CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TÜİK verilerine göre kırsal nüfus azalmasının tarımda sorunları attıracağını söyledi .

Gürer “Geçen yıl belde veya köylerde yaşayanların sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 2 azalışla 5 milyon 771 bin 642 kişi olarak belirlendi. Bu rakam 2020 itibarıyla 5 milyon 878 bin 321 düzeyindeydi.

İktidar, zam+vergi+nasihat ile idare ediyor İktidar, zam+vergi+nasihat ile idare ediyor

Toplam nüfus içinde il ve ilçe merkezlerinde ikamet edenlerin oranı 2020'de yüzde 93 iken 2021'de yüzde 93,2'ye çıktı. 30 büyükşehir dışındaki illerdeki belde ve köylerde yaşayanların oranı ise yüzde 7'den yüzde 6,8'e düştü.TÜİK tarafından açıklanan bu verilerin köy ve belde de durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. 1927 yılında yapılan ilk nüfussayımının sonucuna göre 13.648.000 olan toplam nüfusun  her dört kişiden üçü köyde yaşamaktaydı. Bugün nufus ters döndü kentlere göç sorunları da attırdı.” Dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de köylerden göç ile çok sayıda köy okulun kapandığını ,sağlık ocaklarının boş kaldığını,milyonluk yatırımlarında çürümeye terk edildiğini belirtti. Gürer , “Kırsal boşalıyor. Kırsala dönüş sağlanmadan tarımda sorunlar da bitmez ” dedi.  

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer : "TÜİK köylerde yaşayan nüfusun yüzde 6’.8 düştüğünü, yüzde 94 nüfusun ise şehirlerde yaşadığını açıkladı. Köyde yaşlı bir nufus var.Gençler köyleri terk ediyor. Köyde tarımı desteklersek Hayvancılık yapana, tküçük aile tipi işletmelere gereken desteği sağlarsak köyde yaşamı avantajlı kılarsak tersine bir göç yolunu açararız aksi taktirde ne kent sorunu biter ne kırsalda tarım gelişir.Ülke nüfusu cumhuriyet ilk yillarında göre ters döndü.Kentlerde yığılma trafikten tüketime her alanda sorunlara kapı araladı “ diye konuştu.

KÖYLERDE YENİ YAŞAM 

 Köylerde oluşan sorunları ilk gözleyen CHP olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer köy nüfusunu bölgede tutmak için  Bülent Ecevit’in köy kent projesini anımsattı ve kırsalda yaşamın adım adım tüketişi siyasi iktidarların seyrettiğini söyledi.Gürer kırsalda küçük aile tipi işletmelerin tarımın en önemli varlığı olduğu unutulmamalıdır.Büyük çiftçiliklerin varlığı tarım sürekliliğini sağlanamamakta kırsala ihtiyaç duyulmaktadır.Kırsal göç vermesi mera ve tarım alanlarının  faydasındanda uzaklaşmaya yol açmaktadır.Kırsala dönüş için formüller yaratılmalıdır.Köylerde miras yolu ile küçülen araziler büyütülmesi için toplulaştırma uygulamaları arttırılmalıdır kırsal sulama suyu sorunları aşılmalı köyde yaşama özel destek ve teşvikler sağlanmalıdır. Kadınlar köyde yaşaması tarımla ilgilenmesi halinde SGK primleri devlet katkısı sağlanmalıdır. Köy okulları açılmalı köyde yaşamın sorunları en aza indirecek düzenlemelere yönelinmelir.Kırsal nüfusu tutamazsak tarımda sorunlar daha da katlaması kaçınılmazdır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim