Zibin, Yatırımcı Firma Yönetim Kurulu Başkanı John Chen, Çin İşadamları Derneği Başkanı Danışmanı Song Jing gibi isimlerden oluşan  heyet İlimizdeki çeşitli ziyaretlerin ardından  Bor Halil Nuri Bey Kültür Merkezinde  herkese açık olan bir tanıtım toplantısı  gerçekleştirdi.

Halka açık olarak düzenlenen programa Niğde Valisi Alim Barut, Ak Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Chp Niğde Milletvekili Doğan Şafak, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Bor İlçe Kaymakamı Muammer Balcı, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Bor Karma Organize Sanayi Müdürü Yavuz Kavaklıoğlu, Niğde Bor’ da faaliyet eden iş adamları, siyasi parti temsilcileri, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, il ve belediye meclis üyeleri,  bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri, muhtarlar, banka müdürleri başta olmak üzere Niğde ve Bor’dan katılımlar oldu.

İl dışı programı olduğu için toplantıya katılamayan Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’nun da atılan bu adımların hayırlı olması dileyen ve desteklerini belirten bir mesajı okundu.

ERAT ; BAŞLANGIÇ NOKTASINDAYIZ... HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Programdaki ilk konuşmayı Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat yaptı. Erat konuşmasında ; İlimizin gelişmesi için Ülkemizin gelişmesi için, önemli bir gündeyiz. Bor Organize Sanayi’nin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bundan iki buçuk sene evvel Çin ile temaslarımız başladı. Sayın Başkanlığında heyet oraya gitti, onlar buraya geldi. Artık somut bir noktaya gelindi. Her şey oldu bitti demiyoruz. Ama bir noktaya gelindi. Artık ilçemizin, ilimizin, ülkemizin kalkınması için  çok büyük yatırımlar olabilir. Bu konuda büyük çaba sarf eden sayın Valimize, Kaymakamımıza  ve organize sanayi yönetim kurulu üyelerimize teşekkürler ediyorum. Bir başlangıç noktasındayız, oldu demiyoruz, ama olması için ortam sağlandı, güzelliklerin olacağını temenni ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ŞAFAK ; YERLİ SANAYİNİN RİSKE ATILMAYACAĞINI UMUYORUZ. 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ ise sermayenin milliyeti, sınırlarının kalmadığını, başka ülkelerden bizim ülkemize yatırım için gelindiğini, bizim iş adamlarımızın da başka ülkelere yatırım yapmaya gittiğini belirttiği konuşmasında “ Niğde göç veren  bir il, bundan birkaç yıl önce 380 bin nüfusu var iken şuan 338 binlere doğru geriledi. Niğde’nin tarıma dayalı bir ekonomisi var, sanayi ye dayalı ekonomisi ise kısmen var. Diğer illerle kıyaslandığında çok da ilerde olmadığını görüyoruz. Ülkeler sanayileşmeye doğru hamleler yapıyorlar. Niğde’nin bu konuda geç kaldığını biliyoruz. Cumhuriyet dönemi ve diğer zamanlarda da yatırımlar yapılsa da özel sektör ve yabancı sermaye ye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Tabi bir ilin sanayisin de  Niğde’de üretilmeyen malın üretilmesi güzel bir olay veya üretilen malların pahalı olup da yatırımla rekabete  sokulması güzel bir olay, ancak üçüncü bir zararlı noktası var ki yabancı yatırımcının girdiği anda yerli sanayi riske attığı bir şık var ki umarız bu böyle olmayacaktır” diyerek. Niğde ve Bor için işsizliğine, ekonomisine ve sosyal hayatına katkı sağlayacak bu yatırımlar için  her türlü desteği vereceğini, havaalanı konusunda ise gerekli girişimleri mecliste yapacaklarını belirtti.

 SELVİ ; İLİŞKİLER ARTACAK... HERTÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ.

Ak Parti Milletvekili Ömer Selvi ; Bu gün Çin’den yatırımcılar geliyor ama pek ala biliyoruz ki Türk yatırımcılar da Çin’de fabrika açıyor, ve bütün dünyaya satıyor. Bu gün burada bir yatırım yapıldığı zaman sadece ekonomik birliktelik söz konusu olmuyor. Geçmişte başlayan birliktelik, daha güçlü şekilde devam ediyor, toplumlar arası birlikteliğe sebep oluyor. Burada görev alacak işçiler, mühendisler Çin’in kültürünü burada yaşatacaklar, bizim kültürümüzü de öğrenecekler, bir nevi bizim elçilerimiz olacaklar. İlişkiler kuvvetlenecek, ben bunu da önemsiyorum. Bu ülkelerin ilişkilerinde de etkili olacak, bunun örnekleri de var. Ben Çin yatırımını duyduğumda büyük heyecan yaşadım, bu gün de heyecanım zirveye çıktı, inşallah bu kervan devam edecek ve bu kervan yürürken olası yol kazalarında elimizde ki yetkiler dahilin de bu yol kazalarının engellenmesi, olduğu takdirde de düzeltilmesi noktasında eliminden gelen her türlü çabayı göstereceğimizi ifade ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


BARUT ; GEREKLİ KOLAYLIKLARI GÖSTERİYORUZ. 

