Gürer’in önergesine yazılı yanıt veren Bakan Vahit Kirişçi, Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı birlik, kooperatif ve şirketlerin sayısını açıklamakla yetindi, Gürer’in soru önergesinde yönelttiği projelerin akıbetiyle ilgili tek satır açıklamada bulunmadı.

AKILLI TRAKTÖR PROJESİ HANGİ AŞAMADA?

Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü Bakan Özhaseki’den Niğde Belediyesine Övgü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye, Tarım Kredi Kooperatifi iştiraki olan TARNET’in drone ve akılla traktör sistemi projesi ile bu projelere harcanan para miktarının açıklanması istemiyle soru önergesi verdi.

Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Tarım Kredi Kooperatifi iştiraki olan TARNET'in drone ve akıllı traktör sistemi projesi

hangi aşamadadır?

Proje için ne kadar harcama yapılmıştır?

Tüm proje gideri ne olacaktır? Akıllı traktör hangi tarihte satışa sunulacaktır?”

BAKAN KRİŞÇİ, SORULARI GÖRMEZDEN GELDİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, soru önergesinde yer alan projenin akıbeti ve projeye ne kadar para harcandığıyla ilgili açıklamada bulunmadı.

Bakan Kirişçi, Tarım Kredi Kooperatifinin Türkiye'nin tarımsal kredi ve girdi lideri olduğu gibi çiftçilerin desosyoekonomik güvencesi durumunda olduğunu ileri sürdü.

TARIM KREDİ KOOPERATİFİNİN İŞTİRAKLERİ

Bakan Kirişçi, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Merkez Birliğine bağlı 17 Bölge Birliği, 1.615 Kooperatifi,204 Hizmet Bürosu, 19 Şirketi, yaklaşık 13 Bin çalışanı ve 800 Bin ortağı ile Türkiye'nin en büyük çiftçi kuruluşu olduğunu ifade etti.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraklerinin, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulduğunu ve faaliyetlerini aynı şekilde Kanun ve mevzuat hükümleri çerçevesinde yürüttüğünü söyleyen Bakan Kirişçi, “ Şirketlerimizden ‘Halka Açıldık’ statüsünde bulunanlar Sermaye Piyasası mevzuatı çerçevesinde faaliyetleri ile ilgili bilgileri Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) açıklamaktadır” diye konuştu.

AKILLI TRAKTÖR SİSTEMİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede çiftçimizin yararına olacağı duyurulan ve kısa sürede hizmetine sunulacağı açıklanan proje hakkında Bakan bilgi vermekten kaçınmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Gürer, “Teknolojiden Sorumlu Genel Müdürlük 2021 yılında yaptığı açıklamada;

'Akıllı Traktör Sistemi' dediğimiz bir bilgisayarlı tablet sistemidir. Bu sistem ikisi bütünleşik çalışarak tarlamızı sıralı bitkilerin en doğru şekilde ve hata payı olmaksızın hazırlanmasına ve ilaçlamanın da ilaçların üst üste binmesini engelleyecek şekilde yapılmasına imkan veriyor. Dolayısıyla çiftçimiz, bu anlamda enerjiden, işgücünden ve zamandan kaynaklı maliyetlerde tasarruf ediyor. Akıllı Traktör Sistemi şu anda olgunluk seviyesine ulaştı. Test sürecinin ardından yakında Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2 bin hizmet noktasında bu teknolojik ürünlerimizi çiftçilerimizle buluşturacağız." Açıklaması yapıldığına değinen Gürer, “Aradan bir yıldan fazla zaman geçti. Bakan bu çalışma var ya da yok demediği gibi yapılan giderleri de belirtmemesi projenin başarısız mı olduğu sorusunu akıllara getiriyor. Yararlı bir proje ise neden bilgi verilmiyor sorusunu yöneltti.

Editör: TE Bilişim