Niğde Organize Sanayi Bölgesi  Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş, yaptığı açıklamada : Türkiye Enerjide önümüzdeki yılların parlayan yıldızı olmaya aday dedi.

 

Niğde OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş; Yıl sonunda faaliyete girmesi beklenen Enerji Borsası’yla tüketicinin elektriği şimdiki fiyatlardan daha ucuza kullanma imkanı doğacaktır.

Türkiye; batısındaki ve doğusundaki ülkelerle çok önemli enerji trafiğinin ortasındadır. Türkiye bölgesinde büyük bir güç, dolayısıyla elektrikte de bu kapasiteyi 5. büyük olarak görüyoruz. Doğudaki, bilhassa Gürcistan’daki su kaynakları ve İran’daki doğal gaz kaynaklarıyla üretilen enerjinin bu piyasa içerisinde rahatlıkla düşük fiyatlarda alıcı bulabileceği o ülkeler tarafından görülüyor.

TÜRKİYE KÖPRÜ KONUMUNDA

Irak’taki Musul, Kerkük ve Zaha üzerinden Kuzey Irak’la asenkron sistemi tamamlandığında Türkiye tamamen serbest elektrik ticaretinin yapıldığı, doğu ve batı arasında bir köprü konumunda olacaktır. Dolayısıyla Türkiye’nin bu piyasaların birleştirilmesi hususunda şansı çok büyüktür. “dedi.

OLMAYAN ŞEY PAHALIDIR.

OSB Başkanı Altunbaş açıklamasının devamında ; Enerji Borsa’sının tam olarak faaliyete geçmesiyle, tüketicinin kullandığı birim fiyatlarda düşüş yaşanacak ve Enerji Borsası’nın kuruluş amacı, enerji fiyatlarını serbest piyasa kuralları içerisinde, serbest piyasanın oluşturduğu fiyatlar seviyesinde enerji değeri oluşturması olacaktır.

“Olmayan şey pahalıdır” kuralını unutmamak lazım, ama elektrik enerjisinin kullanıcıya ulaşan kısmında arzda bir fazlalık olduğu müddetçe bu fiyatlar hep aşağıda olacaktır.

Elektriğin kilovat/saatinin güncel toptan satış fiyatının 15 kuruş düzeyinde olduğu Ülkemize göre Avrupa’da bu fiyatlar daha yüksektir. Ancak perakende satışta fiyatlar 25-26 kuruş seviyesindedir.

KÖMÜRDE ÇALIŞMALAR BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI

Enerji Borsası’nda doğal gaz, elektrik, karbon ve kömür işlem görecektir. Piyasanın işleyiş takvimine bakacak olursak, doğalgaz hazır, kömürle ilgili çalışmaların bir an önce başlaması gerekmektedir. Çünkü bunlar primer kaynaklardır.  Elektriğin girdileri bunlardır. Kömürden elektrik elde ediyoruz, doğalgazdan elektrik elde ediyoruz. Elektrik üretimindeki bu kaynakların piyasası olmaz ise elektrik piyasası da olmaz.”diyerek sözlerini tamamladı.


 

Editör: TE Bilişim