Niğde Valisi Alim Barut, “ Geçtiğimiz aylarda Çin’e yaptığımız ziyaret sırasında bir çok faydalı toplantılar yaptık, orada bizleri çok güzel misafir ettiler kendilerine teşekkür ediyorum. Yabancı sermeyenin ülkemize girmesi konusunda devletimiz gereken kolaylıkları sağlamış. Bizde ilişkilerimizde bunu öne çıkaracağız. Niğde konumu itibari ile müsait bir alan, Akdeniz’in iki limanına otoyol ile ulaşıyoruz. Bu bu çevrede başka bir ilde yok. Bu ve benzeri avantajlarımızı kullanmak istiyoruz. Bu ve benzeri imkanları Çin’den gelen ve gelecek olanlara sunduk. Bizden yer talep ettiler ve yerimiz var. Gerekli kolaylıkları gösteriyoruz… “dedi.

SONG ZİBİN ; ÇOK EMEK HARCADIK... TÜRKİYEYE YERLEŞİYORUM...

Programda Çin-Türk İşadamları Derneği Başkanı Song Zibin’de bir konuşma yaptı. Kızının tercüman olarak Türkçe’ye çevirdiği konuşmasında ;  İki senedir bu konuyla ilgilendim. Türkiye’ye yerleşeceğim ve bütün çabamla Çin ile Türkiye arasında kurulacak ticaret ilişkisini yürüteceğim. Biz buraya Başbakan ve Bakan  daveti ile geldik.  Organize Sanayi’ye yatırım için çok emek verdik. Geçen ki ziyaretlerde Çin’de önemli toplantılar yapıldı. Orada  Çinli yatırımcılarımız burada yatırım yapmak istediklerini belirtti. Fabrikalar kurulduktan sonra oturacak yer de kurulması gerekiyor, bu konularda daha çok gelişme olması lazım. Bütün çaba ile bu organize sanayine gösteriyoruz. Beraber geldiğimiz arkadaşlar bizim grup da yönetici ve Şahghay’da başarılı bir işadamlarıdır. Tasarımcı arkadaşlarımız da geldiler. Bu projemizde de onlar çalışacak” diyerek, gelen heyeti tanıttı.

BOR DEYİŞİ İLE ABARUUU !... DEDİRTEN PROJELER... 

Bor - Çin Organize Sanayi’nde  yapılacak projeler hakkında sunum yapıldı. Sunum sırasında edinilen bilgilerde, sanayi alanının toplam 5  kilometre kare tutuyor. Yaklaşık 500 sanayici gelecek, başlangıçta 100 sanayicinin geleceğini, ve Bor ve Niğde’de işsizlik sorunun çözüleceğini, 15 bin işçi çalışacağını, burada iki bölgeye ayrıldığını, bir kısmının da ticari bölge olacağını, Bor’da uluslar arası fuar kurulacağını, bir çok sanayici geleceğini, Çin’deki satıcı ve Uluslar arası alıcıların Niğde’ye geleceğini, Bor’un çok ünlü olacağını, ancak tek sorunun Havaalanı kurulması olduğunu, Ulaşımın iyi olması halinde dünyanın her tarafından iş adamı geleceğini, Bor’un bu tür yatırımlar için çok avantajlı olduğunu, lojistik, ekonomik ve kültürel anlamda Bor’u tercih ettiklerini burada insanları samimi bulduklarını belirttiler.

TEK SORUN HAVAALANI...

Ayrıca bu yılın Türkiye’de Çin yılı olduğu ve 2013 yılının da Çin’de Türk Yılı olacağını, iki ülkenin birbirine yaklaştığı bir ortam da bu projenin iki arasındaki birlikteliği  daha da pekiştireceği vurgulandı.Sunum için hazırlanan video’da Bor Airport (Havaalanı) tabiri geçmesi ve Bor ile ilgili olumlu gelişmeler konuklar tarafından sık sık alkışlandı.


Toplantının ardından Çin Heyeti ve Bor Protokolü Üstün Parka giderek burada bir süre daha görüşme ve sohbet gerçekleşti. Bu yatırımlar ve işlemleri takip edebilmek için Çin-Türk İşadamları Derneği tarafından şirket kurulduğu öğrenildi. 




Editör: TE Bilişim